..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > ALÝ YERLÝ




12 Mart 2010
Hayalperest  
ALÝ YERLÝ
Kim bilir! Yazýlarýn kaderi böyledir iþte. Zihinden kâðýda döküldükten sonra okuyanýn malý olurlar. Kim ne anlarsa hikâyede odur.


:AGFE:
Ýnsan niçin yazar? Büyük ihtimalle konuþacak kimsesi olmadýðýndan diye düþünüyorum. Konuþacak etrafýnda bunca kalabalýk varken ve sabahtan akþama telefon kulaðýnda konuþurken konuþamadýðýndan yazmak çeliþkili gibi gelebilir. Önemli olan senin konuþmak istediklerini konuþabileceðin kiþinin olup olmamasýdýr. Lakýrdý baþka, konuþmak baþka…
Þu aralar konuþacak kimsem yok. Konuþmak istediklerimi konuþabileceðim o birisi de davetlerime cevap vermiyor. Ýþte ondan yazýyorum. Yazýyorum çünkü konuþamýyorum. Yazmak konuþmak yerine geçer mi onu da bilmiyorum.
Geçenlerde yeni bir kitap aldým. Kitap benim için yeni ama kendisi çok eski. Dostoyevski’nin bir öyküsü; “Beyaz Geceler” . Öykü bir hayalcinin bir kadýnla tanýþmasý ve bir tür çözümleme. Öykü þuna benzer bir sözle biter; o bir an için hayatý yaþamaya deðer. Hayatýn geri kalanýný hep öyle olmasýný istediðin bir aný için yaþamýþ olmak! Tüm hayat sadece o aný yakalamak için yaþanabilir… Öykü kahramaný için o an böylesine kýymetli. Bana çok müthiþ geldi doðrusu.
Sonra düþündüm. Öykü kahramanýnýn hayal âleminden çýkarak bir an da olsa hayatýn gerçekliði içinde mutluluðu yakaladýðý gibi bir aným benim de oldu mu? Ben nasýl bir an için hayatýn tamamýný yaþamaya veya feda etmeye razý olabilirim? Bir kadýnýn bir hayalperesti dinlemesi ve onun dünyasýný bir anlýðýna sevmesi nasýl oluyor da bir ömre eþ olabiliyor? Ýnsan bu kadar yalnýz mýdýr? Veya yaþadýðý bir anýn hatýrasý ile ömrünün geri kalanýný geçirebilir mi?
Sorular ve sorular… Düþününce bunca hengâmenin içinde bir þey parlýyor. Düþünce ve hatýra yýðýnlarýnýn arasýndan titrek titrek bir þey orada duruyor. Bir avuç çeþitli taþýn içinde koyu kýrmýzý parlak bir mercan taþý gibi. Seçiliyor zihninde. Tüm diðer taþlarý deruni rengiyle kendi etrafýnda toplayan o taþ. O derin kýrmýzýlýk olmasa diðer tüm taþlar renklerini bulamayacaklar.
Dostoyevski bu öyküyü yazarken muhtemelen benim düþündüklerimi düþünmemiþtir. Belki gözlemlediði bir karakteri öykü yapmýþtýr. Ne bileyim belki kendisini tarif etmiþtir. Kim bilir! Yazýlarýn kaderi böyledir iþte. Zihinden kâðýda döküldükten sonra okuyanýn malý olurlar. Kim ne anlarsa hikâyede odur.
Yaþadýðýn bir an veya yaþamak istediðin bir an veya hayatýn her anýnýn öyle olmasýný istediðin anlar tüm gerçekliðimiz deðil midir? Aslýnda her birimizin hayatý o anýn mutluluðunun arayýþý olamaz mý? Düþündüðünde mutlu olduðun anlar. Hep o anlardan istersin.
Aklýma Yahya Kemal’in “Bir daha gelmek hayal edilse bile” diyen dizeleri geliyor. Gerçekten de böyle bir hayal ile avunmak istemez miyiz? Belki de þair hep o yaþadýðý veya yaþamak istediði anlarla avundu durdu. Belki hepimiz yaþadýðýmýz birkaç an ile avunup duruyoruz. Gücünüze gitmesin ama hepimiz aslýnda birer hayalperestleriz.
O koyu kýrmýzý kan rengine yakýn derinden parlayan taþ… Orada duruyor ve her þey onunla kendi rengini buluyor.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür
Gönderen: ALÝ YERLÝ / , Türkiye
13 Mart 2010
Yorumunuz ve katkýnýz için teþekkür edrim. Ýnsan hayal ettiði müddetçe yaþarmýþ

:: Selam..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
12 Mart 2010
Toplumda yaþamak ve sonra yalnýz kalmak belki yazarýn kaderi oluyor.Sanki doða kanunu gibi..Yazdýkça daha da çoðalýyor yalnýzlýk..Yalnýzlýðýn en büyük dostu da herhalde hayal kurmak..Daha sonra yazar kurduðu hayallerle topluma dönüyor diye düþünüyorum..Yazýlarýnýzýn takipçisiyim Ali bey..SAYGIMLA..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Darbe Bir Kitap
Neþet Ertaþ / Yolcu
Þeftali Aðacý
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Kýrýlma
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori
Çakýl Taþlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


ALÝ YERLÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ALÝ YERLÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.