..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Fatih KAYABAÞI




16 Mart 2010
Bu Merhumu Nasýl Bilirdiniz?  
Fatih KAYABAÞI
Ne yalan söyleyeyim be Hocam. Osman’ý çok iyi tanýr ve hiç de iyi bilmezdim. Derdi, iþi, gücü; akþamüzeri Hasan Aðabeyin bakkalýnýn önüne sinsice geçerek, bir de altýna gökkuþaðý rengindeki ilginç tasarýmlý o tabureyi çekmenin rahatlýlýðýyla kýzlarý incelemekti veya argoca bir tabirle inceden inceye onlarý dikizlemekti.


:AHEH:
Ne yalan söyleyeyim be Hocam. Osman’ý çok iyi tanýr ve hiç de iyi bilmezdim. Derdi, iþi, gücü; akþamüzeri Hasan Aðabeyin bakkalýnýn önüne sinsice geçerek, bir de altýna gökkuþaðý rengindeki ilginç tasarýmlý o tabureyi çekmenin rahatlýlýðýyla kýzlarý incelemekti veya argoca bir tabirle inceden inceye onlarý dikizlemekti. Yapma Osman, etme Osman, bu yol üzeri gitme! Osman dediysek de dinletemedik. Her gün yanýma gelir dertli dertli iç çekerdi: ’’ Ya üstadým! Bir kýz beðeniyorum, ardýndan bir kýz daha geliyor onu da beðeniyorum, ardýndan bir kýz daha geçiyor onu da…’’ Ardýndan, ardýndan, ardýndan… Bu sözün ardý arkasý kesilmezdi. Sonra yine Ya Üstadým! Dedikten sonra bu böyle olmaz. Bizim fýtratýmýza ve kelle baþýmýza göre biz erkeklere dört kadýn düþer. Ben hakkýmý isterim der dururdu. Ben de gülerek: Osmancým bizler birini zor beslerken sen kaldý ki dördünü nasýl besleyeceksin? Ekmek aslanýn aðzýnda deðil. Artýk midesine inmiþ vaziyette. Geç bu sevdadan. Hem bu zamanýn kýzlarý hiç kuma gelir mi? Saçmalama da adam akýllý otur yerinde sana temiz ahlaklý kýz bulalým dediysek de dinletemedik.

Ulan Osman yaktýn kendini. Ne vardý da adam akýllý yerinde durmadýn? Sonunda pisipisine gittin. Bir kýz uðruna deðer miydi? Sonunda olacaðý belliydi. Laf attýðýn kýzýn aðabeyinin hemen arkasýnda olduðunu nasýl da hesap edemedin. Artisttin be Osman hem de çok… Birkaç býçak darbesine bile dayanamadý iri yapýlý vücudun. Bak gene duygularým kabardý.

Evlensen ne olacaktý Osman? Neler olmayacaktý ki… Hadi örneklere baþvuralým: Misal dört tane eþin olsaydý geride dört ayrý kadýncaðýz býrakacaktýn. Bir de çocuklarýn olsaydý vah ki vah… Ýyi ki öldün. Af edersin Osman! Biliyorum tatmin edici bir açýklama olmadý. Diyecektim ki iyi ki evlenmeden öldün. Aksi takdirde arkanda hiç de hoþ olmayan bir tablo býrakacaktýn.

Bugün senin hiç de sevmediðin bir hava var. Saðanak yaðmur altýnda koydun bizi. Biliyorum seni bu havalar mahvetti. Havalar ýsýnsaydý da ortalýk açýlýp saçýlsaydý deðil mi Osman? Oh cývýl cývýl… Osman seni hiç de sevmiyorlarmýþ oðlum. Cenazende kuru bir kalabalýk… Ýnsan bir sevdirirdi kendini topluma. Tabi onun bunun kýzýna sarkarsan olacaðý buydu. Ýnanýr mýsýn bilmem ama þu bulunduðun tabuttan kafaný çýkarýp saða sola bakacakmýþsýn gibi geliyor bana. Hortlamandan korkmam Osman! Senin saðýn solun belli olmaz olur ya yanýna bir merhume istersin. Ulan Osman sen ne adamdýn! Býrakýp gittin Hasan aðabeyin bakkalýnýn önünü ve o renk cümbüþüne bürünmüþ tabureni. Hatýralarýnla övün Osman!

Buyur Hocam. Evet, Osman’ý çok iyi tanýyorum. Ama hiç de iyi bilmiyorum.

Hakkýmý helal etmemi istiyorsunuz?

Ulan Osman! Laf attýðýn kýzlarýn listesini yapsaydýn ya! Hiç yoktan ben gider helallik alýrdým onlardan. Ýþin zor be topraðýn altýnda. Senin yerinde olmak mý aman Allah korusun! Bana o kadar hak borçlusun ki Osman… Senin yüzünden hasta olacaðým bu yaðmurun altýnda. Ýþin garibi cenazende onca arkadaþlarýn arasýnda bir ben varým. Tabi ya… Bir benim kýz kardeþim yoktu arkadaþlarýnýn arasýnda. Ulan onlara da mý? Yuh be Osman! Yuh diyorum baþka bir þey demiyorum!

Tamam Hocam tamam. Bu Osman’ýn üzerindeki onca hakkýmý helal ediyorum. Bana sýra gelesiye kadar…




Fatih KAYABAÞI



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Haþ Ýki O, ve Ben Sýfýr…
Sarhoþ Adamla Ülke Meseleleri
Bir Aþýk ve Onun Tuhaf Halleri
Kahverengi Sitemimdir Hayata
Bugün Ýstanbul Çok Güzel
Düþünüyorum O Halde Yokum!..
Sensizliðin Birinci Günü
Kurt Gibi Acýktým Anne!
Bedenimle Kýlýp Ruhumla Kýlamadýðým Namazým
Bu Sana Son Mektubum!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saatim Sen'i Sen Geçiyor [Þiir]
Sessizliðin Týrmalýyor Kulaklarýmý [Þiir]
Gelmiþine Geçmiþine [Þiir]
Sen Kokuyor Bu Þiir [Þiir]
Bugün Gözlerine Ýhtiyaç Duydum [Þiir]
Yokluðunda Yokluðumu Hissettim [Þiir]
Uykuya Dalýnca Bu Þehir... [Þiir]
Bu Mevsimde Böyle Olur Þiirler [Þiir]
Üç Nokta… [Þiir]
ve Yine Yanlýþsýn Benliðim! [Þiir]


Fatih KAYABAÞI kimdir?

Ýnþaallah bir gün tanýrsýnýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Sezai Karakoç, Mustafa Kutlu, Numan Arýman, Orhan Veli


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fatih KAYABAÞI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.