..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehmet Akif Uçar




7 Mart 2010
Ýlahi Dinler ve Diðerleri  
Mehmet Akif Uçar
Her ne kadar bazý kaynaklarda ilahi din, tek tanrýya inananlarýn dini, diye nitelendirilse de gerçekte doðru olan, ilah olarak sadece Allah’ý tek bir ilah kabul edenlerin inancýna, ilahi dinler denilmesidir. Çünkü herhangi bir varlýk veya sistem de tek tanrý olarak görülüp inanýlabilir ama bu inanýþ biçimine ilahi din demek doðru deðildir.


:AFED:
Her ne kadar bazý kaynaklarda ilahi din, tek tanrýya inananlarýn dini, diye nitelendirilse de gerçekte doðru olan, ilah olarak sadece Allah’ý tek bir ilah kabul edenlerin inancýna, ilahi dinler denilmesidir. Çünkü herhangi bir varlýk veya sistem de tek tanrý olarak görülüp inanýlabilir ama bu inanýþ biçimine ilahi din demek doðru deðildir. Zira ilahi din anlayýþýnda, sadece Allah’a inanma kavramý vardýr. Aksi düþünülecek olursa genelde insanlar zaten tek bir þeyi kendilerine ilah kabullenirler. Ýkinci bir ilah þekli düþünmezler. En azýndan günümüzde durum böyledir. Bu durumda da herkesin inandýðý dini, ilahi din olarak isimlendirmek gerekir ki böylesi de çok yanlýþ olur. Zira ilahi din, sadece Allah’ý, ilah kabul edenlerin dinidir.

Günümüz insanlarýnýn çoðunlukla benimsediði ilahi dinler, bazý benzerlik ve farklýlýklarý nedeniyle þu üç gruba ayrýlmýþtýr; Museviler, Ýseviler ve Müslümanlar… Bu gruplarýn hepsinin ortak noktasý, tüm varlýklarýn ve kâinatýn sahibi olarak bildikleri Allah’ý tek bir ilah kabul etmeleridir. En çok bilenen farklýlýklarý ise, kendilerini ayný doðruya çaðýran peygamberlerin farklý kiþiler olmasýdýr. Ama gerçekte tüm peygamberler gibi bu üç dini temsil eden peygamberlerde kendilerine Allah tarafýndan beyan edilmiþ doðrularý insanlýða öðretmek ve anlatmak amacýyla gönderilmiþtir. Zira ilahi dinlerden herhangi birine inanan ve Allahýn ilahlýðýný kabul eden herkes bilmelidir ki, gönderilen bu peygamberlerin hepsi Allah tarafýndan seçilmiþ ve Allah tarafýndan gönderilmiþtir. O nedenle birini diðerine üstün tutmak veya birini kabul edip diðerlerini kabullenmemek kesinlikle doðru deðildir. Nitekim hepsi Allah’ýn peygamberidir ve hepsinin de asýl gayesi, Allah’ýn varlýðýný ve tek bir ilah olduðu kavramýný insanlara anlatmaktýr.

Diðer dinler diye isimlendirdiðimiz ilahi dinlerin dýþýndaki inanýþ biçimleri de her ne þekilde olursa olsun, onu kabullenen insanlarýn inanç ve düþünce tarzýdýr. Bu nedenle tekrar belirtelim ki hiç kimse inancýndan ve yaþantý þeklinden dolayý aþaðýlanmamalýdýr. Zira herkes, bir diðerinin inanç ve düþünce þekline saygý duymak zorundadýr.

Budizm, Þamanizm, Ateizm, Satanizm, Taoizm, Hinduizm, Zerdüþtçülük vb. burada ismini andýðýmýz veya anmadýðýmýz her bir inanýþ biçimi ona inanan insanlarýn dinidir ve onlar için kutsaldýr. Ýþte bu saydýðýmýz din çeþitlerini de, ilahi olmayan din gruplarý olarak sýnýflandýrýyoruz.

Herkesin fert olarak doðru bildiði þey, elbette kendince doðru olandýr. Kesinlikle her bilinen doðru için saygý duyuyoruz. Ama hep birlikte daha doðruya ulaþmak adýna birkaç hatýrlatma yapmak istiyorum ki, zira þu koskoca güneþ, dünya, ay, gezegenler, yýldýzlar ve kýsaca tüm kâinatýn, bildiðimiz bir sistem ya da varlýk tarafýndan yönetiliyor olmasý acaba mümkün müdür? Zira elbette hepimiz çok iyi biliyor ve tahmin ediyoruz ki tüm bunlarý yöneten çok büyük bir gücün olmasý gerekmektedir. Zira bu esrarengiz güçse, imtihan dünyasýnda olmamýz hasebiyle kendisini görüp algýlayamadýðýz Allah olsa gerek. Çünkü Allah’ý görüyor olsa idik imtihan için gönderilmiþ olmamýzýn hiçbir anlamý kalmayacaktý. Her ne kadar biz onu göremesek de, bazý olaylarýn akýþýndan hissettiðimiz kadarýyla onun bizi gördüðü kesindir. Allah’ýn var olup olmadýðýný anlayabilmek içinse, insana bakmak yeterlidir. Kâinattaki her varlýk gibi insanda mucizevî bir yaratýktýr. Zira bu mucizevî yaratýðýn sanatkârý ise þüphesiz ki Allah’týr. Nitekim Allahýn varlýðýný anlamak içinse, insanýn yaratýlýþ aþamalarýný düþünmek yeterlidir. O nedenle Allah’a inanmadýðýný söyleyen tüm insanlýða sesleniyor ve diyorum ki, gelin kendinize bir iyilik yapýn ve Allah’ýn varlýðýný hissetmeye çalýþýn. Zira þu ana kadar Allah’a inanmamýþ ve belki bundan sonra da hiç inanmayacak olabilirsiniz. Nitekim bu düþünceniz nedeniyle sizi kesinlikle yadýrgamadýðýmýz gibi, aksine inancýnýza saygý da duyuyoruz. Ama kanaatimce ve çoðunluðunda inandýðý þekliyle yanlýþ yaptýðýnýzý ve yanlýþ düþündüðünüzü de üzülerek belirtiyoruz.

Zira insanlýk olarak, en doðruyu bulmak ve o doðruya inanýp ona göre yaþamak ve de yaþatmak hepimizin en asli görevidir. Sizi uyarmakta ki tek gayemiz de iþte budur.


Mehmet Akif UÇAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýyilikler ve Kötülükler
Er - Rab
Ölüm..!
Dabbe"tül Arz
Erkekler ve Kadýnlar
Kitap ve Hikmet
Þeytan Ya da Ýblis
Üstünlük Ya da Aþaðýlýk Kompleksi
Ýnsan
Dünya ve Diðer Alemler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyaz Balina
Türk"e Kurþun Yaðdýrmak
Dünya Müslümanlarýndan Papa'ya Mesaj

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nur Tacý [Þiir]
Kutlu Sevda [Þiir]
Yakarýþ - Müjgan Akyüz & Mehmet Akif Uçar [Þiir]
Peygamber [Þiir]
Beraat [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Titimoha [Þiir]
Af - Rika [Þiir]


Mehmet Akif Uçar kimdir?

www. yakamozkitapevi. com

Etkilendiði Yazarlar:
Mustafa Kemal Atatürk, Necip Fazýl Kýsakürek, Mehmet Akif Ersoy, Lev Nikolayeviç Tolstoy, Ebul'Ala El-Mevdudi, Fethullah Gülen, Mustafa Ýslamoðlu, Hayrettin Karaman vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.