..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




28 Nisan 2010
Eþekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Yýl 1943. Genç Mustafa’nýn tayini kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Aða Kütüphanesi’ne çýkar. Devlet memurluðu o dönemde süper bir þey, çünkü özel sektör falan yok. Bizimki kütüphanede heyecanla okurlarý bekler; bir gün olur, beþ gün olur, gelen giden yok. Etraftakilerle konuþur, herkese anlatýr: “Bakýn kütüphane bomboþ duruyor, gelin kitap okuyun.” Gelen giden olmaz.


:BIHA:


Sevgili dostlar,
Aþaðýdaki yazýda anlatýlan olayýn bizzat tanýðý oldum.Çünkü 1964-67 yýllarý arasýnda Ortaokulu Ürgüp'de devlet hesabýna parasýz yatýlý olarak okudum.Mustafa amcaya ve kitaplarý yüklediði eþeklerine Ürgüp sokaklarýnda defalarca rastladým.Benim gözümde o büyük bir kahramandýr.Ýstedim ki O'nu siz de tanýyasýnýz.
Ö.F.H
Not:Ýlginizi çekti ise Mustafa Güzelgöz hakkýnda daha fazla bilgi için bakýnýz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Mustafa_G%C3%BCzelg%C3%B6z

**************


Eþekli Kütüphaneci
Ali Haluk Pektaþ

Mutlaka adým atmalýsýn.
Yaptýðýn iþ olduðu yerde durup duruyorsa, sende bir uyuzluk vardýr arkadaþ.
Ýnsan var, dokunduðu yere deðer katar; insan var, dokunduðu yere deðer kaybettirir.



Üyesi olduðum( Ýzgören-toplumsal deðiþim)in kurucusu Ahmet Þerif Ýzgören’in”Süpermen Türk Olsaydý Pelerinini Annesi Baðlardý” adlý kitabýnýn Giriþimcilik bölümünden ibretlik bir hikayeyi okuyucularýmla paylaþýyorum.*


***


Yýl 1943. Genç Mustafa’nýn tayini kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Aða Kütüphanesi’ne çýkar. Devlet memurluðu o dönemde süper bir þey, çünkü özel sektör falan yok. Bizimki kütüphanede heyecanla okurlarý bekler; bir gün olur, beþ gün olur, gelen giden yok. Etraftakilerle konuþur, herkese anlatýr: “Bakýn kütüphane bomboþ duruyor, gelin kitap okuyun.” Gelen giden olmaz. Amirlerine durumu bildirir.
– Kardeþim otur oturduðun yerde, maaþýný düzenli alýyon mu, almýyon mu?
– Alýyorum.
– Eee, o zaman ne karýþtýrýyon ortalýðý, gelen giden olsa maaþýn mý artacak? Baþýna daha fazla bela alacan, o kütüphaneye yýllardýr kimse gelmez zaten.
23 yaþýndaki genç memur “Ne yapayým, ne yapayým?” diye düþünür durur. Sonunda aklýna bir fikir gelir, eþine söyler. Eþi önce “Deli misin bey?” der, ama kocasýnýn bir þeyler üretme, iþe yarama çabasýný yakýndan görünce fikri kabullenir.
O dönem devletteki amirlerinin çýkardýðý tüm engellerin tek tek, binbir güçlükle üstesinden gelir. Çünkü o zaman da þimdiki gibi, “Aman bir þey yapmayalým da baþýmýza bir iþ gelmesin. Çalýþsan da ayný maaþ, çalýþmasan da“ zihniyeti aynen var.
O býyýklý, kravatlý, asýk yüzlü, sigara kokan, arkalarýndaki Atatürk resminden utanmayan, ama ülkesine gram faydasý olmayan bürokratlarý zorlukla ikna eder ve bir eþek alýr. Ýki tane de sandýk yaptýrýr. Ýki sandýða, kalýnlýðýna göre 180-200 kitap sýðar. Sandýklarýn üstüne “Kitap Ýade Sandýðý” yazar.
Kitaplarý eþeðe yükler ve köy köy gezmeye baþlar.
Kütüphaneye de bir yazý asar: “Sadece Pazartesi ve Cuma günleri açýyoruz.” Köydeki çocuklar þaþýrýr. Eþeðe bir sürü kitap yüklemiþ bir amca, o gariban çocuklarýn küçücük ellerine kitaplarý verir. Düþünün, Noel Baba gibi. Noel Baba yalan, Mustafa Amca ise gerçek. Geyikler yerine eþeði var. Eþek de daha gerçek, Mustafa Amca da.
“Çocuklar bunlarý okuyun, aranýzda da deðiþin. On beþ gün sonra ayný gün gelip alacaðým. Aman yýpratmayýn, diðer köylerdeki arkadaþlarýnýz da okuyacak” de
Mustafa artýk Ürgüp’teki kütüphanede bir iki gün durmakta, diðer günler eþeði Yüksel’le köy köy gezmektedir. Köylerdeki çocuklar Eþekli Kütüphaneciyi her seferinde alkýþlarla karþýlarlar. Kalpleri küt küt atar heyecandan, sevinç içinde yeni kitaplarý beklerler. Mustafa Amca‘nýn ünü etrafa yayýlýr. Diðer devlet memurlarý makam odalarýnda sýcak sýcak oturup iþ yapmazken, Mustafa’nýn eþeði Yüksel yediði otu hepsinden fazla hak etmektedir.
Zamanla insanlar kütüphaneye de gelmeye baþlar. Mustafa bakar ki kütüphaneye kadýnlar hiç gelmiyor. Zenith ve Singer’e mektup yazar: “Bana dikiþ makinesi yollayýn, firmanýzýn adýný kütüphanenin giriþine kocaman yazayým“ der. Zenith dokuz tane, Singer bir tane dikiþ makinesi yollar (ilk sponsorluk faaliyeti). Salý günlerini kadýnlar günü yapar. Kumaþý alan kadýn kütüphaneye koþar. On makine yetmediði için sýra oluþur. Sýrada bekleyen kadýnlarýn eline birer kitap verir, beklerken okusunlar diye. Okuma-yazma oranýnýn düþüklüðünü görünce halkevlerine okuma yazma kurslarý vermeye gider. Halýcýlýk kurslarý baþlatýr, bölgede halýcýlýðý canlandýrýr. Bu arada valilik Mustafa hakkýnda dava açar, “kendi görev tanýmý dýþýnda davranýyor” diye. 50 yaþýna gelen Mustafa Amca baskýyla emekli edilir.
Mustafa Amca köylüler arasýnda efsane olur, yýllar geçtikçe köylerdeki çocuklarda okuma aþký yerleþir. 2005 yýlýnda Mustafa Amca vefat eder.
Tüm Kapadokya çok üzülür, aralarýnda toplanýrlar. Ürgüp’e Eþekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz ve eþeðinin heykelini dikerler.
Giriþimcilik ne biliyor musun?
Bulunduðun yere yenilik katmalýsýn.
Mutlaka adým atmalýsýn.
Yaptýðýn iþ olduðu yerde durup duruyorsa, sende bir uyuzluk vardýr arkadaþ.
Ýnsan var, dokunduðu yere deðer katar; insan var, dokunduðu yere deðer kaybettirir.
Bakýn Nevþehir’den ve bu ülkeden nice müdür, amir, vali, bürokrat, milletvekili, politikacý geçti; binlercesinin adýný kimse hatýrlamaz ama Mustafa Güzelgöz ve eþeðinin heykeli var…
******

*Ahmet Þerif Ýzgören 1965 yýlýnda Ýzmir’de doðdu. 1983 yýlýnda Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1987’de Hacettepe Üniversitesi Ýngiliz Dilbilimi Bölümü’nü bitirdi. Türk Silahlý Kuvvetleri’nde üsteðmen rütbesine kadar görev yaptý. 1991 yýlýnda ordudan istifa etti. Ayný yýl Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Þubesi’ni kurdu ve bu þubenin müdürü olarak dört yýl görev yaptý. Bu dönemde, Bursa’nýn ilk kültür merkezini açtý. Türkiye’nin tek çeviri dergisini çýkarttý. On altý tiyatro, müzik, resim kulübünün fahri baþkanlýðýný yaptý. 1995 yýlýnda özel sektöre transfer oldu; iki ayrý firmada genel müdürlük yaptý. 1996 yýlýnda AIESEC Yüksek Danýþmanlar Konseyi Üyesi olarak hizmette bulundu.

Ýzgören çalýþtýðý kurumlarda deðiþim yaratmasý ve sistem oluþturmasýyla tanýndý. Kurucusu olduðu Academy International / ÝZGÖREN&AKIN Eðitim ve Danýþmanlýk firmasýnýn 1996’dan beri; ELMA Yayýnevi’nin (Akademi Artý Yayýncýlýk AÞ) 1999’dan beri Yönetim Kurulu Baþkanlýðý görevindedir.
***

Kaynak:
http://www.sakaryabolgehaber.com/index.asp?NetPaper.ANKAmedya=NEWS&NEWS_CODE=4120&HABER=Esekli_Kutuphaneci

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Mustafa Güzelgöz
Gönderen: BÝLGEPERÝ / , Türkiye
29 Nisan 2010
Mustafa Güzelgöz'ün ismini yýllar önce gazetede okumuþtum. Ýþini hakkýyla yapan giriþimci bir insan modeli olarak zihnimde kalmýþtý. Bazen doðru var olan kurallarýnda dýþýna çýkabilmektir. Bu kitap ile Mustafa güzelgöz'ü anýmsattýðýnýz için teþekkür ederim. Saygýlarýmla...

:: teþekkür
Gönderen: ESRA VIZVIZ / , Türkiye
29 Nisan 2010
eþekli kütüphaneciyi hiç duymamýþtým. teþekkürler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Ömer Rasih Öztürkmen
Türk Dünyasýna Adanmýþ Bir Ömür Turan Yazgan
Tarihçi Araþtýrmacý Yazar Necat Çetin'i Kaybettik
Yusuf Ziya Ortaç ve Kaybolan Kelime
Tolstoy ve Eserleri
Trakya Rüzgarý
Oktay Sinanoðlu'nun Gençlere Vasiyeti
Seferberlik Hikayeleri - Ýbret Almak Ýçin Okunmalý
Klasik Mantýðýn Kurucusu Aristo'yu Kýsaca Tanýyalým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.