..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > seyt kemal sakan




27 Mart 2010
Yaz Yalnýzýlýðý  
seyt kemal sakan
yaz kapýya abandý mý; daha içeri girmezden evvel terler dururdum...çocuðum yani o yýllar.


:AIFH:

YAZ YALNIZLIÐI
Ben daha çocuktum. Yani on bir on iki yaþlarýnda çelimsiz zayýf kuru bir dal gibi iþte. Talihim yaver gitseydi þu kaçak bindiðim trenden kondüktör tarafýndan yakalanýp ilk istasyonda bir çöp gibi dýþarý atýlmayacaktým. Üzerine resmi elbisesini kuþanýr kuþanmaz vicdanýný terekesine atan bu kondüktörlerden nefret ettiðim kadar çok da korkardým. Nefret etttiklerinden korkmadýðýmda büyümüþ olacaðýmý o zamanlar hissettim. Bunu araya sýkýþtýrmýþ olayým.
Yine de þehir banliyösüne kaçak binmekten vazgeçmezdim. Can sýkýntýsý insanýn ayný bildik deliðe girmesine izin verir her seferinde; benzer bir akibete düçar olacaðýný bilerek üstelik . Ah baþka çareler bilebilseydim ovakitler nasýl da diklene diklene çýkardým þu külçe ruhlu kondüktörün karþýsýna. Tahayyül edemezdiniz.
Kondüktörler hepsi ayný hizarda düzleþtirilmiþ keresteler gibi benzerler birbirlerine. Sanki þeklen olduðu kadar ruhça da öyleydiler. Ve nasýl da adam kayýrýrlardý bir bilseniz. Güzel bir bayanýn biletini elindeki gri metal delgeçle iþaretlensin diye delerken nasýl da baþka biri oluverirlerdi þaþardým. Gel de tiksinme þu kondüktörlerden , hele o hanýmlarýn yanlarýnda sarý saçlý, çil yüzlü veletleri varsa baþlarýný okþamaya kadar vardýrýrlardý ikiyüzlülüklerini. A bir de benim gibi yýkýldý yýkýlacak ýssýz bir çocukla karþýlaþtýlar mý azýlý bir haydut görmüþ gibi hiddetlenir, bir kasýlma bir gerilme üzerime hýþýmla üstelik aðzý dolu hakaretlerle gelir, bütün yolcularýn içinde hiç çekinmeden rezil ederlerdi þu elcaðýzý. Yüzüm nasýl da kýzarýr dý o vakit bilemezsiniz. Yüzümü ateþ basar, ben yangýný alev alev görürdüm. Öyle de utangaç kýrýldý bir ruh halim vardý benim.
Yolcular da bu resmi taaruzdan çekinirler miydi ne biri olsun çýkýp yahu býrak þu garibi, þu el kadar çocuðu, koca trene yük mü ki bunca azar edip savuruyorsun yürekçiðinden demez, kayýtsýz tasasýz oturmaya devam ederlerdi koltuklarýna. Ýþin tuhaf yaný ben biri çýkacak, çýkýþacak þu kalpsiz kondüktöre haddini bildirecek diye herseferinde minik bir aralýkta sanki uzay gibi bir boþlukta umutla beklediðimi hatýrlýarým. ama nafile iþte, resmi elbiseye iliþlimez bir kudret vehmedildiðini velet aklýmla anlardým sanki, suspus olmuþ o yüzlerin kaygýsýz bakýþlarýndan uzaklaþýr, umudumu yitirir, baþýmý öne eðer aha oracýkta aðlamaklý olur, yüzüm filan titrer durur, engelleyemezdim çenemdeki o melun depremi.


Talih bana düþman, kondüktör bana takmýþ, yolcular bana bigane. Yanýmda günü doðrultacak biraz mangýrým olsa gam yemezdim ama bizim gibi yoksul ailelerin çocuklarýnda para nasýl da kýt bir umuttur bilemezsiniz. Sanýrsýnýz para bize düþman, öyle bir ahit imzalanmýþ bizsiz bir oturumda. Haberim yok tabi. Parasýz pulsuz Bayraklý tren istasyonunda öylece kalakalmýþým. Yalnýzým. Üstelik þu minik mideme kursaðýmdan geçecek bir kuru ekmek dahi olsun yok. Bazý zamanlar evden yarým ekmek içine domates, salça ya da denk gelirse anamýn akþamdan yaptýðý baharatlý patates püresinden koyar yanýmda nevale diye bulundururdum. Ekmek bayatlamýþ ta olsa arasýnda annemin patates püresi nasýl da lezzetli olurdu anlatamam. Hani derler ya içine sevgi karýlmýþ ta ondan hah iþte tam da öyle. Olsa da yesem. Caným anneciðim.
Açým anlayacaðýnýz. Hem de nasýl bir açlýk. Ýstasyonun karþýsýnda çok ilerdeki ekmek fýrýnýndan bile alýyorum mis gibi ekmek kokularýný. Öyle teyakkuzda yani duyargalarým. Gözümün önüne neler geliyor birbilseniz, baþým dönüyor dolanýp duran yemeklerin hayali görüntüsünden. Nerden düþtüm ben bu belaya ah nereden?
Yaz çocuðuyum; mutluluðun içinde yok olmaya en münasip mevsim; ama o vakitler caným nasýl da sýkýlýrdý, öyle böyle deðil kýrbaç yer gibi içimin acýdýðýný hissederdim. Evde, mahallede dursam mutlak öleceðim zannederdim. Öyle bir sýkýntý iþte. Þimdi de þuracýkta bir garip gurbete düþmüþ gibiyim. Etrafýmda insanlar belli bir gaye içinde hareket ediyor, saatlerine bakýyor, ya da akbank yazýlý banklara oturup bir sonraki treni bekliyorlar. Ýnsanýn bir amacýnýn olmasý ne güzel birþeydi. Demek ki karýnlarý tok, ceplerine talih az çok para sýkýþtýrmýþ daha ötesi için kudretleri de de moralleri de yerinde herbirinin. Ben o zamanlar bir tek kendimi dertli gamlý zanneder, bu istisnai kaderime içerler dururdum. Aha da iþte þimdi ne yana dönsem boþ kaskatý bir bir belirsizlik, istikametsizlik üzerime üzerime geliyor.
Gücümü çaðýrayým, aklýmý baþýma toplayayým diyerek boþ bulduðum bir banka oturmuyorum da yýðýlýyorum adeta. Önümdeki raylara þu demirden yola bakýyorum. Ýki yaný yumruk kadar yýðýn yýðýn taþlarla desteklenmiþ, ortalarýnda eþit aralýklarla kalýn aðaç kütükleri kocaman vidalarla rapt edilmiþ. Þu koca demir taþýtýna uygun bir terkip. Taþ, demir ve aðaç kütükler biraraya gelmiþ sapasaðlam bir yol olmuþlar tahammülsüz aðýrlýktaki trenlere. Saðýmda aralýksýz talihsiz apartmanlarýn dizildiði dönemece paralel ardý yokmuþ gibi oracýkta baþlýyormuþ izlenimi veren demiryolu, solumdan devam ediyor, ilerde saðlý sollu söðüt aðaçlarýnýn arasýndan sanki yokluða uzanmýþ gibi güneþ ýþýnlarýnýn hülyalý serpintisinde titreyip yok oluyor sanki.
Yol mu, iþte insan kendine uygun olaný bulana kadar þaþkýn þaþkýn dolanýp duruyor ve böyle olunca bir adým öteye varamýyor. Ýnsan ya kendine uygun bir yol bulmalý ya da yola uygun hale getirmeli kendisini; netice de ikisi de ayný yola çýkar diyeceksiniz. Yok öyle deðil arada sýradaðlar kadar fark var. Bu bahsi belki ilerde açarýz. Burada muzipçe gülümsediðimi hatýrlýyorum. neden bilmiyorum yaþýma göre akýllýca laflar ettiðimi sandýðýmdan olacak. Ah bir de midem gurul gurul feveran edip vurmasa aklýmý, ya da þu çorak ceplerimde biraz para bitmiþ olsaydý gör bak her þey nasýl da kolay olacaktý. Yani dünya yaþanýr, yaz çekilir herþey yoluna girerdi.
Nafile. Gökten helva ve býldýrcýn eti de yaðmaz ki artýkýn. Ninem anlatmýþtý. Musanýn hikayesini. Baþýna bunca dert sýkýntý niye almýþtý Musa analayamazdým. Sarayda mis gibi yaþamak, dilediðin çeþitte ve lezzette yemek yiyebilmek varken ne diye cedelleþirsin Firavun’la, Musa? !..Musa bu yalnýzlýkta arkadaþým gibi yakýnýmda aha þuracýkta duruyor sanki. Ayný bankta oturuyoruz gibi. Neredeyese omuzu küçük omuzlarýma deðecek. O denli yakýn bana Musa. Sonra da huysuz, mýzýmýz can sýkýcý þekva bir halkla sonu bilinmez bir yola düçar oldun öyle deðil mi Musa?.. Hoþ sonun selamet olmuþ ama ben yine de bunca insanýn öleceði sonu meçhul o kaçýþ yolculuðunda sersefil olmayý göze almazdým. Yani ben sen olsaydým sarayda kral gibi yaþar giderdim . Ama Ninem öyle demiyor, o seni tutuyor, seni övüyor...
Musa zülme boyun eðecek biri deðildi. O adaletin hükmünü yerine getirmek için bu dünyadaydý. Bazýlarý bunun için seçilir. Nine derdim, adalet ne uzun ne zor bir yolmuþ. Öyle derdi gülümseyerek biraz da ciddiyetle gözlerimin içine bakarak, ne düþündüðümü sanki önemseyerek, “Sen olsan Firavun’un zulmune boyun eðerek, göz yumarak her çirkinliðine yine de huzur içinde yaþar mýydýn sarayýnda ...Bir tek miden tok, sýrtýn pek?.. Ha söyle bakayým!? gerçek cevabýmýn onu üzeceðinden emin olduðum için; “Yok nine ben de Musa gibi yapardým.” derdim. Ninem baþýmý okþar memnun mesrur gülümserdi. “Aferin sana, aferin benim insan torunuma, aferin kuzuma... “ sonu gelmez aferinler sanýrsýn Musayým kavmini zorba Firavun’un elinden kurtarmýþ. Ben en çok aferin benim insan torunuma sözüne dayanamaz içten içe gülerdim. Ama belli etmezdim gülmemi yoksa fena halde kýzardý bana ninem. Ne de olsa ninemin insan torunuydum. Yetiþkinler anlaþýlmaz þekilde ciddi ve alýngan olabilyorlar öyle beklenmedik anlarda üstelik. Bunu bilebilmek kestirebilmek hiç de kolay deðilidi o yaþlarda. Belki karnýmý bir güzel doyurabilirsem bu meseleye de tekrar dönebiliriz. Çünkü ben hala çok açým ve çaresizim. Baþýmý gayri ihtiyari kaldýrýp Bayraklý’nýn cam keskinliðindeki gergin göðüne akýyorum. Yukarýda bulutsuz bir mavilik sýcaktan gerilmiþ sanki yarýlacak gibi bir yerinden. Yaðsa yaðsa ölü býldýrcýn yaðar bu gökten üstüme...Neyse bir tren geliyor ters istikametten, kýzgýn ve öfkeli çýkardýðý seslerden belli deðil mi?

seyt kemal sakan



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Genetik Sapma
Çengi Hüsraným
Arafta Bir Rüya
Akýntý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ölesiye Yaþamak [Þiir]
Sanmak [Þiir]
Kelebek Ömrü [Þiir]


seyt kemal sakan kimdir?

kendi halinde biri, bir dað gölgesinde gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
kazancakis, dostoyevski, sartre, çehov, oðuz atay


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyt kemal sakan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.