..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Rüya Bayram




29 Mart 2010
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (16) (Prangalardan... )  
Rüya Bayram
Bu sabah yaðmur var Ýstanbul'da ve gökgürültüleri duyuluyor benim de yüreðimden az sonra yaðacak yaðmurlarý haber verircesine. Öfkem artýnca þimþekler yolluyorum baktýðým yerlere. Yine ne oldu demeyin. Hayat akýyor sürüklüyor ve sürüklenirken yaþadýklarýmýz duyduklarýmýz bizi de yüklüyor iþte böyle bulutlarýn yüklenmesi gibi artý ya da eksi.. Bu gidiþle kimsenin derdini dinleyemez olacaðým. Ya da dinledikçe koþup böyle yazýya dökülüp rahatlayacaðým. Dert derde dert ekliyor. Ya da eski hikayeleri fiþekliyor. :) Bir önceki mektupta anlatacaðýmý haber verdiðim hikayeye baþka hikayeler de eklendi. Hayatýn hikayesi de böyle yazýlýyor iþte bölüm bölüm, an an.


:AHIB:
Bir yýðýn özlediðim insan var geçmiþimde kalmýþ, baþka gemilerle baþka denizlere yol almýþ. Kiminin arkasýndan ben bakakalmýþým, istemeden uzaklaþmýþým gözyaþlarý ile, kimi beni uðurlamýþ buruk hüzünlerle; ama herkeste bir parçam, her gidende de benden parçalar kalmýþ (burada da Candan'ýn þarkýsý uygun düþer "parçalandým"). Bazen bakýyorum anýlar salonunda yer kalmamýþ. Kimi en güzel sandalyeyi iþgal etmiþ, kimi ayakta, kimi kýyýda köþede. Kiminin aðýr, kiminin hafif yükleri var içerde. Ya benim özlediklerim de beni özlüyorlar mýdýr? Tek gerçek ayrýlýk ölüm deðil midir aslýnda? Ama bir sürü deðmeyecek þey uðruna yaþayan özlediklerimizden uzak tutuyoruz ya da tutuluyoruz. Bugün özlemin hüznü ile sarýldým mektubuma. Ayný hüznü hisseden yüreklerle paylaþmak ve azaltmak niyetiyle.

Bazen en yakýn dostlarýma bile gönül koyduðum oluyor. Hesapsýzca defalarca birbirimizin yüreklerimizi okuduðumuz ve ruhumuzun izdüþümleri yanyana olanlara kýrlýyoruz en çok. Derdimizi söylemeden hissetsin istiyoruz ya da bildiði dertlerimizi bizimle yüklensin, yükümüzü paylaþsýn, ona ihtiyacýmýz olduðunu bilsin. Onlarý bile siliyoruz yeri geliyor hayatýmýzdan ki ne çok þey paylaþmýþlýðýmýz oluyor. Kimiyle çocukluðunu geçiriyorsun, en masum en samimi günlerinin tek ortaðý olan insanlar oluyor ama birgün yaptýklarý bir hataya kýrýlýp çýkarýyorsun hayatýndan basitçe. Sonradan özlemeyecek, affetmeyecek, onunla eski günleri yadetmeye, dertleþmeye ihtiyacýn olmayacak gibi. O da madem sen bana tavýr yaptýn ben sana iki katýný yaparým moduyla ateþi iyiden iyiye körüklüyor. Sonra yakýyorsunuz bütün gemileri, gerisi kül duman. Aþkýn kýpýrtýlarý ile en tatlý hisleri yaþadýðýnýz sevgililerinizi hele en keskin hali ile hiç haber almamacasýna çýkarýyorsunuz hayatýnýzdan öcü gibi "bir daha senle mi asla " diyerek üç gün önce senle bir ömür derken. O da hýmm öyle mi "peki o zaman çek cezaný" diyerek kýlýný kýpýrdatmýyor. Kimse kimseye "inadýný kýr gel be boþver herþeyi alt tarafý kavanoz dipli dünya" ya da "sana ihtiyacým var bakma sen bana gitme iþte" demiyor diyemiyor. Gelene hay hay gidene bye bye dünyasý.

Ýnsan insana pranga takýyor ya da taktýrýyor ya en çok buna deli oluyorum. Her hayatýmýzdan çýkardýðýmýz insanda ellerimize birer paranga vuruyoruz aslýnda ve yüreklerimize birer çivi daha çakýyoruz yaralarý iyileþse de tamamen geçmeyecek.

Özlüyorsun ama küssün arayamazsýn, seviyorsun ama cezalý söyleyemezsin. Ya da havalara girmesin þýmarmasýn diye belli etmezsin. Görmek istersin göremezsin. Böyle komik kurallar uyduruyoruz yaþarken. Peki haksýz mýyým? Bunlar pranga deðil de ne Allah aþkýna? Amman tükürdüðümüzü yalamayalým diye aramayalým sormayalým. Amman önce o arasýn diye bekleyelim sonra bir yerlerimiz filan eksilir. Hayat o kadar uzun mu yahu? Yalnýz doðup yalnýz ölmeyecek miyiz? Niye giriyoruz o zaman bu kadar insanýn hayatýna madem çýkýp gidecektik.

Bunlarý ne söyletti bana anlatayým. Ýþ hayatý sýkýntýlarýný, günlük stresleri ayrý tutarak yine gönül meselelerine daldým. Hafta sonunu epeydir göremediðim arkadaþlarýmla geçirdim ne de iyi ettim. Ýçinde gönül yarasý taþýmayan yoktu. Görüþemediðimiz dönem içinde ne çok kýrgýnlýk gelip geçmiþti yüreklerinden. Bir tanesinin hikayesi ilginçti, yine baþrolde yalancý biri vardý. Arkadaþýmla niþanlý iken hayatýna bir baþkasýný daha sokmuþ ki bu sadece yakalanan bilinen kýsmý belki bir deðil fazlasý, bunun sebebini de o çok korktuðu evlilikten kaçmak için (ne kolay bahane ama) yarattýðý bir durum, psikolojik bir tepki diye açýklamýþ :) Ama hayat öyle ilginç ki Ýstiklal Caddesi gibi günde binlerce insanýn yürüdüðü yolda hiç alakasýz bir zamanda arkadaþým bunlarý yakalamýþ. O an donup kalmýþ, nasýl kalmasýn. Ne diyeceðini bilememiþ içinde kalmýþ herþey. Ýþte sancý ondan sonra baþlamýþ. Daha ayrýlýða hazýr deðil, nasýl olsun ki! Sevdiði, hayallerini birleþtirdiði adamý bir anda olanca çýplaklýðý ile karþýsýnda görüyor. Ona örttüðü sevgi, hoþgörü elbisesi yok, dürüstlük þapkasý düþmüþ kel görünmüþ bir kere. Hergün özlediði, sesine kokusuna alýþtýðý, elele olduðu insan neþe içinde baþkasýnýn eli elinde dolaþýyor. Gerçi hangisinin düþtüðü durum daha trajikomik bilmiyorum. Söyleyemediði heceler büyüyüp devleþip kocaman olmuþ boðazýnda, nefes almasýný engelleyene kadar büyümüþ büyümüþ. Söylese ne olacak bezginliði cabasý. Söylediðinde anlayacak adam öyle davranýr mý? O tiplere ne desen boþ. Üzerinden epey geçmiþ, unuttum diyor ama hala gözleri eski ýþýltýsýnda deðil. Bence yaþanan, hissedilen hiçbirþey unutulmuyor.

Sonra bir baþkasýnýn hikayesi, eþinden ayrýlmýþ bir de çocuðu var ama adam deðil eski eþini çocuðunu bile aramýyor. Bir anne için çocuðu en büyük aþkýdýr ama bazý babalar için durum farklý oluyor demek ki. Gerçi kavgalý olduklarý eþlerinden olan çocuklarýna onun çocuðuna mý bakacaðým diyerek reddeden, velayeti babaya veren anneler de duydum ama bir baþkasý girince hayatlarýna çocuðunu görmeyen, sevgi duymayan babalar kadar çok deðildi sayýlarý. Hamileyken eþini komik bahanelerle terkeden vurdumduymaz babalar bile var. Kedi yavrusu deðil yahu senin yavrun ve o kadýnýn sana her an ihtiyacý var ama senin umurunda deðil. O senin çocuðunu dünyaya getirecek kadar yürekli ama sen onun yanýnda kalacak kadar bile yürekli deðilsin. Bu adamlar vicdanlarýný hangi bahanelerle kandýrýyorlar merak ediyorum. Onlar da kendilerini hep haklý görenler takýmýndan olsalar gerek. Egosantrik durumlar karýþamýyorum:)

Neden yapýyor insanlar bunu birbirlerine bilmiyorum. Bunu düþünürken aþký ve ayrýlýðý sorguladým bir kez daha. Ne kötü di mi insanýn hayallerinin yýkýlmasý? Kýrýlan kalpten gözlere yansýyan ýþýðýn anlamsýzca söndürülmesi. Ben mi duygusalým etrafta hiç mi duygu kalmadý anlamýyorum.

Sözün özü; kimsenin kimsenin gönül ýþýklarýný karartmaya hakký yok, ama ne yazýk ki dünyada sadece iyiler de yok. Yunus Emre nin dediði gibi yapmak çok zor olsa da yaratýlaný yaradandan ötürü sevip affetmek, baþka seçeneðimiz de ne yazýk ki yok. Ama en azýndan pranga takmaya ve taktýrmaya direnelim derim. Gözümüzü kapattýðýmýzda kaç kalp kýrdýðýmýz deðil kaç kalp kazandýðýmýz sorulacak olsa gerek. Ya bu hikayelerdeki insanlar gözlerini piþmanlýkla kapatmaktan korkmuyor mu?

Hayli keyifsiz bir günümde açtým kalbimdekleri bu satýrlara o nedenle karamsar bakýþ açým için kusuruma bakmayýn. Benim de bu saydýklarým gibi isteyerek ya da istemeyerek taktýðým yýðýnla prangam var ama bu satýrlarý onlarý yok sayarak yazdým.

Prangalarýnýzý kýrmanýn huzurunu ve kazandýðýnýz kalplerin zenginliðini diliyorum mektubumun sonunda..

Sevgiyle..

29 Mart 2010
Rüya

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: teþekkürler
Gönderen: Rüya Bayram / , Türkiye
6 Nisan 2010
Müþerref haným çok teþekkür ediyorum hislerinizi paylaþtýðýnýz için. Bazen de kapýlarý sýký sýký da kapamak lazým deðil mi önceki tecrübelerin iþe yaramasý adýna:)Ýçerde olmayý hakedenler zaten kapýnýn dýþýna çýkmazlar. Sevgiler

:: Bu mektup adresini buldu.
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
5 Nisan 2010
Evet, bu mektup adresini buldu. Yüreðimde sýzý ile okudum. Hele ki þu sözleriniz benim için yeterli özet idi. ''Bence yaþanan, hissedilen hiçbirþey unutulmuyor.'' Haklýsýnýz, yaþana ve hissedilen hiçbir þeyi unutmak kolay deðil.Yaþamýnýzdan çýkanlara güle güle diyerek yeni gelene de yer açmak gerektiðine inanmaktayým. Zamaný gelen kapýyý çalmýþtýr zaten. Sizin de bir kulaðýnýz kapýda olsun.Sevgiler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
En Kusursuz Cinayet Yaþama Sevincini Öldürmektir
Mutluluk
Hayatý Kuralýna Göre Oyna!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (15) (Keþkelerle Ýyikilerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (7) (Okyanusta Bir Ýstiridyeden Desem... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (12) (Arzýn Merkezinden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (1) (Defalarca Düþülen Yamaçlardan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (8) (Denge Takýntýsýndan... )
En Diþli Öðretmen Hayata Dair...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hani Tek Bir Kiþiyi Özlersiniz Her Yer Issýz Gelir Derler Ya...
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boþ Hayat!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sýradan Bir Masaldan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleþirken... )
Herþeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayýn Bir de Sonucu...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluðumdan... )
Tüp Bebekler ve Çöp Bebekler
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (9) (Kalpten Kalbe Nasihatlerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (21) (Kimi Zaman Giden, Kimi Zaman da Gidilenin Yüreðinden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (4) (Kuyunun Dibi... )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeliþki [Þiir]
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, Ýþte Bütün Mesele Bu... [Eleþtiri]


Rüya Bayram kimdir?

Yaþamayý tüm anlarý ile seviyorum. Bazen acýtýyor her yanýmýzý hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediðimiz bir anda. Yaþanmýþlýklar anýlarýmýz oluyor ve ben uslanmaz bir aný biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiðimi ve kaçýrdýðým tüm zamanlarý yazýyla bir yerlerde sakladýðýmý düþünüyorum yazýya döktüðümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onlarýn içinde barýnan herþeyin beni bulup kucaklayacaðýný hissediyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.