..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > Ýbrahim Kilik




20 Nisan 2010
Ankara'da Yazýlmýþ Bir Ýstanbul Yazýsý  
Bir Ýstanbul Güzellemesi

Ýbrahim Kilik


Bir ney sesi duyduðumuz zaman, gözlerimizi þöyle bir kapatsak. Muhayyilemizde ne güzellikler canlanýr. Dilimize ne mýsraý bercesteler düþer. Sýraya girer Mevlanalar, Yunuslar, Fuzulîler, Bâkiler, Nedimler…


:AEFI:
Bazýlarýnýn “ kardeþim Ankara’dan Ýstanbul hakkýnda ahkam kesmek de neyin nesi… “dediðini duyar gibiyim. Bu iþte herhangi bir kast-ý mahsusam olmadýðýný nasýl anlatacaðým. En iyisi iþin vebalini Orhan Velin’in yazýya baþlýk yaptýðým dizelerine yükleyip sýyrýlayým. Baþka türlü iþin içinden çýkamayacaðým.




Herkesin görüþü farklýdýr. Dünaya adý verilen deni gezegende kaç milyar baþ varsa, o kadar görüþ var. Milyarlarca kez þapka çýkarmaya takatým yetmese de her görüþ saygýdeðer bence.
Renk farký ,sýnýf farký gözetmeksizin insan yaratýlan her varlýðý yaratandan ötürü sevmek bizim kültür mirasýmýzýn , geleneðimizin bizlere sunduðu paha biçilmez anlayýþ. Ki edebiyatýmýz bu yüce anlayýþý pekiþtiren manevi mimarlarla dolu.




Bir ney sesi duyduðumuz zaman, gözlerimizi þöyle bir kapatsak. Muhayyilemizde ne güzellikler canlanýr. Dilimize ne mýsraý bercesteler düþer. Sýraya girer Mevlanalar, Yunuslar, Fuzulîler, Bâkiler, Nedimler…




Biri, “Hoþça bak zatýna kim zübde-i âlemsin sen.
Merdüm dide –i ekvan olan âdemsin sen.”der. Diðeri,
“Düþmanýmýz kindir bizim
Adýmýz miskindir bizim.
Biz kimseye kin tutmazýz
Kamu âlem birdir bize.” Yahut yine ayný efsane þairimiz. “Her gün yeni doðarýz bizden kim usanasý.” derken ne derin, ne eskimeyen mesajlar verir çaðlara. “Severiz yaratýlaný yaratandan ötürü. “ diyerek de sevginin hakkýný teslim eder. Sevmenin herhangi bir çýkara dayalý olmamasý gerektiðini nahifçe ilan eder. Kamu âleme.




Bakî’yse “Avazeyi bu cihana Davut gibi sal.
Bâki kalan bu kubbde hoþ bir sada imiþ.” diyerek. Ölümlü dünyada kendimizden sonraya bir hoþ sada býrakmamýzý söylerken, dünyanýn geçiçiliðini de incelikle zarafetle ifade ediverir. Zaten baþka türlüsü de düþünülemez. Çünkü temsilcisi olduðu kültür, gelenek kabalýðý nadanlýðý taþýmaz. O kültüre ve temsilcilerine incelik ve zarafet yaraþýr. Týpký bir istanbul türküsünde ifadesini bulan “katibe kolalý gömleðin yaraþmasý” gibi.




Yine Ýstanbul þairi Nedim, maddi boyutu manevi boyutlara taþýr.” Bu þehr- i stanbul ki bi mislü bahadýr. /Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadýr .”dizeleriyle.



Ayný Nedim,“Yok bu þehr içre senin vasfettiðin dilber Nedim. /Bir peri suret görünmüþ bir hayal olmuþ sana .” diye bizi hayal iklimlerine taþýyarak baþýmýzý döndürür.




Ya Yahya Kemal! Ta Üsküp’ten gelip payitahta kurulur. Ýstanbul’a öyle bir vurulur ki dillere destan. “Sana dün bir tepeden baktým aziz Ýstanbul./ Görmedim sevmediðim gezmediðim hiçbir yer.” dizeleriyle Ýstanbul’un her semtini, fakir zengin ayrýmý yapmadan ayný iþtiyakla kucaklar. Ýþte ben bu sevgiye þapka çýkarýrým.



Þiirimizde, edebiyatýmzda farklý bir ses ,farklý bir nefes olan Orhan Veli ; “Ýstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalý” derken bizim gözlerimizi ve gönüllerimizi açar. “Ýstanbul’un orta yeri sinema , garipliðim mahzunluðum duyurmayýn anama. / El konuþur seviþirmiþ bana ne . Edalým boynuna vebalim.”dizeleriyle hislerimize ne güzel tercüman olur.




Sanýrm þimdi, Ankara’dan Ýstanbu’la dair yazý yazma zaafýmý biraz anlayýþla karþýlarsýnýz. Ýstanbul’la iligili söz söylemye o kadar çok gerekçe varki, ben bunlardan sadece birkaç dizeye tutundum. Ee ne de olsa Orhan Veli’nin buyurduðu gibi “Ýstanbul’un orta yeri sinema.”



Bizim payýmýza düþense, flu ,siyah beyaz bir hayat. O da bazen bir siyah beyaz fotoðrafta, bazen bir Yeþilçam filminde, hüzün harmaný olur. Merhum Erol Taþ’ta gaddarlaþýr, Sadri Alýþýk’ta Turist Ömer’dir. Ayhan Iþýk’ta kral. Cüneyt Arkýn’da kaharman. Hulusi Kentmen’de Babadýr vs. Bu fasýl kolay kolay bitmez uzar gider. Ve bana sorarsanýz Ýstanbul, siyah beyaz fotoðraflarda daha masumdur, daha nahiftir, daha güzeldir…
Ankara,19.04.2010Ý.K




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýstanbul kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erguvanlar Açtýðýnda Ýstanbul
Taravet ve Þetaret Demleri



Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Sevdasý
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Argodan Esintiler
Yazarlar Þairler ve Þehirleri
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 18
"Yok Bu Þehr Ýçre Senin Vasfettiðin Dilber"
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 16
Ayrýlýðýn On Yedinci Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.