..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > osman tatlý




19 Nisan 2010
Öðretmenler Öðrenciden Kitap Özeti Ýstemeyin  
osman tatlý
Çok deðil on beþ günde bir yapýlacak bu uygulama zamanla öðrencide okuma alýþkanlýðý oluþturacaktýr.


:BACD:


Öðrencilerin kitap okuyup okumadýðýný, okuduysa anlayýp anlamadýðýný anlamanýn en iyi ve kýsa yolu öðrenciden kitap özetini istemektir.

Ýnternetin ve kitap özetlerini içeren kitaplarýn olmadýðý dönemlerde bu talep gayet iþe yarýyordu. Gerçi o dönemin öðrencileri en azýnda okumasalar da okumadýk deme dürüstlüðüne sahiptiler. Þimdilik okumasalar da okuduk deme yüzsüzlüðüne sahipler.

Artýk öðrencinden kitap özetini istemek önemini yitirdi. Çünkü dediðim gibi öðrenci okumadan kitap özetlerine rahatlýkla ulaþabiliyor. Hatta elle yazma zahmetine girmeden printerdan çýktý alýyor.

Öðretmen durumu bilse de önüne konulan özeti kabullenebiliyor. Çoðu kere öðretmen uðramakta istemiyor. Gelen bütün özetleri okumayacaðýna göre peþine düþmesini beklemek zor.

Görüldüðü gibi kitap özeti kitabýn okumasýna delil deðildir. Öyleyse öðrencinin okuyup okumadýðýnýn yolu nedir? Cevap çok basit. Öðrenciye derste okuyup okumadýðýný sorup, okudum dediyse eline kâðýdý tutuþturup, özetini 40 dakikada yaz demektir. Hem öðretmenin sözlü notu vermesi kolaylaþacaktýr. Hem de öðrencinin kolaya kaçan yollarý týkanmýþ olacaktýr. Bu uygulamadan kaçýþ olmayacaðýna göre öðrenci kitabý okumak zorunda kalacaktýr.

Çok deðil on beþ günde bir yapýlacak bu uygulama zamanla öðrencide okuma alýþkanlýðý oluþturacaktýr.

Osman Tatlý

msn: suskunsinemayazilari@hotmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler...
Gönderen: Hilâl Erboyacý / , Türkiye
30 Haziran 2010
Sayýn Osman Tatlý, çok haklýsýnýz. 28 yýllýk Edebiyat öðretmenliði mücadelemde hep dediðinizi yapmaya çalýþtým. Son LYS sýnavýnda ve önceki sýnavlarda da görülen o ki ÖSYM 'kitap okuyun!' diyor. Ýnanýn, zaman zaman öyle durumlarla karþýlýyoruz ki öðrenci netten indirdiði özeti ezberleyip geliyor. Buna üþenmiyor. Kitabý okumaya üþeniyor. Yazýnýza katkýsý olmasý açýsýndan naçizane þunu da eklemek isterim: Kitapla ilgili bir ayrýntýyý da yoruma açýk bir þekilde öðrenciye sormak okuma zorunluluðunu artýrýyor.Örneðin: 'Ýntibah romanýndaki romantik unsurlara örnek veriniz. Ya da Mahpeyker tiplemesini tahlil ediniz.' gibi. Çok teþekkürler deðerli yazýnýz için. Çok sevgi selamlarýmla...

:: katýlmýyorum.
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
22 Nisan 2010
Osman Bey, düþünceniz iyi niyetli olsa da bu yöntemin yararýna inanmýyorum. Kendimden biliyorum, Türkçe sýnavlarýnda %20 deðerindeki sorularý, okumamýz emredilen kitaptan çýkan sorular oluþtururdu. Güya bizim faydamýzaydý kitap okumak. Ben hiçbirini okumadým(okumayanlar çoðunluktaydý, 20 puaný kafadan silip öyle baþlardýk sýnavlara. Türkçe öðretmenimiz olacak hanýmefendi de afedersiniz ama zaten uyuzun teki ve torpilciydi-yalakalarý severdi..). Bununla övünmüyorum ama gerçek bu. Ýlgimi çekmeyen ve daha ilk satýrda canýmý sýkan kitaplardý okumamýz emredilen.. Maksat CÝDDEN kitap okumayý sevdirmekse bunu yapmanýn yolu "aha iþte bu kitabý alýn-okuyun-özetini yazýn" diye diktatörce yaklaþýmdan geçmez; Ben bu öðrencilere ilk önce yavaþtan kitaplarý nasýl SEVDÝRÝRÝM düþüncesini hakim kýlmak gereklidir.. Okumadým. Top oynamak daha eðlenceliydi. Benim ilkokul yýllarýndan sonra ortokul sýralarýnda önce futbol sonra kýzlar nedeniyle uzak kaldýðým kitap sayfalarýna dönüþüm yýllar aldý. Öðretmenlerimiz arasýnda Kel Mamut'tan çok Sýfýrcý Sabri'ler ve Tokatçý Tayyip'ler olduðundan okul yýllarýmýz kayýp yýllardý. Gençlere okuma alýþkanlýðý kazandýracaz derken daha beter okumaktan soðuttuðunuzun farkýna varýn. Kaþ yapayým derken göz çýkarmayýn. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gölge Cinayetler: Farklý Kurgusuyla Bir Ýlk
Müslümanlar ve Sinema V
Müslümanlar ve Sinema 4
Müslümanlar ve Sinema I
Müslümanlar ve Sinema 2
Müslümanlar ve Sinema 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.