..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Göktu Kara




4 Nisan 2010
Cahil Adam Kimlikli" Ýnsanlar  
Göktu Kara
“Doðru olan “ý yapmayan “susmayý” tercih eden aileler kara bir kadercilik anlayýþýyla hareket ettiklerinde zannediyorlar ki bu olayýn vebalinden kurtulacaklar.


:AGEJ:
Yitirilen bir Umut’un ardýndan yapýlan deðerlendirmelerin “yer”ini doðru saptayabilmek için olayýn hangi þartlarda meydana geldiðini iyi irdelemek gerekir.
Geride býrakýlan “acý” net bir þekilde çözümlemek isteniyorsa, olaya geniþ bir perspektiften bakýlmalýdýr. Eðer, sorun dar bir alanda tutulursa köklü çözüm gerçekleþmediðinden yeni “ölüm”ler olacaktýr. Ki hep böyle yapýldýðýndan sürekli olaylar yinelenip duruyor…
Soruna aileden baþlayalým: Basýndan takip ettiðim kadarýyla;
Aile, geçim derdi olmayan bir aile…
Çocuklarýný gönderdikleri okul beþ yüz metre mesafede..
Umut, ailesine düþkün bir çocuk..
Þimdi bu bilgiler ýþýðýnda bir deðerlendirme yaparsak önce hangi sorularý sormamýz gerekiyor.
Ailenin imkâný varken neden oðullarýný yatýlý býraktýlar?
Okulun yetersizlikleri önceki yýllarda ortaya çýkmýþken bunu neden dikkate almadýlar?
Bu kadar büyük bilmezlik(cehalet) nereden gelmektedir?
Ailelerin geri kalmýþ inanç ve geleneklerle bu kadar iç içe olmasý neden kaynaklanmaktadýr?
“Cahil adam kimlikli” insanlar çoðalmaktadýr günümüzde. Hiç okumayanlar, yarým okuyanlar, yarým yamalak okuyanlar, aldýðý eðitimin hakkýný vermeden mezun olanlar, kopya ve torpille okul bitirenler, devlet zoruyla geçenler artýyor. Yoksul genç nüfusa yönelik nitelikli eðitim olmadýðý için ülke ve ulus olarak bilimsel , sanatsal, kültürel ve davranýþsal olarak çað atlayamýyoruz. Parasý ve adamý olanlar her olanaða kavuþurken yoksul öðrencilerimiz devletin verdiði kýt olanaklarla canla baþla okumaya çalýþýyor.
Ekonomik zorluklarla idame ettirilen eðitim -fedakârca çabalar hariç- çaðýn getirdiði sorunlarý çözmeye yetmiyor. Düþünsel geliþimini tamamlayamayan toplum, sorunun köküne ineceði yerde, gözleriyle düþündüðü için, birkaç suçlu arýyor ve buluyor. Böylece sorunun üstü geçici olarak kapanýyor. Asýl suçlu olan ise hiç adý anýlmadan kendini bu iþte sýyýrýyor. Olan “Umut”lara ve “Memet”lere oluyor.
Konya’da kuran kursu olayýný ne tez unuttuk. Bina çökmüþ. Masum çocuklar ölmüþ ama aileler hiç kimseyi þikâyet etmemiþ. Ne vahim bir durum.
“Doðru olan “ý yapmayan “susmayý” tercih eden aileler kara bir kadercilik anlayýþýyla hareket ettiklerinde zannediyorlar ki bu olayýn vebalinden kurtulacaklar.
Yok efendim, kurtulamayacaklar. Çözülemeyen her olay kelebek etkisi gibi devam ederek daha büyük olaylara yol açacaktýr. Yol açýyor da…
Bizi yönetenler az bir çoðunluk olduðu sürece, yaratma ve düþünme özgürlümüzü yönettikleri sürece, sorgulama kavramýný sürekli unuttuðumuz sürece bizler acý çekmeye mahkûmuz.
“Okulun görevi irade ve azmimizi kuvvetlendirmek, kiþiliðimizin özgürlük ve olgunluðunu güvence altýna almaktýr. Çocuk kendi zekâsýyla düþünecek, kendi iradesiyle hareket edecekti. Ta ki büyük bir insan olduðu zaman bütün kiþisel deðerlerini ortaya koyabilsin.”*
Peki bunu istemeyenlerin amacý ne olabilir?.. Tabii ki köle bir toplum… Sistem soran, sorgulayan insaný sevmez. Bunun için de eðitim temel nitelikleriyle oynar.
En çok da eðitim neferi öðretmenlerin üzerinde.. onlarý, üç kuruþ paraya muhtaç eder. Ýtibarýný zedeler, üstüne vazife olmayan iþlerde çalýþtýrmak ister..
Sonuç olarak, bizdeki eðitim “Umut” un düþtüðü bir fosseptik çukuruna benziyor. Sürekli kokuyor, geleceðimizi berbat ediyor. Üniversite kapýsýnda yüz binlerce gencimiz, mezun olduktan sonra KPSS kapýsýnda da heba oluyorlar..
*Emil Zola,Hakikat



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kod Adý: Ygs (Yenilmiþ Güve/n Sýn/avý)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Son Durak
Sizce Hangi Aile Beslenmiþtir, Hangi Aile Doymuþtur?
Döküntü
Kalkan ve Savaþ Davulu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþüm Kanatlanýr [Þiir]
Saçma Þair VII [Þiir]
Kurþun Öncü Aydýnlýklar [Þiir]
Saçma Þair V [Þiir]
Edalým [Þiir]
Saçma Þair IV [Þiir]
Ardýç Dede [Þiir]
Dilek (3) [Þiir]
Aydýnlýk Elinde Çocuk [Þiir]
Pire Ana [Þiir]


Göktu Kara kimdir?

Toplumsal yaþantýyý düþ-yaþantýsýyla birleþtirerek bu alanda diðer ozanlara öncü oldu. Yaþadýðý düþleri, edindiði birey-usça birikimleri uzay teleskobu gerçekçiliði diyebileceðimiz biçimlerle þiirlerine ve öykülerine yansýttý. Halkýn diline yakýn ama kendine özgü bir dil kullandý. Deðiþime açýk bir ozan olduðu için hayatýnda sürekli deðiþiklikler yaptý. Kara'ya göre þiir ' düþsel unsurlarýn oluþturduðu bir galaksidir'


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Göktu Kara, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.