..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Semih KAYA




2 Mayýs 2010
Ýkigami Olmak ve Felsefi Sorular  
Semih KAYA
Bu yazýyý yazmamýn amacý; Gerçeklik ve mutlu olmak kavramlarýnýn insanýn var olduðunu düþündüðü veya hissettiði dünyaya olan baðlýlýðýna etkisini irdelemek.


:AHID:
    Yazar böyle bir baþlýk açarak kendisinin hakim olmadýðý bir alanda yazma cesareti göstermektedir. Bu biraz önünü görmediðin bir yolda yeri yoklayarak yürümeye benziyor. Paldýr küldür ilerlemiyorsun bekliyorsun kendinden emin oluyorsun ve devam etmeye çalýþýyorsun. Aslýnda bu kafa bulanýklýðý ile nasýl böyle bir yazý yazmaya kalkýþtým bilmiyorum sadece yazmak istediðimden belki de.

    Bizden baðýmsýz bir dýþ dünya var mýdýr? Realistlerin cevabý evettir. Bizden baðýmsýz nesnel olarak algýlanabilen bir dünyanýn varlýðýndan kuþku duymazlar. Ýdealistler ise bu durumun bizim algýmýzla ilgili olduðunu ileri sürer. Dýþ dünya bizim algýmýza baðlýdýr. Hatta yeni akýmýn iddiasý dýþ dünyanýn bizim düþüncelerimizle þekillenebileceði üzerinedir. (þu "secret" tarzý kitaplarýn yaklaþýmý) ama bunu irdelemek istemiyorum þu an. Bu konu biraz daha metafizik.

    Rene Descartes, insan algýsýnýn dünyayý deneyimlemekte etkin rol oynadýðýný farkederek, algýmýzýn dýþýnda neyi mutlak kesinlikle bilebilirim? sorusunu ortaya atmýþtýr. Bu soru üzerine çalýþarak matematiksel öðelerin mutlak olarak bilinebileceði çýkarýmýna ulaþmýþtýr. Fakat yöntemini gerçek dünya algýsý üzerine çalýþtýramamýþtýr. Çünkü gerçek dünya için yöntemi çok katýdýr. Saf geometri ile de bir yere kadar idare edebilirsiniz. Sonradan devreye giren Newton dünya iþleyiþinde kuvvet- kütle kavramlarýný ortaya atarak Descartes yöntemini bir ileri seviyeye taþýmýþ dünyada gerçekleþen olaylarý matematiksel öðeler ile açýklar hale gelebilmiþtir. Buraya kadar sorun çözülmüþ gibi gözüküyor. Descartes saf matematiði ortaya koydu, fiziksel olaylara genelleyemedi, fakat Newton genelledi. Elimizde matematiksel yapý var o zaman dünya bizim dýþýmýzda algýlanabilir ve var.

    Peki ya Matrix'te yaþýyorsak? Ayný fiziksel yasalar programlanarak matematiksel yapý inþa edilebilir.

    Matrix benzeri bir yapýnýn varolduðunu farzedelim (hala bilmiyoruz aslýnda) ama Matrix'e baðlý deðiliz ve Matrix'in dýþýndayýz . Gerçek dünyada yaþadýðýmýza yüzde yüz emin olduðumuzu düþünelim. (Makine savaþý mevzusunu atlýyorum sadece böyle bir sanal ortam var olduðunu kabul edelim.) Gerçek dünyada mutsuz olduðunuzu düþünün. Ama çok mutsuzsunuz(belki de þimdi olduðu gibi) ve size, Matrix'e baðlanýrsanýz arkadaþ, ün, para, iyi bir görünüþ her türlü olanaðýn saðlanacaðý garanti ediliyor.

    Kabul eder misiniz?

    Biliyorsunuz filmde Cypher böyle bir teklifi kabul ediyordu. Aslýnda bu soru Robert Nozick tarafýndan ortaya atýlmýþ sorunun alternatif versiyonudur. Nozick bu soruyu deneyim makinesine baðlanýr mýsýnýz? þeklinde sormuþtur. Beklendiði gibi öðrencilerinin büyük çoðunluðu böyle sanal bir mutluluðu kabul etmemiþtir.Çünkü bu bir nevi gerçeklikten kaçýþtýr.

    Mushishi adlý animenin bir bölümünde bu gerçeklikten kaçýþla ilgili bir hikaye anlatýlmaktadýr. Bir adada yaþayan Akoya isimli kýz, her gün yaþlanýp tekrar gençleþmektedir ve geçmiþiyle ilgili hiçbir þey hatýrlamamakta ve çok mutlu yaþamaktadýr. Ada sakinleri ona “ikigami” (yaþam tanrýsý) demektedirler. Kahramanýmýz gelir ve onu iyileþtirerek normal insan haline döndürür. Ama Akoya bu durumdan hiç memnun olmaz. Çünkü ikigami iken kendisini çok mutlu hissetmektedir. Hiçbir derin düþünceye ve endiþeye kapýlmadan yaþamaktadýr. Ama þimdi der Akoya ” korkuyorum, geleceðimden endiþe duyuyorum.” hikayenin sonunda Akoya yaþadýðý olaylarýn kederine dayanamaz ve tekrar ikigami olmanýn yöntemini bulup ikigami olur. Akoya bizim sorumuza evet cevabý vermiþ oldu.Soruyu tekrar düþünürsek dünyada bu kadar acý yaþanýrken hayatýmýzda bu kadar þey ters giderken belki cevabýmýz etkilenebilir. Bu bizim mutluluk durumumuz ve dünyaya bakýþ açýmýzla ilgilidir.

    Nozick'in sorusunu cevaplamak aslýnda kolaydýr. Kimse elimizdekileri kaybetmemizi istemedi. Gerçek dünyada olduðumuzu varsaydýk, geriye sadece sanallýðý kabul edip etmeyeceðimiz sorunsalý kaldý. Peki daha zorlayýcýsýný sorsaydýk nasýl olurdu? Hayatýnýzdan çok memnun olduðunuzu düþünün. Þu anda size sahip olduðunuz paranýn, arkadaþlarýn, sevgilinizin gerçek olmadýðý ve deneyim makinesine baðlandýðýnýzý unuttðunuz söylenseydi.

    Þimdi ne cevap verirdiniz?


    KAYNAKLAR

-Lyle Zynda, Cypher haklý mýydý? Gerçekliðin Doðasý; Bunu Gerçekten Sorun Etmeye Deðer Mi?

-Mushishi bölüm 6, Çiy Damlalarýný Ýçen Sürü

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Nasreddin Hoca'ya cevap verememek
Gönderen: Semih KAYA / , Türkiye
30 Ekim 2010
Öncelikle gecikme için özür dilerim. Bu sorulara cevap verilmesi çok zor. Þu anda idealist anlayýþýn çok yetersiz bir yaklaþým olduðunu düþünmekteyim ve materyalist anlayýþýn bir çok konuda sorularýma açýklýk getirdiðine inanýyorum. Ama yapay zeka iþin içine girdiði zaman her þeyi alt üst ediyor. Bu tarz derinlikli konular maalesef çok zaman istiyor. Onun için ben de yüzeysel olarak deðinebiliyorum ancak. Þimdilik Nasreddin Hoca hep haklý çýkýyor.

:: Nasrettin Hoca ve dünyanýn ortasý
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
12 Ekim 2010
Sn Kaya, idealistlerin dünyaya bakýþý biraz hezeyanlýdýr. Yazdýðýnýz gibi dýþ dünyanýn bizim algýmýza baðlý olduðunu ileri sürerler. Öte yandan, dýþ dünyanýn bizim düþüncelerimizle þekillenebileceði inancý ise bana hokus pokusçu bir yaklaþým tarzý gibi geliyor. Dýþ dünya sadece bizim anlak, bellek, düþünce veya bilincimizde var ise o halde videolarýn, fotoðraf makinelerinin, teleskoplarýn kaydettiði görüntüler nedir? Sismograf hangi titreþimleri algýlar? Kedi köpeði görünce neden kaçar? Biz uyku haindeyken (REM) dýþýmýzdaki varlýklar birbirlerine neden ve nasýl tepki verirler? Gerçek olan hangisidir? Bilgisayarýn hard diskinde kayýtlý olanlar mý? Hani Nasrettin hocaya sormuþlar "dünyanýn ortasý neresidir" diye. O da demiþ ki "eþeðimin arka ayaðýný bastýðý yer". "Hadi caným olur mu öyle þey" demiþler. Hoca da demiþ ki: "Aksini kanýtlasanýza o zaman!" Esenlik.

:: teþekkürler
Gönderen: Semih KAYA / , Türkiye
3 Mayýs 2010
Herkesin yorumuna çok teþekkür ederim. Ömer Bey'in bahsettiði gibi konu çok geniþtir. Yazar bu konular üzerine düþünmüþ, fakat bütün bunlarý etraflýca incelemeye kalkmasý hem yazarýn bilgi sýnýrlarýný aþmasý hem de vurgulamak istediði noktayý gölgelemesi üzerine sadece çok yalýn bir paragraf yazarak yüzeysel olarak geçmiþtir. Yazar bu konularý ileri zamanlarda ayrý birer yazý olarak ele almak istemektedir. Tekrar çok teþekkürler.

:: Zor,ama tartýþýlmasý gereken bir konu
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
2 Mayýs 2010
Konu güzel iþlenmiþ,ama daha iþin baþýnda olunduðu anlaþýlýyor.Nesnel dünya var mý yok mu?Varsa nasýl?Bizim algýlarýmýzýn bildirdiði þekilde midir,yoksa algýlarýmýzdan farklý bir nesnel dünya mý vardýr?Tabii bütün bunlarý irdelerken yazar arkadaþýmýzýn,yorumcu arkadaþlarýn söylediklerine ilaveten septiklerin,sofistlerin hatta sezgiciliðin savunucusu Bergson'un da görüþleri etraflýca irdelenmeli.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.

:: Zor Bir Konu
Gönderen: Semih KAYA / , Türkiye
2 Mayýs 2010
Birçok filozofun kafa yorduðu, üzerine sayfalarca yazý yazýlan, saatlerce film çekilen bir konu. Sanýrým gelecekte gerçek hayat simulatörleri inþa edilince daha rahat incelenebilir hal alacaktýr. Yoksa ölümü bekleyeceksek meraktan çatlayabiliriz.:)

:: Filozoflarý oldukça meþgul eden bir mevzu...
Gönderen: Umut Salih Tiryakioðlu / , Türkiye
2 Mayýs 2010
Aydýnlanma çaðýnda Avrupa'yý da ikiye bölen bir sorunsaldý bu. Kýta Avrupasý rasyonalizmi yani akýlcýlýðý ön plana çýkarýrken Anglo sakson düþünürler genellikle duyusal-edimsel gerçekliði yani dýþ dünyanýn gerçekliði fikrini benimsediler. Ýmmanuel Kant da duyularýn yanýltýcýlýðýndan bahsetmiþ, beyindeki belli bir mekanizmanýn dýþ dünyadan edindiðimiz uyarýlarý algýlamalara, bu algýlamalarýn hissediþle duygulara ve kavrayýþla da fikirlere dönüþtüðünü söylemiþtir. Yani dýþ dünyaya dair hakikatleri deðil bunlarý beynimizde fikirlere dönüþmüþ olarak bilebiliyoruz. Ancak pratik aklýn eleþtirisi kitabýnda aklýn bir özelliðinden bahsetmiþtir. Bu, aklýn kendisinden bile baðýmsýz olan sezgisel bir güçtür. Bazý hakikatleri görebilmemizi saðlar. Mesela ahlak kavramý dýþ dünyada bulunmamasýna raðmen ahlakýn varlýðýný biliriz. Ölümsüzlük ve Tanrý düþünceleri de bunun gibidir. Bazý filozoflar da, bahsettiðiniz gibi, matematiksel kavramlarýn kesinliðinden söz ederler. Yani bilmediðimiz, yanýltýcý olmayan, kesin ve mükemmel bir dünyanýn varlýðýndan... Platon ise idealar dünyasýndan söz etmiþtir. Evrende var olan herþey bu idealarýn yansýmalarý daha doðrusu gölgeleridir. Þu secret tarzý new age saçmalýklarýný bir kenara býrakýrsak, sanýrým ancak ölüm bazý sýrlarý çözüme kavuþturabilecek, ya da kavuþturamayacak!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Semih KAYA kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Semih KAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.