..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Hulki Can




10 Mart 2010
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (4. Bölüm)  
Hulki Can
9 yaþýndaki bir kýzla babasý yaþýndaki bir adamýn birlikteliði günümüzde ideal bir evlilik örneði oluþturamadýðý gibi Muhammet’in daha sonra karýlarýnýn sayýsýný 9’a çýkarmasý da günümüz için maalesef iyi ve güzel örnekler oluþturamaz. Böyle bir aileyi gençlerimize nasýl örnek bir aile olarak göstereceðiz? Böyle bir modelin günümüz toplumunda çok büyük psikoseksüel sorunlara yol açmasý, sakýncalar doðurmasý kaçýnýlmazdýr.


:AICH:
MUHAMMET VE EVLÝLÝKLERÝ
Muhammet 25 yaþýndayken Kureyþ aþiretinden kervan ticareti yapan baþarýlý, otoriter ve varlýklý bir dul olan 40 yaþýndaki Hatice ile evlenmiþtir (595). Hatice Muhammet’in karýsý olmadan önce onun patronuydu. 25 yýl sürecek bu tek eþli evlilik boyunca Muhammet baþka kadýn alamaz. Çokeþlilik Hatice öldükten sonra baþlar (620).

Ansiklopedik, bilimsel ve bir çok Ýslami kaynak Muhammet’in, Hatice’nin ölümünden sonra, bir kýz çocuðu ile evlendiðini yazmaktadýr. Çocuk yaþta evlilik, çocukla evlenmek, çocukla gerdeðe girmek, beþik kertmesi gibi adetler geri kalmýþ, ilkel, feodal ve oryantal doðu toplumlarýnda gayet olaðan karþýlanan uygulamalardýr.

Günümüz 21.ci yüzyýl Türkiye’sinde bu durum deðiþmeden devam ediyor. Gazeteler yazýp durdu: Ýlkokul çaðýndaki çocuklar niþanlanýyor, evleniyor. Bu uygulamalar yöresel arabesk/þeriatçý kültüre göre gayet olaðan, normal uygulamalardýr.

MUHAMMET VE AYÞE
Muhammet, ilk karýsý Hatice öldükten sonra, amcasý Ebubekir’in kýzý 6 yaþýndaki Ayþe ile niþanlanmýþtýr. Bu bir akraba evliliðiydi, dolayýsýyla ensest bir iliþki söz konusuydu ve Muhammet o sýrada 48-50 yaþlarýndaydý. Büyük Larousse Ansiklopedi “Hz Ayþe” maddesinden özetle aktarýyorum:

“Ýlk eþi Hatice ölünce Havla Binti Hakim adlý bir kadýn Hz Peygamber’e isterse henüz 6 yaþýnda olan Ayþe, ya da kocasýndan dul kalan Sevda Binti Zam ile evlenmesini önerdi. Peygamber Ayþe ile niþanlandý. Ancak nikah hicretten beþ altý ay sonra gerçekleþti (623 ya da 624). Ayþe Peygamberin mescidine bitiþik odalardan birinde kaldý ve onun gözde eþlerinden biri oldu.”

Ayþe’nin doðum tarihi 614. Ayþe 6 yaþýnda Muhammet’le niþanlanýyor ve 9 yaþýnda da onunla gerdeðe giriyor. Bedevi törelerinin çaðdaþ ahlakla baðdaþmadýðýný fark eden ve bu sakýncalý duruma bir çözüm bulmaya çalýþan bir çok yeni yetme ilahiyatçý bu gerçeði karartmak için bir sürü tuhaf hesaplamalar yaparak Ayþe’nin Muhammet’le 18 yaþýnda evlendiðini kanýtlamaya çalýþýrlar !

Bunlar boþ çabalardýr ve hiç gereði yoktur. Ýnsanlar sözlerden çok eylemlere, iþlere, davranýþlara bakarlar. 9 yaþýndaki bir kýzla babasý yaþýndaki bir adamýn birlikteliði ideal bir evlilik örneði oluþturamadýðý gibi Muhammet’in daha sonra aldýðý kadýnlarla karýlarýnýn sayýsýný 9’a çýkarmasý da günümüz için maalesef iyi ve güzel örnekler oluþturamaz. Böyle bir aileyi gençlerimize nasýl örnek ve çaðdaþ bir aile olarak göstereceðiz? Böyle bir model ailenin günümüz toplumunda çok büyük cinsel, psikososyal, psikoseksüel sorunlara yol açmasý, sakýncalar doðurmasý kaçýnýlmazdýr.

MODEL EVLÝLÝK
Nitekim, her þeyden önce, böyle olumsuz ve uygunsuz bir evlilik modeli, 6 yaþlarýndaki kýz çocuklara cinsel arzu duyulmasýnýn, þehvetle bakýlmasýnýn kapýsýný aralar. Bu örnekten cesaret alan bir takým densizler her yaþtaki küçük kýz çocuklarýna þehvetle bakabilir, evlenmeye veya cinsel tacize veya cinsel iliþkide bulunmaya kalkýþabilirler. Bazý yörelerde minicik kýzlarýn çarþafa sokulmasýnýn nedeni onlarý yaþlý, bunak, cinsel sapýklardan korumak içindir.

Öte yandan, hangi aklý evvellerin marifetiyledir bilinmez, 3-10 yaþ arasý ilkokul, hatta anaokulu çaðýndaki küçük kýz çocuklar dudaklar boyalý, kulaklar küpeli okul gösterilerinde göbek atar, küçük hayat kadýnlarý gibi “pazarlanýrlar”, birileri de alýnlarýna para yapýþtýrýr! Bunlarý habire televizyonlardan izliyoruz. Bebekler, ergen olmayan çocuklar TV reklamlarýnda yarý çýplak boy gösteriyorlar.

Neticede bir de bakarsýnýz iþte 2000li Türkiye’sinde bazý sapýklar 1.5 yaþýnda bir bebeðe tecavüz ederler. Ama unuttuk gitti deðil mi? Kuþkusuz, tüm bunlarýn hepsini tabi ki doðrudan doðruya Muhammet’in evlilik örneðine baðlamýyorum. Ama ceylan gözlü huriler, gýlmanlar, 6 yaþýnda niþanlanmalar, 9 yaþýnda evlenmeler, yok beþik kertmesi, yok kundak kertmesi, harem hayatý, cariyeler, odalýklar, divan edebiyatýndaki örtülü eþcinsellik ve müstehcenlik tüm bunlar insanýn bilinçaltýnda farkýna varmadan yer eder ve Sigmund Freud'un ve davranýþbilimci Alfred Adler'in saptadýðý gibi tüm koþullar, parametreler elveriþli bir ortamda çakýþtýklarýnda –predispozan faktör oluþtuðunda- yüz kýzartýcý davranýþlarý tetikleyebilirler.

ÖZEL ENSEST ÝZNÝ
Evrensel ve çaðdaþ kültürde amca, hala, dayý ve teyze kýzýyla evlenmek ahlaken uygunsuz ve kanunen yasaktýr. Bunun temelinde genetik bozulmanýn, geri zekalý ve sakat doðumlarýn önlenmesi kaygýsý da vardýr. Oysa akraba evliliði arabesk/þeriatçý kültürde özellikle Muhammet’e tanýnmýþ bir ayrýcalýktýr:

Ahzab Suresi: 50 “Ey peygamber! Biz bilhassa sana þunlarý helâl kýldýk: Mehirlerini vermiþ olduðun eþlerini, Allah'ýn sana ganimet olarak ihsan buyurduklarýndan sahip olduðun cariyeleri, amcalarýnýn kýzlarýndan, halalarýnýn kýzlarýndan, dayýlarýnýn kýzlarýndan, teyzelerinin kýzlarýndan seninle beraber hicret etmiþ olanlarý, bir de mümin bir kadýn kendini peygambere hibe ederse, peygamber nikâh etmek istediði takdirde, onu baþka müminlere deðil de sadece sana mahsus olmak üzere helâl kýldýk.”

"Mehir, mehr, mihir" evlenirken erkek tarafýndan kadýna verilen paradýr. Yani, kadýnýn nikâh akdi veya erkeðe bekaretini vermenin karþýlýðýnda kazandýðý mal veya meblað anlamýndadýr. Burada dikkat çeken husus bakireliðin, kýzlýðýn ve kadýnlarýn parayla alýnýp satýlan bir deðer olarak görüldüðü ve bunun da açýkça yazýyor olmasýdýr.

Bu baðlamda, sorulmasý gereken sorular þunlardýr: 65 yaþýnda ölen ilk karýsý Hatice’nin mirasýna konduktan sonra Muhammet’in çok eþli evliliðe geçmesindeki temel itki nedir? Neden hemen 6 yaþýnda bir kýz çocukla niþanlanmýþtýr? 50 yaþýný geçmiþken 9 yaþýnda bir çocukla gerdeðe girmesi yaþlý ve otoriter bir kadýnla 25 yýl boyunca sürdürülen tek eþli evliliðe karþý bir misilleme midir? Yoksa Prof. Adler'in kuramýna göre "Erkeksi Baþkaldýrý" ile bir "telafi" yöntemi midir? Çok eþle evlilik (poligami), köle kadýn ve cariyeler, harem, köleci-aþiret toplum düzeninden kalma uygulamalardýr, bunlar nasýl olur da ilahi emirler olarak kabul görür?

SONUÇ
Eðer din kurallarýný cinsellik, erkeklik, diþilik gibi fiziksel özellikler belirliyorsa, kurallar cinselliðe, adet günlerine ve benzeri ölçütlere dayandýrýlýyorsa, o kurallarýn ilahi olmasý olanaksýzdýr. Çünkü ilahi alemlerde cinselliðe yer yoktur.

Diðer taraftan, ahlak sadece din kurallarýndan oluþmaz. Yani, dinsel kurallarýn ortadan kalkmasýyla ahlak ortadan kalkmaz. Din kurallarý toplumsal ahlakýn sadece bir parçasýdýr.

Dünyada Ýslamiyet gibi cinselliðe, cinsiyet ayýrýmýna bu kadar önem veren, kutsal kitabýnýn yarýya yakýn bölümünde inanlýlara cennette huriler ve gýlmanlar vaat eden baþka bir din yoktur. Bu baðlamda, bu dine ait mabetlerin bile cinsel simgeleri çaðrýþtýrdýðýný ileri süren bilim adamlarýnýn olduðuna þaþmamak gerekir.

Ülkenin þu an ki yönetim þeklini "Penis Diktatoryasý" olarak yorumlayan Prof. Yalçýn Küçük, Ýslami ibadethanelerin "fallik strüktürde" olduðuna dikkat çekerek çok önemli bir görsel saptamada bulunmuþtur. Fallus (phallus) ereksiyon halindeki penis olduðuna göre, bu durumda kubbeler "testisleri", minareler de "penisi" simgelemiþ veya çaðrýþtýrmýþ oluyor.

O halde, Freud kuramýna dönecek olursak, insanlarda oral (0-1 yaþ), anal (1-3 yaþ), fallik ( 3-6 yaþ) dönemler olduðuna göre, bu durumda Ýslami mimarinin kökenini fallik dönemin psikopatolojik týkanýklýðýnda aramak yanlýþ olmayacaktýr.

Oidipus Kompleksi ile aþýrý çekingenlik, cinsel güvensizlik ve deðiþik cinsel tercihlerin etkisiyle 3-6 yaþ döneminde týkanan veya "bastýrýlan" veya "doyuma ulaþamamýþ" psikopatolojik saplantý veya sapmalar, ileri yaþlarda süblime veya telafi edilerek fallik yapýlar þeklinde somutlaþtýrýlmýþ olabilir. Kentsel yerleþime ve çaðdaþ þehircilik anlayýþýna temelden aykýrý bu kadar devasa kubbeler ve aþýrý yüksek minareler inþa etmenin ve üstelik bir de bunlara hoparlör takarak muazzam bir gürültüye yol açmanýn baþka ne gibi mantýksal bir izahý olabilir ki?

Ýmdi, bilimsel ve özgür düþünceden yana olanlar gerçeklerin açýða çýkmasý için düþünür, araþtýrýr, irdeler. Fransýz düþünür Rémy de Gourmont (1858-1915) "Bir gerçek arandýðý zaman, asýl korkunç olan þey, bulunmuþ olandýr" der. Bu inceleme kapsamýnda bulunmuþ olan, aslýnda herkesin bildiði, kitaplarda yazýlý duran gerçeklerin gün ýþýðýna çýkarýlmasýdýr sadece. Düþünce ve inançlarda gereksiz ve yanlýþ tabulardan kurtulmadýkça insanlarýn mutlu, dingin ve huzurlu olmasý mümkün deðildir.

Son 20 yýl içinde Türk halký dine olan tutkusunu kendi ulusal çýkarlarý olduðu kadar, ulusal benliðini ve ulusal kimliðini yok sayacak kadar aþýrý bir dereceye çýkarmýþtýr. Bedevi ahlaký büyük gösteriþlerle kamusal alanda egemen olmuþ, vatanseverlere, laiklere, aydýnlara, orduya, kadýnlara ve kýzlara karþý saldýrýlar gittikçe artmýþ, ekonomik sýkýntý ve aðýr vergilerle ezilen yýðýnlar tarikatlara teslim olmuþtur. "Ergenekon, vatanseverlik, yurtseverlik, milliyetçilik, ulusçuluk" gibi Türk halký için kutsal bir geçmiþin izlerini taþýyan kavramlar ve simgeler terör yaftasýyla kirletilmek istenmiþtir.

Önce Müslüman sonra Türk olduklarýný söyleyenler, Atatürk'ten nefret ettiklerini gizlemeyecek kadar ulusçuluðu yadsýmakta fayda umanlar, Osmanlýlýðý yüceltip Türklüðü aþaðýlayan dindaþlar, yandaþlar, tarikatlar, ilahiyatçýlar ve din adamlarýnýn sayýsý büyük hýzla artmýþtýr. Durumun böyle olmasýnda, ekonomik sýkýntý, iþsizlik, aðýr vergiler, gelecek korkusunun yaný sýra sýðýnabilecekleri tek þeyin sadece din olduðunun ezilen yýðýnlara empoze edilmesinin önemli bir etkisi olmuþtur.

Büyük ve güçlü bir aile olan Türk Ulusunun, kendi özünü tahrip etmeye yönelik dinsel, tarikatçý, ümmetçi saldýrýlarý elinin tersiyle iteceðine olan güvenimiz tamdýr. Bu tür saldýrýlardan ulusumuzu korumak ve bunlara direnmenin her bilinçli yurttaþ için ulusal bir görev, tarihi bir sorumluluk olduðunu bu vesileyle bir kez daha hatýrlayalým.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: teþekkürler
Gönderen: Kupa Kýzý / , Türkiye
26 Kasým 2010
dünden beri en az on yazýnýzý okudum ve sizi okumaya devam edeceðim. Saygýlarýmla

:: okudum bölümleri ve dedim ki
Gönderen: Aysu / , Türkiye
22 Kasým 2010
mirim ben cehenneme gitsem nasýl olur / saygýlar

:: Yaþ meselesi..
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
25 Mart 2010
Hulki Bey, "din" meselesi çok hassas ve çok tartýþmalý bir konudur ki bunu siz de yazýlarýnýzdan okuduðum kadarýyla biliyorsunuz. Dinler üzerine konuþacak olursak (sadece Ýslam deðil) bugün Hristiyanlýk ve Yahudilik ve tarih boyunca yaþamýþ-günümüze kadar ulaþmýþ ya da ulaþmamýþ tüm dinlerde tartýþmaya açýk noktalar görürüz. Mesela Hz. Ayþe'nin yaþý konusu da böyle bir tartýþma konusudur. Farklý görüþler ve farklý rakamlar farklý kaynaklarca ortaya sunulur(6-9 diyen de var 18-19 diyen de.. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/10303674.asp?yazarid=277&gid=61) Diðer dinlerin de bu türden þiddetli tartýþmalara ve derin ayrýlýklara yol açan hassas bölgeleri var. Hristiyan mezhepleri bugün birbiriyle kanlý býçaklý, yahudiler tüm dünya ile kavgalý, bütün dinler birbiri ile kavgalý hepsi son ve gerçek din olduðu iddiasýnda.. Böyle bir zamanda herkes diðerine çamur atma derdinde. Ben hangi dinden olursa olsun bütün inananlara saygý duyuyorum. Ýsterse aya isterse güneþe isterse boðaya tapsýn; öyle huzur buluyorsa ve "diðerlerine huzursuzluk saçmýyorsa" bildiði cennete bildiði yoldan gitsin. Sepetteki çürük elmalar bütün sepetin çürük olduðu anlamýna gelmez, ama ayýklanmalarý gerekir-doðrusu budur. Çürüklere dikkat ederek, insan onur ve ahlakýna uygun bir biçimde dini inanýþlarýmýza sahip çýkmayý savunuyorum; dindar maskeli bozuk insanlarýn varlýðýna þahit olsam da Ýslam'ýn bu insanlardan sorumlu tutulmasý haksýzlýktýr. Benim bildiðim Ýslam ahlak, akýl ve erdem dinidir. Ve ne yazýk ki bütün dinler gibi o da zaman içinde çýkarcý insanlarýn arkasýna saklanýp türlü kirli çamaþýrlarýný arkasýna yýðdýklarý ilahi bir perde, iktidar ve zenginlik avcýlarýnýn giyindiði bir maske-sömürü aracý olarak da kullanýlmaktadýr. Bu yüzden en doðrusu þu yolu izlemektir; "Din vicdan meselesidir ve sadece kiþinin kendini ilgilendirir. Din ile siyaset olmaz, dinle ülke yönetilmez. Din bir bayrak ya da sopa gibi sallanmaz. Din özeldir ve özel yaþanmalýdýr."

:: eleþtiri
Gönderen: Suna þimþek / , Türkiye
15 Mart 2010
Hulki, olay senin dediðin gibi deðildir hiçbir zaman, hz hatice, peygamber efendimize patronluk yapmamýþtýr,aksine onun tüm çileli hayatýnda yardýmcýsý ve destekcisidir ,üstelik tüm hayatýný ve mal varlýðýný peygamber efendimize adamýþ saygýdeger bir kadýndýr . peygamber efendimizin hz aiþe ile niþanlanmasý hz aiþe amcasýnýn oðlu ile niþanlýdýr ondan ayrýldýktan sonra peygamber efendimizle niþanlanmýþtýr buda onun evlenme cagýnda oldugunu gösterir buna raðmen peygamber efendimiz bir yýl,daha beklemiþtir . Bu arada peygamber efendimiz hz haticenin mirasýna konup onu kendi için harcamamýþtýr hep kölelere fakirlere daðýtýlmýþtýr parasý ve peygamber efendimiz hep sade yaþamýþtýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (3. Bölüm)
Tebbet Suresi Hakkýnda Teolojik ve Etik Bir Araþtýrma
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (2. Ci Bölüm)
Ahiret Hayatý Ýçki ve Seksten Ýbarettir
Ýslamiyet Öncesi Türklerin Dinsel Ýnançlarý (1. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Omega Melancholia (Omo) Sendromu
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?
Modern Çaðýn Cinleri: Uzaylýlar (1. Bölüm)
Türkçe"nin Güncel Sorunlarý
Modern Çaðýn Cinleri: Uzaylýlar (2. Bölüm)
Dil Savaþlarý
Lacrymania (Sak) Sendromu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.