..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Ömer Faruk Hüsmüllü




5 Mart 2010
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Onlara ‘battaniye serecek bir yer’ bile býrakýlmadý. Hepsine çoktan ’vahþi’ damgasý vurulmuþtu. Kuþaklar boyunca doðayla uyum içerisinde yaþayan Kýzýlderililerin bilgeliði hiçe sayýlmýþ, dinsel ritüelleri bile yasaklanmýþtý. Vatandaþlýk ve oy hakký da 1924’e kadar tanýnmadý.


:DCCE:

LÜTFEN DÝKKAT:Aþaðýdaki yazý bir alýntýdýr.Zalim "soluk benizliler"i daha yakýndan tanýyalým istedim.O zaman þimdiki yaptýklarýný belki daha iyi anlarýz diye düþündüm...

*****


Amerika’nýn geniþ vadilerinde mutluluk içinde yaþayan bizon medeniyetinin devamý asil bir ýrk vardý...


Güler yüzlü, sevecen ve misafirperverlerdi...


Dört yüz yýl önce, dünyanýn öbür ucundan gelen ‘soluk benizlileri’ de ‘kardeþ’ deyip basmýþlardý baðýrlarýna...


Ama, sevgiye karþý düþmanlýk, yardýma karþý nankörlük, mertliðe karþý alçaklýk gördüler...


Öz yurtlarýnda ‘parya’ edildiler, ezildiler, öldürüldüler; ‘medeniyet’ ve ‘Tanrý’ adýna... Sefil ruhlarýn bölük-pörçük zulümleri gün oldu devletleþip balyoz gibi indi baþlarýna... Artýk gülmüyorlardý, gülemiyorlardý... Mezar taþý dikilmiþti söndürülen ocaklarýna...


Sonralarý ‘Hürriyet Abidesi’ dediler ona: Kan emerek semiren vampir devlet, ‘özgürlük, barýþ ve demokrasi’ vaatleriyle sürdürdü sömürüsünü.

Ve sürdürüyor...


“Beyazlar bize birçok söz verdiler, hatýrlayamadýðým kadar çok; bir tekinin dýþýnda hiçbirini tutmadýlar. Topraðýmýzý alacaklarýný söylediler ve aldýlar”

Kýrmýzý Bulut (Mahpiu Luta / Sioux)


Onlara ‘battaniye serecek bir yer’ bile býrakýlmadý. Hepsine çoktan ’vahþi’ damgasý vurulmuþtu. Kuþaklar boyunca doðayla uyum içerisinde yaþayan Kýzýlderililerin bilgeliði hiçe sayýlmýþ, dinsel ritüelleri bile yasaklanmýþtý. Vatandaþlýk ve oy hakký da 1924’e kadar tanýnmadý.


“Beyazlarýn uyduðu hangi anlaþmayý Kýzýlderili bozdu? Hiç. Beyaz adam bizle yaptýðý hangi anlaþmaya uydu? Hiç. Ben bir çocukken, dünya Siouxlarýndý; güneþ, onlarýn topraklarýnda doðar ve batardý; savaþlara on bin kiþi gönderirlerdi. Bugün savaþçýlar neredeler? Onlarý kim katletti? Topraklarýmýz nerede? Onlara kim sahip? Hangi beyaz adam onun topraðýný ya da parasýný çaldýðýmý iddia edebilir? Yine de benim bir hýrsýz olduðumu söylüyorlar. Hangi beyaz kadýn, ne kadar yalnýz olursa olsun, benim tarafýmdan esir alýndý ya da onuru kýrýldý? Yine de, benim kötü bir Kýzýlderili olduðumu söylüyorlar. Hangi beyaz adam beni sarhoþ gördü? Kim benim yanýma aç geldi ve doyurulmadý? Kim beni karýmý döverken ya da çocuklarýma kötü davranýrken gördü? Hangi kanunu çiðnedim? Kendimi sevmem yanlýþ bir þey mi? Derimin renginin kýrmýzý olmasý çok mu kötü; ya da bir Sioux olmam; babamýn yaþadýðý yerde doðmuþ olmam; halkým ve topraklarým için canýmý verebilecek olmam?”

Oturan Boða (Tatanka Yotanka)


“Nerede bugün Pequotlar? Narragansettler, Mohawklar, Pokanoketler ve halkýmýn bir zamanlar güçlü olan diðer kabileleri nerede? Yaz güneþinin altýnda eriyip giden kar gibi, beyaz adamýn aç gözlülüðü ve baskýsýyla yok oldular”

Tecumseh (Shawnee Reisi)



“Yalnýzca bir kere de aðlatmadýlar bizi. Mavi ceketli askerler ve Uteler, her yer karanlýk ve her þey durgunken, gecenin içinden çýkageldiler ve kamp ateþi yerine bizim çadýrlarýmýzý yaktýlar. Av hayvanlarý yerine benim cesur savaþçýlarýmý öldürdüler. Kabilenin hayatta kalan savaþçýlarý, ölüler için saçlarýný kestiler.”

On Ayý (Parra-Wa-Samen / Comanche)


“Her þeyi açýkça bildikleri halde þimdi diyorlar ki, ben kötü biriymiþim. Hatta oradakilerin en kötüsüymüþüm. Ben ne yaptým ki? Aðaçlarýn gölgesinde ailemle birlikte yaþayýp gidiyordum.”

Geronimo (Goyathlay / Son Apache Reisi)


“Beyazlar hiçbir zaman topraða ya da geyiklere ya da ayýlara aldýrmadýlar. Biz Kýzýlderililer bir hayvaný öldürdüðümüz zaman, onun bütün etini yiyoruz. Kökleri kazdýðýmýzda küçük çukurlar açýyoruz. Ev yaptýðýmýzda, küçük çukurlar açýyoruz. Biz çekirgeler için otlarý yaktýðýmýzda, hiçbir þeyi mahvetmiyoruz. Biz, meþe palamutlarýný ve fýstýklarý sallayarak düþürüyoruz. Aðaçlarý baltalayýp devirmiyoruz. Biz yalnýzca kurumuþ aðaçlarý kullanýyoruz. Ama beyazlar topraðý deþiyorlar, aðaçlarý söküyorlar, her þeyi öldürüyorlar. Aðaç diyor ki ‘Yapma. Acýyor. Canýmý yakma.’ Ama onlar, onu baltalayýp kesiyorlar. Topraðýn ruhu, onlardan nefret ediyor... Kýzýlderililer asla bir þeyin canýný yakmaz, ama beyazlar her þeye zarar veriyorlar... Kaya diyor ki, ‘Yapma. Canýmý yakýyorsun.’ Ama beyazlar hiç umursamýyor... Beyaz adamýn ona dokunduðu her yer acýyor.”

Yaþlý bir Wintu kadýný



“Büyük geniþ ovalarýn, güzel tepelerin, kývrýlarak akan ýrmaklarýn vahþi olduðunu düþünmüyorduk biz. Yalnýzca beyaz adama göre toprak, vahþi hayvanlarla vahþi insanlar tarafýndan istilâ edilmiþti. Bizim için doða vahþi deðildi. Toprak cömertti, etrafýmýz Yüce Gizem’in bize verdiði nimetlerle doluydu. Bizim için doða, ancak doðudan kýllý adamlar gelip de, gaddarca bir coþkuyla bize ve sevdiðimiz insanlara onca haksýzlýðý yaptýðýnda vahþi oldu. Ormandaki bütün hayvanlar onun yayýlmasýndan kaçmaya baþladýðýnda-iþte ancak o zaman bizim için ‘Vahþi Batý’ baþladý.”

Dinelen Ayý (Reis Luther / Sioux)



“Kadýnlar ve çocuklar erkeklerden daha ürkek deðil midirler? Cheyenne savaþçýlarý korkusuzdur, ama siz Kum Deresi’ni iþittiniz mi hiç? Askerleriniz, orada kadýnlarý ve çocuklarý boðazlayanlarýn týpkýsý.”

Gaga Burun (Woquini / General W. Scott Hancock’a)



“Beyazlar olup biteni tek yanlý anlattý. Kendilerini tatmin etmek için böyle anlattýlar. Beyaz adamýn anlattýðý, kendi yaptýðý en iyi iþlerle Kýzýlderililerin en kötü iþleri oldu.”

Sarý Kurt (Nez Perce’lerden)



“O zaman kaç kiþinin öldüðünü anlayamamýþtým. Þimdi kocamýþlýðýmýn þu yüksek tepesinden gerilere baktýðýmda, yerde birbirleri üzerinde yýðýlý duran boðazlanmýþ kadýnlarý ve çocuklarý, halâ o genç gözlerimle görebiliyorum. Ve orada, o kanlý çamurun içinde bir þeyin daha öldüðünü ve o kar fýrtýnasýna gömüldüðünü görebiliyorum. Evet, bir halkýn düþü öldü orada. Güzel bir düþtü evet... sonra bir ulusun umudu kýrýlýp paramparça oldu. Artýk yeryüzünün merkezi yok, ölüp gitti kutsal aðaç.”

Kara Geyik



Kafa Derisi Yüzme!.. :

“Kýzýlderililerin beyaz adamýn kafa derisini yüzmeye meraklý olduklarý bilinir. Oysa iþin aslý þudur: 1863 yýlýnýn Temmuz günlerinde Navaholar ile general Carleton arasýndaki gerginlik sürmektedir. Soluk benizliler Navaholar’ý yýldýrmak için hayvanlarýna el koymaya, ekinlerini yakmaya baþlar. Ama, bir grup Navaho savaþçýsý Canby Kalesi’ni basarak koyunlarýný, keçilerini geri alýrlar. General Carleton, 18 Aðustos’ta askerlerine, getirdikleri her Kýzýlderili atý ya da katýrýna yirmi dolar, her koyuna ise bir dolar ödeneceðini duyurur. Yirmi dolar aylýk alan askerler gözü dönmüþ bir þekilde köylere saldýrýrlar... Ve, öldürülen Navaholar’ýn kýrmýzý bir iple baðladýklarý uzun, siyah saçlarý askerler tarafýndan kesilir. Zaman ilerledikçe Kýzýlderililer’in kafa derilerine ödül koyma alýþkanlýðý yaygýnlaþýr. Amerika’nýn gerçek sahipleri hastalýk, açlýk, sürgün, tecavüz, iþkence dýþýnda beyaz adamdan yeni bir þey öðrenirler: Kafa derisi yüzme!..”

Sunay AKIN



“Kim bilir, kaç asker, tecavüz ettiði bir Kýzýlderili kadýný öldürdükten sonra saçýný kesip ‘Bir savaþçýyla dövüþtüm’ diye kahramanlýk hikâyeleri anlatmýþtýr!?.”

Sunay AKIN



Kýzýlderili soykýrýmýný meþru göstermek için Hollywood filmleri yapýldý, tarih kitaplarý saptýrýldý. Kafatasý avcýlýðý beyazlarca meslek haline getirilmiþti. 1876’da yerel hükümetler Kýzýlderili kafasý getiren herkese 5 dolar ödül veriyordu. Bugün ABD’nin resmî depolarýnda yüz binlerce kafatasý saklanmaktadýr. George Bush kolej yýllarýnda ‘kurukafa’ örgütü kurmuþtu. Hattâ, Apache Reisi Geronimo’nun kafatasýný kendi koleksiyonunda bulundurduðu biliniyor.



Kýzýlderililer’in Kökeni:

Bilim adamlarý arasýnda, Kýzýlderililer’in Asya kökenli olduðuna ve 11.000 yýl önceki Buzul Çaðý’nda donan Bering Boðazý’ndan Amerika kýtasýna göç ettiklerine dair bir görüþ birliði bulunuyor. Buna göre, göçebe Sibiryalý topluluklar av peþinde Alaska’ya ve ardýndan güneye yönelmiþlerdi (ATLAS, sayý 99-Haziran 2001). Hattâ, M. K. Atatürk’ün okumuþ olduðu kitaplardan olan ve T. C. Maarif Vekâleti tarafýndan 1927 yýlýnda Devlet Matbaasý’nda basýlan “Cihan Tarihinin Umumi Hatlarý” adlý kitabýn yazarý Herbert George Wells, þu yargýya varmýþtýr: “Amerikan yerli halký Moðol ýrkýna mensuptur.”

1. cildin 116. sayfasýnda yer alan söz konusu tümce Atatürk tarafýndan önemsenmiþ ve altý çizilmiþtir (kýz kulesi’ndeki kýzýlderili, Sunay Akýn).

Ord. Prof. Dr. Reha Oðuz Türkan, Prof. Dr. Aldülmecit Doðru ve Doç. Dr. Ahmet Ali Arslan, yaptýklarý araþtýrmalarda Amerikan yerlileri ile Türk Dünyasý'nýn kültürel özelliklerinin benzerlikleri üzerinde durmuþlardýr. Özellikle Sibirya Türkleri olan Saha, Tuva, Hakas, Altay, Televit ve Þor Türkleri ile Kýzýlderililer arasýnda, dil de dahil olmak üzere birçok kültürel paralellikler bulunmaktadýr. Bundan dolayý bazý araþtýrma cýlar Kýzýlderililerin Türk kökenli olduklarýný iddia etmiþlerdir.
Ord. Prof. Dr. Reha Oðuz Türkkan, 20 Þubat 1996 tarihli Hürriyet gazetesinde baþlayýp iki gün süren yazý dizisinde Kýzýlderililer’in Türklerle akraba olduklarýný belirtiyor. Türkkan, yazý dizisinde Kýzýlderili dillerinde 300-500 Türkçe sözcük olduðunu da belirtiyor ve bir de anýsýný anlatýyor: “New York’tayken televizyonda ‘Güller Resmi Geçidi’ni seyrediyordum; otomobil ve kamyonetler renk-renk desenler halinde güllerle donanmýþtý. Çeþitli ülkelerin katýldýðý bu þöleni televizyoncu Chet Huntley anlatýyordu. Bir takýmý ‘Þimdi Meksika Kýzýlderililerinki geçiyor’ diye tanýtýnca, yardýmcýsý elindeki kâðýdý iþaret etti. Spiker de þöyle özür diledi: ‘Kýzýlderililer’in deðil, Türkiye Konsolosluðu’nunmuþ. Desenler o kadar benziyor ki þaþýrdým’ ” (kýz kulesi’ndeki kýzýlderili, Sunay Akýn).



Kristof Kolomb:

Kristof Kolomb’un 1492’dekikeþfinden hemen sonra baþlayan Amerika yerlilerini sindirme, topraklarýna ve doðal kaynaklarýna el koyma süreci, 1886’da son Kýzýlderili direniþçisi Apache Reisi Geronimo’nun teslim olmasýyla tamamlandý. Bütün Amerika kýtasýnda on milyonlarca yerli, Avrupalýlar tarafýndan ortadan kaldýrýldý, yüzlerce ulus, yüzlerce dil, yüzlerce kültür bir daha dönmemecesine yeryüzünden silindi.

Kolomb’un seyir günlüðünden bazý alýntýlar: “..... Onlara kýlýçlarýmýzý gösterdik. Keskin demir silâhlarý ilk kez gördükleri belli. Kesmenin ne demek olduðunu bilmediklerinden, bazýlarý kýlýçlarýn keskin tarafýný tutunca ellerini kestiler. ..... Bu insanlar ne herhangi bir mezhebe baðlýlar, ne de puta tapýyorlar. Kötülüðü tanýmýyorlar, birbirlerini öldürmeyi bilmiyorlar. Hiç silâhlarý yok. ..... Kýzýlderililer son derece sade, dürüst ve eli açýk insanlar. Herhangi birinden sahip olduðu herhangi bir þey istenince hemen veriyorlar. Kötülüðün ne olduðunu hiç bilmiyorlar, çalmýyorlar, öldürmüyorlar. Komþularýný kendileri kadar çok seviyorlar. Dünyada onlar kadar tatlý dilli insanlar yoktur. Her zaman gülüyorlar.”

Ama, Kýzýlderililer’in yüzlerindeki gülümseme çabuk kaybolur. Çünkü, Amerika Fatihi(!) yukarýdaki sözlerinin hemen ardýndan þunlarý yazar: “Elli adamla bu halkýn hepsini boyunduruk altýna alabilir ve onlara her istediðimizi yaptýrabiliriz.” (kýz kulesi’ndeki kýzýlderili, Sunay Akýn)

Kolomb’un günlüðünden Kýzýlderililer’in dünyasýný öðrenince, yapýlan soykýrýmýn korkunçluðu daha da ortaya çýkýyor.



Ýlk Katliamlar:

Ýlk katliamlardan birisi 1637’de Pequot kabilesinin aldýðý askerî destekle Ýngiliz kolonici John Mason tarafýndan katledilmesidir. Mason hiç vicdan azabý duymadý, çünkü bu katliama Tanrý’nýn aracý olduðunu düþünüyordu. Puritan inancýna göre kâfirleri öldürmek bir cürüm deðil, aksine iyi bir harekettir.

Amerika’nýn bir çok bölgesinde Kýzýlderililer’in Ýncil’de yok edilmesi emredilen ýrk olduðu iddiasýyla seri katliamlar iþlendi. Kýzýlderililer, insan-altý yaratýklar olarak kabul edildiler; sömürülmeleri ve boðazlanmalarý ilâhî bir etkinlikti. Hristiyanlýða geçmeye direnen Kýzýlderililer için kanunlar çýkartýldý, onlar için ölüm cezasý uygun görüldü.



Altýn ve ‘Gözyaþlarý Yolu’:

Kýzýlderililer topraklarýnda altýn bulunmasýna sevinemediler, çünkü bu onlar için sürgün ve katliam demekti. ABD ordusu, 1838’de Cherokee’leri esir kamplarýna toplayarak yukarý Batý’ya doðru yürüyüþe geçirdiler. Zorlu ve çetin bir kýþ yolculuðu esnasýnda Cherokee kabilesinin üçte biri telef oldu. Zorla yaptýrýlan bu tehcir hareketi tarihe ‘Gözyaþlarý Yolu’ olarak geçti.



“En iyi Kýzýlderili, ölü bir Kýzýlderilidir” (!) / Pershing Füzeleri:

John Joseph Pershing, ardýnda çok ölü býrakmasý, kýyýcýlýðý, acýmasýzlýðý ve toptan öldürme giriþimleri nedeniyle kendisine ‘Black Jack’ (Kara Jack) adý verilmiþtir. “En iyi Kýzýlderili, ölü bir Kýzýlderilidir” sözü Pershing tarafýndan tarihe kazýnmýþtýr. Bu insan canavarýnýn adý, Amerikan tarihine ‘kahraman’ olarak geçmiþtir ve nükleer baþlýklý Pershing füzelerinde yaþatýlmaktadýr. (yalnýzca baþý)
Amerika’nýn geniþ vadilerinde mutluluk içinde yaþayan bizon medeniyetinin devamý asil bir ýrk vardý...


Güler yüzlü, sevecen ve misafirperverlerdi...


Dört yüz yýl önce, dünyanýn öbür ucundan gelen ‘soluk benizlileri’ de ‘kardeþ’ deyip basmýþlardý baðýrlarýna...


Ama, sevgiye karþý düþmanlýk, yardýma karþý nankörlük, mertliðe karþý alçaklýk gördüler...


Öz yurtlarýnda ‘parya’ edildiler, ezildiler, öldürüldüler; ‘medeniyet’ ve ‘Tanrý’ adýna... Sefil ruhlarýn bölük-pörçük zulümleri gün oldu... (devamý)Gizlilik Türü:Açýk: Tüm içerik herkese açýktýr.Ýletiþim Bilgileri E-posta:akilcagi@akilcagi.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn savaþ ve afetler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ermenininki Can da Azerininki Patlýcan mý?
Ýtiraf: Dedem Çeteciydi
Kapitalizmin Tanrýsý Kurban Ýstiyor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!
Ekonomi Uçuyor

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.