..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Hulki Can Duru




20 Nisan 2010
Þiir ve Ýd  
Hulki Can Duru
Evreni açýlmýþ görürsün. Tanrý sana bakar. Evrensel Tanrý... Kozmik eli senin üzerindedir. Bunu hissedersin. Bilirsin. Tek o bakar sana. Seni gördüðünü, seni izlediðini sezersin. Çünkü, tek o okur þiirlerini. Saklý yüreðinin en gizli acýlarýný, en kutsal özlemlerini o bilir. Sen öyle deðerlisindir ki bilemezsin. Ama o þiirlerini ezbere bilir. Saçlarýna dokunur, seni kucaklar, kollarýnda tutar, rahat ve huzurlu uykularda emzirir seni. O hep bebek halinle seni sever.


:ADGE:
Birdenbire bastýran zorlu bir rüzgar gibi, boran gibi, fýrtýna gibi, sessiz yýldýrýmlarla gelir... Ýlkin parýltýlar... Ardýndan ýþýklar.. Hareler bildik kýyýlara çarpar, öncesiz kýyýlara yankýlanýr, sonrasýzlýða sürüklenir...

Derken, yine anlarýn eklem noktalarýndan ses, ezgi, aný ve görümler düþer. Yine alacalý ebrular kýpýrdanýr, halkalar iç içe yayýlýr. Derken yeniden parýltýlar, yeniden sessiz yýldýrýmlar, bir de bakarsýn ki, düþlem titreþimleri kayan yýldýzlar gibi art arda patlar...

Nereden gelir nereye gider bilemezsin, anlayamazsýn. O yýldýzlý týnýlar sürükler, savurur, fýrlatýp atar gönlünü
özlemlerin, gölgelerin, ve umutlarýn sonsuz sahillerine.

Kazadan kurtulan yolcu gibi, bilinmeyen kýyýlara varýrsýn. Çakýmlar canýný yakar, büyük çýnlamalar, uðultular oluþur ruhunda. Beynin ve yüreðin yýrtýlacak gibi olur.. Çakýmlarla yýkanýr, arýnýrsýn. Artýk vardýr, tek, Sen ve O: Ego deðil, Ýd’ sindir.

Evreni açýlmýþ görürsün. Tanrý sana bakar. Evrensel Tanrý... Kozmik eli senin üzerindedir. Bunu hissedersin. Bilirsin. Tek o bakar sana . Seni gördüðünü, seni izlediðini sezersin.

Çünkü, tek o okur þiirlerini. Saklý yüreðinin en gizli acýlarýný, en kutsal özlemlerini o bilir. Sen öyle deðerlisindir ki bilemezsin. Ama o þiirlerini ezbere bilir. Saçlarýna dokunur, seni kucaklar, kollarýnda tutar, rahat ve huzurlu uykularda emzirir seni. O hep bebek halinle seni sever. Ve seni hep öyle görür. O’nu sevmesen bile, bil ki, daha dünyalar kurulmadan çok önce, o hep seni sevmiþti. O’na inanmasan bile, o sana inanýr.

Sonra, o boran -boydan boya kýrmýzý halýlarla kaplý, kalýn perdeli, görkemli konser salonunun kapýlarý kapanmýþcasýna- birdenbire biten bir senfoni gibi diner.

Büyük sessizlik olur. Büyük yalnýzlýk olur. Beethoven gibi alkýþ seslerini iþitemezsin. Bir melek elinden tutar ve yüzünü yeryüzüne döndürür. “Çok uzak yüzyýlda bin yýl süren gün” tamamlanýr.

Hiçbir þey görmez, hiçbir þey duymazsýn. Esrik yüreðin sendeler. Yumak yumak birbirine geçmiþ, kenetlenmiþ, düþünceler, düþler, hülyalar, o fýrtýnadan geriye kalan týnýlar, uðultular bakarsýn kaðýda dökülmüþtür: iþte o þiirdir.

***

Freud’un kiþilik kuramýnda, “id” özgün kiþiliðin en birincil temeli, tensel ve tinsel içtepilerin havuzudur. Ýçtepiler derhal tatmin olmayý, ödüllendirilmeyi beklerler. Ama bu hemen gerçekleþemez.

Çevremizden gelen istemler ile id’in istemleri dengelendiði an “ego” oluþur. Ýd tüm kiþilik için elzem olan erki, gücü saðlar. Bilinçaltýnýn da altýndadýr. En diptedir. En gizlidedir.

Kiþilik id, ego ve üst egodan oluþur; üst ego da anababa ve toplum tarafýndan verilen deðer ve davranýþlarýn bileþkesinden oluþur.

Ýd iki þekilde ödüllendirilmek ister: tensel yansýlar ve tinsel tepkiler ile. Tinsel tepkiler arzu-giderici imgeler oluþturarak tensel yansýlarý ortadan kaldýrmaya çalýþýr. Bu özlem-giderici imgeler halüsinasyonlar, görümler veya fanteziler þeklinde oluþabilir. Ýþte belki de þiirin insanýn ruhsal aysbergi altýnda kalan en içrek parçasý, ya da, þiiri þiir yapan ögeler bu gizemli karanlýk havuzdan doðar. O halde, þiir belki de id'in en büyük ödülüdür.

Ýþte bu nedenle olsa gerek þair aynada kendini gördüðü gibi þiirini dýþarýdan, dýþtan göremez. Çünkü o þiirin içindedir, þiir de onun içinden çýkmýþtýr. Onun için en zor þey þiiri yorumlamaktýr. Çünkü þiir binbir baþlý Lerna Hydrasý gibidir. Asla tümden çözümlenemez, bilinemez, yok olmaz ve ölmez.



          

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Adeta poetika
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
18 Þubat 2011
Ozanýn, þiiri, þiisel bir dille anlatýmý, içsel yolculuðu, yaratý süreci, o müthiþ kaos...Nefis bir yazý. Evrensel Tanrý...Ya da Tanrý’nýn ta kendisi:Evren...Ozan, Þiir ve Ýd’de, evrenle bütünleþmeye nasýl yelken açtýðýný anlatýyor. Ýçsel yolculuðunda inebildiði derinliði ve dýþavurumunda, bizim içimizdeki derinliðe doðru yol alýþýný duyumsatýyor bize. Gerçek ozan, Tanrý-Evren’le yarýþandýr. Binlerce yýl, þamanlar neden ve neye aracý olmuþlardýr? Ya ilkel büyücüler?... Ýlk insanlar, uygarlýðýn kirine bulaþmadan önce, bu sezgisel güçlerini çok daha iyi kullanabiliyorlardý. Uygarlaþtýkça yitip gidiyor bu güç. Onun için, dünya halklarý, iletiþimdeki sýnýrsýzlýða karþýn, tüm sanat dallarýnda büyük sanatçýlar yetiþtiremiyor artýk. Evrene en yakýn güçlerini, sezgilerini tükete tükete uygarlaþýyor insanlýk. Ýlkel dönemde baþüstünde tutulan sanat, insanlýk uygarlaþtýkça metalaþýyor. Metalaþamayan, metalaþmayý reddeden, gerçek tanrýsal-evrensel-insansal sanat da yerlerde sürüne sürüne tükeniyor. Yarýnlar, gerçek robot ya da insan-robot sanatçýlara gebe. Tüm lanetler üstüne olsun böyle uygarlaþmanýn. Yüreðini bize açan ozana teþekkürler...

:: Þiirlere yorum yapmak bana çok zor geliyor
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
20 Nisan 2010
Zorun da ötesinde;belki de imkansýz geliyor.Þiiri anlayamadýðýmý düþünüyorum ve "ben þiir sevmiyorum" yargýsýna ulaþýyorum.Zaten o sihirli þeyi yazmayý da beceremem....***Yazýnýz bir sanat eserinin yaratýlýþý ile ilgili önemli ipuçlarý veriyor gibi geldi bana.Bir de dikkat ettim,okurken insaný bir bilinmeyene doðru götürüyor!Hayaller görmeye baþlýyor insan...Çok teþekkür ediyorum.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.