..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > lal-i handan




27 Mart 2010
Yaþam Oyunu  
Sabýrlý bir meydan okuyuþ gerektirir her oyun. Kiþinin kendisine raðmen, bir baþkasý olmasýný gerektirir

lal-i handan


Deðil mi ki Tanrý “Dünya oyun, oyalanma yeridir” buyurmuþ. En iyi oyuncudur insan. Umut yanýyla cenneti selamlayýp, zulüm yanýyla cehenneme göz kýrpan...


:BBBF:
Zamanýn yolcusudur insan, eðer bir oyunun içindeyse… Adýna ne diyorsak diyelim: ister mutluluk oyunu, ister çocuk oyunu, ister hayat oyunu… Hiç fark etmez. Oynadýðý nesnelerden ne kadar yararlanýyor olduðu da önemsizdir.

Sabýrlý bir meydan okuyuþ gerektirir her oyun. Kiþinin kendisine raðmen, bir baþkasý olmasýný gerektirir. Yaþamak, konuþmak ve diðer tüm eylemler, özen ve dikkat ister. Hüzün sokaðýndan geçerken, dudaðýmýzda tebessüm provalarýyla selamlýyoruzdur hayatý. Çocukluk, elma þekeri tadýnda olursa güzeldir.

Oyun demek; boþluk ve bilinmezliðin verdiði ürkekliðin bilincinde olmak demektir biraz da. Kendi ruhumuzda kaybolmak, amaçsýz bir yolculukta da, bir anlam olduðunu fark etmektir. Derinliðimizde olaný anlamaya çalýþarak; tüm beceriksizliðimizle hayatta kalmaya çabalamaktýr. Bildik bir duaya eðreti tutunarak; her fýrsatta tanrýyý selamlamaktýr.

Yaþama sanatýný sergiler oyuncu. Bir resim karesinden deðiþik imgeler çýkarýr. Ýçgüdülerini, yeteneklerini dahasý tüm yaþamýný bir oyunun içine sýðdýrýr. Gittikçe parçalanan maskesini ellerinin arasýna alarak; hýrpalanmýþ ruhuyla, insanlarýn arasýndaki rolünü en iyi þekilde oynamaya çalýþýr. Hayatta olmanýn sýrrýna erer. Hayatýn sýrrýna erer. Geçmiþten kalma hüzünleriyle, geleceði selamlarken, ruhundaki sayýsýz benliðin fýrtýnasýyla baþ eder.

Mutluluk ve acýyý dengeleyerek, ortaya güzel bir oyun çýkarma telaþýndadýr oyuncu. Kendi yaþadýðý hayatýn ötesine geçerek, bir baþkasý olabilme sanatýna erendir. Hayýr, hayýr! hepsi bu deðildir aslýnda. Baþka biri olmanýn verdiði bir kýpýrtý, bir sevinç… Baþka biri olmanýn açmazlarýný ve umutsuzluklarýný duyumsayýp, bunlardan yeni acýlar üretendir ayný zamanda. Ya da olaðanüstü anlarýn ve güzelliklerin sürekliliðini yakalamak için, sonsuz bir savaþýn içinde bulandýr kendini.



Deðil mi ki Tanrý “Dünya oyun, oyalanma yeridir” buyurmuþ. En iyi oyuncudur insan. Umut yanýyla cenneti selamlayýp, zulüm yanýyla cehenneme göz kýrpan... Çocuksuluðuyla sokakta top koþtururken; bilgeliðiyle hayatýn yitip gitmelerine meydan okuyan… Yaþam oyununun ustasýdýr insan, yazgýsýnýn bir parçasý. Cennet aðacýnýn meyvesinin tadýndaki merak kadardýr insan. Düþerken dünyaya; kendini bir oyunun içinde bulan…

Lal-i handan

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yüzler yalan olsa maskeler gerçek!
Gönderen: nezahat artan özdil / , Türkiye
24 Ekim 2010
Deðil mi ki her sabah güne uygun maskeyi yerleþtiririz yüzümüze ve sonra baþlarýz oynamaya rollerimizi.Artýk o gün payýmýza ne düþtüyse... kalemine saðlýk.

:: Oyun içinde oyun oynamayalým!
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
13 Nisan 2010
Bu deneme bana insan olarak taktýðýmýz ya da takmak zorunda kaldýðýmýz maskeleri çaðrýþtýrdý.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanrým! Biraz Daha Özgüven, Lütfen.

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemin Olsun Bitmedi...
Senin Ýçin Bir Dilek Tutmak Ýsterdim,öðretmenim...
Gözlerinde/kin/i Gördüm Rakkase!
Varlýðýmýzý Düþünmek
Adýn Bir "Hoþçakal" Oldu, Dudaklarýmda...
Teþekkür Ederim Muhammed Ýbn-i Abdullah. Herþey Ýçin...
Aþkýn Su Hali
Kendine Gitmeleri Yakýþtýran Sevgili
Kendime Hükümdardým
Can Yitiði


lal-i handan kimdir?

Tanrý' nýn izini bulmak, kendi dýþýmdaki gerçeðe; uzun zaman insanlardan gizlenmiþ bir gerçeðe dokunur gibi dokunmak, giysinin eteðinden yakalayarak yüzündeki peçeyi çekip almak ve yüzünü insanlara göstermek isterdim. Ama kendi kendimden baþka birþey bulmak yokmuþ kaderde. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Çalgýsýz çalgý... Seni çýkardýðý seslere hayran býrakan. Ama seslerin önemi yok benim için. Ben kendinde kendini taþýr görmek isterim yine kendimi...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © lal-i handan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.