..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Levent Ölçer




12 Mart 2010
Ahlak  
Ahlaký nerede ararsýnýz?

Levent Ölçer


Bacaklarýmýn arasýndaki ahlak beni ilgilendirir, alan da veren de memnunsa geriye kalanlara incik boncuk yemek düþer. Ýki kiþi arasýndaki tatlý muhabbete maydonoz olanlar bütün ülkenin, milyonlarýn, yetim hakkýnýn, hukuk sisteminin ýrzýna geçenlere ses çýkarmayýnca "ben sizin ahlakýnýzý siliyim.." diyorum..


:AGAB:
Ahlak bacak arasýnda durduðu gibi durmuyor..

Þimdi bir kere baþtan söyleyeyim, haramdý helaldiyi bir kere unutun. Ben de müslümaným. Bu ülkenin %90'ý da müslüman. Bazýlarýmýz sadece tehlikeyle karþýlaþtýðýnda "yusufyusuf" ederken-zora dara düþtüðünde hatýrlasa da bazýlarý yaþamýný bu inancýn etrafýna oturtsa da.. Bu ayrý.. Günlük yaþamýmýzda dini esaslara dayalý þeriatla deðil Anayasa Hukuyla yönetiliyoruz, bu da ayrý. Baþtan sýnýrlarý çizelim konu karýþmasýn. Zoruna gidenin de neresine giderse gitsin.

Din vicdan meselesidir. Bunu da baþtan söyleyelim.. Dinini yaþayacaksan yaþa ama onu bayrak gibi sallayýp milletin gözüne sokmaya kalkarsan ya da sopa gibi milletin üzerine indirmeye baþlarsan külahlarý deðiþiriz. Onun adý yobazlýktýr. Dinle alakasý yoktur, kabadayýlýða Tanrý'yý alet etmektir. Dinin temeli vicdandýr ve ahlaktýr. Karþýsýndaki insan senin gibi düþünmüyor diye birisine zulmetmek, zor kullanmak, kiþinin kimseye zarar vermeyen özgürlüklerine tecavüz etmek ahlaksýzlýk ve vicdansýzlýktýr..

Ahlak.. Çok konuþulan, çok möhöm bir erdem. Çok kýymetli. Ama bir o kadar da yanlýþ anlatýlan ve anlaþýlan erdem..

Ahlak hep "din"le yani Türkiye'de Ýslamla ve Ýslami kurallarla anýlýyor.. Hep de ne hikmetse tek yönlü biçimde bacak arasý ve tenle-saçla ilgili biçimde anýlýyor. Ahlakýn diðer alanlara uzanmasýyla ilgili tartýþmalar hiç duyulmuyor. Biz Türklerin "ten-saç" ahlaký diðer Ýslam ülkelerinde de olduðu gibi toplum nazarýnda o kadar büyük yer tutuyor ki ondan öteye geçemiyoruz-orada çakýlýp kalýyoruz. Varsa yoksa cinsellik ve kadýnlarýn örtülmesi.. Yok nereye kadar örtülmeliymiþ, neresi mahremmiþ, örtü nasýl baðlanmalýymýþ.. vs..Ya da argo ve küfürlü söz kullanýmýnýn ne kadar kaka olduðu.. Sanki ahlak deyince burada iþ bitiyor.. Ne yazýk ki çok at gözlüklü bir bakýþýmýz var ahlaka..

Mesela bizim iþ-ticaret ahlakýmýz da yoktur.. Ama bu konuda kimse konuþmaz. Konu açýlýnca herkes bir ýslýk çalaraktan o mekandan uzaklaþmaya baþlar.. Kendi iþimizi yarým yamalak yaptýðýmýz yetmiyomuþ gibi bir de durmadan baþkalarýnýn iþine burnumuzu sokup ortalýðý bulandýrýrýz.. Ýþini adam gibi yapmaya çalýþana iþgüzarca engel oluruz. Malzemeden çalarýz, baþtan savma iþ yaparýz, bozuk mal satarýz, müþteriyi kandýrýrýz, güveni suistimal ederiz.. Yapýyoruz bunlarý, hiç hayýr demeyin.. Ticarete ucundan kenarýndan bulaþmýþ birisi, biraz gözlem yapabilen birisi iþ hayatýnda çýkacak çivi kalmadýðýnýn farkýndadýr..

Spor ahlakýmýz da yoktur. Sporcularýmýz (futboldan örnek verelim) faul olmasa bile kendini yere atar, çaktýrmadan topu elle önüne alýr, hakem bakmazken rakibine tükürür, adama küfredip tahrik eder kart gördürür.. Dobing yaparýz, yalan söyleriz, hile yaparýz, þike yaparýz, rüþvet alýrýz.. Maç satarýz..

Maliyede de ahlakýmýz yok.. Vergiden KAÇINMAK için türlü dümenler çeviririz.. Bin türlü dalavere ile mallarýn deðerini düþük gösteririz ya da kar-zarar oranlarý ile oynarýz.. Ne de olsa bu ülkede adam gibi vergisini sadece enayiler yani "iþçiler-memurlar-emekliler-çiftçiler" öder. Biz enayi miyiz. Niye vergi ödeyelim.. Gerisi hiç kývýrmasýn. Altýn ve pýrlantadan vergi alýnmazken tuzdan-sudan vergi alýnmasýnýn ahlakýný kimse bana savunmasýn, papaz oluruz..

Trafik ahlaký.. Polis yoksa yollarýn fatihiyiz. Basýn basabildiðiniz kadar.. Yollar pedala basanýndýr, uyanýk olun, dalýn aralýklara, gözünün yaþýna bakmayýn kadýn sürücülerin.. Sýkýþtýrýn bütün motosikletlileri.. Hele bir de TIR ya da kamyon kullanýyorsanýz bütün yollarý siz yarattýnýz-saða sola bakmanýza ya da hedef noktaya ulaþana kadar frene basmanýza gerek yok.. Yollar sizin.. Eðer polis yoksa.. Polis varsa ve bir de yakalandýysanýz illa bir hamile kadýn ya da çorba parasý hikayesinin yaþanmasý kaçýnýlmazdýr..

Ýliþkilerimizde ahlak.. Birbirimize türlü yalanlar söyleriz. Karþýmýzdakinin güvenini keyfiyet ya da menfaat için gözümüzü kýrpmadan suistimal ederiz. Ne de olsa gemisini kurtaran kaptandýr. Daha güzel-zengin-yakýþýklý-havalý-seksi birisini bulduðumuzda hemen ona da sarkarýz. Ayný anda hepsini idare edebiliyorsak 3-4 sevgiliyi idare etmek de çok hoþtur hani.. Nikahlý eþimizi ilk fýrsatta aldatmaktan da geri durmayýz. Hele erkeksek bu çok doðaldýr ve erkekliðin þanýndandýr-bunu bir de gururla anlatýrýz-ballandýra ballandýra... Marifetmiþ gibi.. Ahlak mý? O da ne be? Sarýþýn mý?

Edebi ahlak.. Emek ve hak sahibinden çalýntýlama ve alýntýlama ya da kaynak göstermeme gibi bütün ahlaksýzlýklarý yapmamýza raðmen-hatta altýndaki imzayý silip kendi imzamýzý atmamýza raðmen hala piþkin piþkin çýkýp ahlak üzerine nutuk atabiliyoruz. Kimi metinlerin yayýlýmý eser sahibinin de iþine gelmesine raðmen izinsiz ve kaynak bildirmeden-referans göstermeden alýntý yapmak hala ayýptýr-ahlaksýzlýktýr-hýrsýzlýktýr..

Siyasi ahlak.. Nerden baþlayacaksýn? Deveye demiþler boynun eðri deve demiþ nerem doðru ki? Dokunulmazlýk denen garabetin arkasýna saklanýp hakkýndaki suçlama dosyalarýndan kaçaný mý istersiniz, küfrettiði ülke ve devletten hala emekli maaþý-milletvekili maaþý alaný mý istersiniz.. Mal varlýðýný saklamak için edindiði mülkü amcaoðlunun ya da teyzesinin, dedesinin üzerine yapanlarý mý istersiniz? Hepsi mevcut. Sorsan bunlar temiz AK PAK siyasetçi.. Sermaye, cemaat ve politikacý iliþkisi, dýþ ülkelerden icazet alma.. Verdiði sözü tutmama.. Yalanlarý gerçekmiþ gibi rahatça ve hiç sýkýlmadan söylemece.. Utanmazlýk.. Siyasette ahlak yok.

En çok ahlak diye baðýranlar da bu politikacýlar.. Siyaset, "ahlak ahlak ahlak" diye en çok baðýrýp çaðýran kitle olmasýna raðmen boðazýna kadar ahlaksýzlýða batmýþ kitle.. Ne kadar komik deðil mi? Gülelim aðlanacak halimize..

Bakýnýz gýrtlaðýmýzý da geçti artýk hayatýmýzda ahlaksýzlýk içinde yüzülüyoruz.. Ahlaksýzlýða batýyoruz.. Ahlaksýzlýk içinde boðuluyoruz. Ahlaksýzlýk aldý baþýný gitti. Tutabilene aþk olsun.

Ahlaký bu noktadan sonra yakalamanýn tek yolu kulaklarýmýzý açmak.. Ten-et-saç-kýl-bacak-göðüs masallarýnýn ötesine kulaklarýmýzý açmak þart. Efendim mini etek giyiyomuþ, bakma kardeþim-gözüne hakim olamýyo musun? Ne biçim irade sendeki, sende irade yok diye bütün Türkiye çarþaf mý giyecek? Göðüs dekoltesi varmýþ, nasýl da hemen görüyosun-sen o kadar ahlaklýysan ne gözünü dikip bakýyosun arkadaþým? Plajda üstsüz güneþleniyomuþ.. Smokinle plaja gidilmeyeceðine göre plajýn da kendine has kurallarý var-çýktý mý plajdan o zaman kamu kurallarýndan konuþabilirsin.. Kýzlý erkekli oturuyolarmýþ sýnýfta, otururlar-senin eðitimin birleþtirilmesi kanunundan haberin yok galiba.. Kafelerde kýzlar erkekler elele oturuyomuþ, elele tutuþacaklar tabii-Anadolu köylerinde kýzlarýn evlenme yaþý 16-17 iken de sen sanýyor musun gerdek gecesine kadar bekliyodu aþýklar(efendim köy ortamýnýn gözünü seveyim, þehirli gençler yer bulma bakýmýndan þanssýz. Köylerde samanlýklarýn, korularýn dili olsa da konuþsa-erotik sýnýfýna girer ama olsun..).. Cinsellik yaþý 12'ye inmiþmiþ.. Yav cinsellik yaþý 12 deðil 5-6'ya indi. Daha bedenleri büyümeden zihinleri büyüyor artýk çocuklarýn(çocuk þarkýsý söyleyen bir çocuðu en son ne zaman duydunuz? Erol Evgin ile Pýnar Altuð sunuyordu programý, 8-9 yaþýnda veletler aþk þarkýlarýný içli içli söyleyince millet mest oluýyordu.. Bu ne perhiz bu ne lahana turþusu.. O yaþta çocuðun sevdadan ölmesine biþey demiyosun ama elele tutuþunca vaaay, ahlak bitti gitii.. YUH sana, YUH size.. Yav biraz samimi olun, biraz kafayý çalýþtýrýn.). Ahlakla deðil, zaman ve teknolojiyle-dünyanýn küçülüp hayatýn hýzlanmasýyla ilgili bir olgu bu-bilimsel biþey.. Geçti o 18 yaþýna gelmiþ, gerdek gecesinde eþinin göbeðine girmeye çalýþan cahiliye devri.. Zamane gençleri artýk her þeyi biliyor-hem de baþý açýðý da kapalýsý da..

Bakýn ahlaktan konuþurken en çok zamaný ister istemez ten alýyor.. Cinsellik.. Bunun baþ nedeni de anormal biçimde bu konunun bastýrýlmasý.. Bilinmemesi.. Bu kadar sýkýlmasa-kilitlenmese asla bu kadar büyük gürültülerin kopmayacaðý basit bir konu bu.. Ýnsanýn en temel 3 dürtüsü vardýr. Yemek, içmek, üremek.. Yani tüm canlýlarda olduðu gibi; HAYATTA KALMAK, UYGUN EÞÝ BULMAK, NESLÝNÝ DEVAM ETTÝRMEK.. Bunun bu kadar büyütüp bastýrýrsanýz, þeytanlýk ve günahkarlýk olarak insanlarýn yaþamýna olmadýk müdahalelerde bulunursanýz sonunda bastýrýlmýþ duygular çok acayip-biçimsiz þekillerde yüzünüze patlayacaktýr. Doðanýn kanunudur. Etkiye tepki ile karþýlýk verilir.. Bir kez daha düþünün. Bacaklarýmýn arasýndaki ahlak beni ilgilendirir, alan da veren de memnunsa geriye kalanlara incik boncuk yemek düþer. Ýki kiþi arasýndaki tatlý muhabbete maydonoz olanlar bütün ülkenin, milyonlarýn, yetim hakkýnýn, hukuk sisteminin ýrzýna geçenlere ses çýkarmayýnca "ben sizin ahlakýnýzý siliyim.." diyorum..

Ahlaksýzca yaþayan bir ülkeyiz. Kendi günahlarýmýza bakmadan gayet piþkince diðerlerini günahkar olmakla yargýlayýp infaz etmeye bayýlýyoruz. Bunun adýna da ahlak diyoruz. Bütün deðerlerin ve inançlarýn içinin kasýtlý olarak boþaltýldýðý bu zamanda ahlaký bacak arasýnda, tende, saçta arayanlara kahkahalarla gülüyorum.. Eðer aynaya bakýp kendilerine biraz dikkat etseler, eminim kendileri de aðlanacak hallerine kahkahalarla gülecekler..

Ahlak? Taze bitti. Ýsterseniz Ýkiyüzlülük verelim, sizi ahlaklýymýþsýnýz gibi idare eder..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kumaþ Bozuldu
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
30 Mart 2010
Sonuçta,bu hale geldik.Kumaþ bozuldu vesselam. Elinize saðlýk. Selam ve saygýlar. (yazarýn cevabý: okudukça ve düþündükçe yanlýþlarý düzeltebiliriz kanaatindeyim. Saygýlar Mustafa Bey.)

:: güzel
Gönderen: Aysu / , Türkiye
16 Mart 2010
insaný düþünmeye iten sorgulayýcý ve sorgularken kendi fikirlerini söylemekten çekinmeyen duruþlar,yazar olmanýn sorumluluðu uysal bir edebiyat mý yoksa düþünmeye götüren dik duruþlar mý / ben ikincisini gördüm yazýnýzda / bana göre en büyük ahlaksýzlýk insanýn yüzüne baka baka ikiyüzlülük yapmasý birbirimize hep dürüst olsak empati yapsak kimseleri suçlamayýz ve özel hayatlarýnda ötelemeyiz (yazarýn cevabý: Saygýlar, Aysu.)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Seninle Ýlk Defa...
Savunma Hatlarý ve Sorumluluk
Türkiye ve Enerji
Bol Keseden Atmak
Oy Verme, Dur de
Hükümet Ýstifa Et!
Sarý Neyin Rengi?
Neden Deniz Baykal Olmasýn? Neden Olsun Ki?
Bu Millet Sevilmeyi Hakediyor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Üç Kitap Eleþtirisi
Milliyetçilik Kötüdür
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi
Medeniyet (!)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.