..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Müþerref ÖZDAÞ




16 Mart 2010
Veda'nýn Ardýndan  
Müþerref ÖZDAÞ
‘’ Sen bize veda ettin ama Türk milleti olarak biz sana hiç veda etmeyeceðiz.’’


:BCJE:


Senaristliðini, yönetmenliðini ve müziklerini Zülfü Livaneli’nin yapmýþ olduðu ‘’ Veda ‘’ filminin ardýndan hafýzamda kalan sahneler ve yeniden Ata’ya þükran duygusuyla ayrýldým salondan.

Osmanlý’nýn daðýlma süreciyle birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik ruhunun, insani yönleriyle birleþtirilmiþ olduðu; yaveri, çocukluk arkadaþý, silah arkadaþý ve ona inanmýþ, hayran bir adamýn; Salih Bozok’un anlatýmlarýyla kurgulanmýþ bir film olmuþ‘’ Veda.’’

Adeta doðuþtan lider bir ruh taþýyan Mustafa Kemal’in kararlý adýmlarla, yerinde kararlarýyla, cumhuriyeti nasýl kurabildiðini, nasýl güçlü bir öngörü ve inançla ‘’ imkânsýz ‘’ denileni baþarabildiðini; milletin gücü ve inancýyla birleþtirilerek nelerin baþarýlabileceðini, hayallerin gerçeðe dönüþebileceðini görmek istiyorsanýz mutlaka izlenmesi gereken; genç nesillerimize izlemeleri tavsiye edilebilecek olan bir sinema filmi bu.

Atatürk’ün ve bir milletin dönüm noktalarý, bir milletin kaderinin nasýl deðiþtirilebileceði, tehditlere nasýl meydan okunabileceði, özgürlüðün bir seçim olduðu, ancak bu seçimden kazançlý olarak çýkabilmek için nasýl yüksek bir iradeye sahip olunmasý gerektiði de net bir biçimde ifade edilmiþ.

Film, karmaþýk duygular içinde olan, bir milletin kurtarýcýsý ile birlikte ölmeye karar vermiþ, bu arada geçmiþi sorgulamýþ, içinde kalan sýzýlarla kavrulan bir babanýn oðluna elvedasýyla baþlýyor. Ýlerleyen sahnelerde yine bir elveda çýkýyor karþýmýza. Bu kez, seven bir kadýnýn elvedasý. Her iki elvedada da, gidenlerin, bir daha hiç geri dönmeyecekmiþ, geride kalanlarý bir daha hiç görmeyecekmiþ gibi bakýþlarýný gördüðünüzde; yaþamýn tam ortasýndan alýnýp sahnelere taþýnmýþ olduðunu ürpererek fark ediyorsunuz…

Özgürlüðü uðruna birlik olan, kurþuna ve düþmana sýrtýný dönmeyen, kurþunu sýrtýndan yiyen deðil, kurþuna göðsünü siper eden bir kuþaðýn, bir dönemin hikâyesi etkili bir biçimde iþlenmiþ. Ata’ya büyük bir sevgi ile baðlý olan Fikriye Haným’ýn Paþa’sýný görmek için gittiði evden geri dönmek zorunda kalmasý ve intiharý, Atatürk’ün Balkan Göçü’nde kaybettiði annesini, parmaðýndaki yüzükten tanýyarak tesadüfen bulmasý da uzun süre izleyenlerin hafýzasýndan silinmeyecek karelerdi. Mekânlarýn ve kostümlerin tarihe uygunluðu, medyada yer alan olumsuz eleþtirilere raðmen, izlendiðinde rahatlýkla mükemmel denilebilecek düzeyde diyebilirim.

Senaryo ve kurgulamalarýn gerçeklerle birebir örtüþmesi gerektiði inancýnda olanlar kendince bazý yönlerden eleþtirmiþti bu filmi. Tarihsel eksikliklerinin var olduðunun söylenmesine raðmen, bütünü göz önüne alýnýrsa izleyiciye yoðun duygular yaþatan, Cumhuriyet’in 87 yýlýnda olan bizleri derinden ve yeniden düþündüren bir filmdi bu.

Filmi izlememin ardýndan saatler sonra, günler sonra bile aklýmda hâlâ dönüp duran þu cümleler aslýnda ne kadar da önemli, bir düþünün lütfen: ‘’ Her savaþ bir cinayettir.’’ Çok doðru. Savaþlarda binlerce cinayet iþleniyor ve hâlâ dört bir yanýmýzda alçakça hesaplara dayandýrýlan; medya kanalýyla, ana haber bültenlerinde, gazete manþetlerinde, sýcaðý sýcaðýna takip edilmekte olan cinayetler devam ediyor.

Zorlu, mücadele ile geçen, henüz býyýðý bile terlememiþ binlerce gencin, kendini gelecekleri uðruna feda ettiði, cephelerden kurþuna ve düþmana doðru gözünü kýrpmadan yürüyen bir neslin devamýyýz. Bu dönem, bu zorlu mücadele, inanç ve büyük lider, 120 dakikalýk bir zaman diliminde ancak bu kadar iyi anlatýlabilirdi.

Ordusunun yenilmiþ olmasýna raðmen, Yunanistan eski Baþkaný Venizelos’un 1934’de Nobel Barýþ Ödülü’ne niçin Atatürk’ü aday göstermiþ olduðu, bu film izlendikten sonra daha rahat anlaþýlabilir.

Bir babanýn oðluna elvedasýyla ve bu vedanýn sebeplerinin anlatýmý ile baþlayan filmin finalindeki Ata’nýn vedasý çok etkili ve iyi kurgulanmýþ. Tarihle, mücadeleyle, imkânsýzý baþarma çabalarýyla yoðrulmuþ olan film, büyük liderin ve çevresindeki yakýn kiþilerin insani duygularý ile birleþince ortaya gerçekten izlenmeye deðer bir eser çýkarmýþ Livaneli.

Yurt dýþýnda yaþayan bir izleyicinin bu filmin ardýndan söylediði þu sözler, bence çok sýk hatýrlanmasý ve hatýrlatýlmasý gereken sözler: ‘’ Sen bize veda ettin ama Türk milleti olarak biz sana hiç veda etmeyeceðiz.’’

Müþerref ÖZDAÞ






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler sayýn Hüsmüllü...
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
16 Mart 2010
Sayýn hocam.Ben de insanlarýmýzýn kalýplaþmýþ düþüncelerin kýrýlabilmesini ve eleþtirilere raðmen kendi bakýþ açýlarýyla olaylara bakabilmelerini ümit ediyorum.Selam ve saygýlarýmla.

:: Livaneli'yi kutlarým
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
16 Mart 2010
Atatürk'ü heykel,fotoðraf,basmakalýp birkaç sözmüþ gibi gösteren sözde Atatürkçülere bu tür filmler gereken cevabý veriyor.Tarihimizde varsayalým ki övünülecek hiçbir þeyimiz yok ama sadece Atatürkümüz var.Bence bu bile övünmek için yeterli bir sebeptir.Ellerinize saðlýk,filmin tanýtýmý güzel olmuþ.Dilerim bu yazýnýz çok kiþi tarafýndan okunur ve gene dilerim bu film çok kiþi tarafýndan izlenir.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðaya Dokunuþ
Fetih 1453 Gösterimde
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Hayat Konuþsun
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Uyarýsýz Þiddet
Var Git Bildiðin Yolda
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Yazý - Yorum (Kýný - Yorum)
Türkiye: 1 - Japonya: 4 (Galibiyet Bizim )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.