..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Salih Zeki Çavdaroðlu




4 Mayýs 2010
"" Hitler "" Tartýþmalarýnda Haklý Olan Kim?  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Anayasa deðiþiklik görüþmeleri sýrasýnda Deniz Baykal ile Tayyip Erdoðan arasýnda yaþanan " HÝTLER " polemiði ile ilgili bir araþtýma denemesi..


:BAJI:
Anayasa deðiþikliklerinin TBMM’ nde görüþmeleri sýrasýnda, CHP Genel Baþkaný Deniz Baykal’ ýn, Baþbakan R. Tayyip Erdoðan’ ý hedef alarak söylediði :

“ … 2. Dünya Savaþý’nda Churchill, Hitler’e karþý ‘daðda, denizde, ovada, sonuna kadar mücadele edeceðiz’ demiþti. Biz de bu üç maddeye (yargýyla ilgili maddeler) karþý, parlamentoda, referandumda, Anayasa Mahkemesi’nde sonuna kadar mücadele edeceðiz.” sözleri gerek iki lider ve gerekse iki parti arasýnda oldukça hararetli bir polemiðe yol açtý.
Baþbakan, kendisine yöneltilen bu aðýr suçlamaya karþýlýk cevap verirken, 1940’ lý yýllara gönderme yapar ve :
“… CHP lideri son derece çirkin, son derece münasebetsiz bir benzetme yaparak kendisini Churchill’e, hükümeti de Hitler’e benzetiyor. Ýllâ Hitler’e benzetecek bir siyasi figür arýyorlarsa, genel merkezlerindeki eski genel baþkan fotoðraflarýna baksýnlar. Orada Führer’ e özenip, kendisine ‘Milli Þef’ dedirtmiþ genel baþkanlarýnýn Hitlervari býyýklarýnýn altýndan kendilerine gülümsediðini görecekler. Ona baksýnlar…” diyerek, polemiði baþlatýr.
Necip Türk basýný da, önlerine gelen bu malzemeyi, benzerlerinde olduðu gibi azamî ölçülerde iþlemeye ve sakýz gibi uzatmaya hazýrdýr. Bunun için de, sadece parti yetkililerine deðil, Ýsmet Paþa’ nýn kýzý ve torununa kadar ulaþýr ve onlara konu hakkýnda görüþlerini sorarlar.
Taraflar, gerek ideolojik, gerekse kan baðý sebebiyle yakýn olduklarý Ýnönü’ ye yöneltilen suçlamalarý, Ýstiklâl Savaþý’ ndaki kiþiliðini öne sürerek reddederler.
Bu gün Baþbakan’ ýn Hitler’ e ne kadar benzeyip, benzemediðini, aklý siyasî tarihe birazcýk eren her insan üç aþaðý, beþ yukarý belirleyebilir.
Bu yazýda biz, Millî Þefliði biteli 60, ölümü ise neredeyse 40 yýla yaklaþan Ýsmet Paþa’ nýn Hitler’ e benzeyip, benzemediðini araþtýrmaya çalýþtýk. Bunu yaparken de, tabii dir ki, o dönemde yaþananlara dair neler söylenip yazýlmýþ, bunlarý dikkate aldýk.
Özellikle yaþanan bu polemiðe iliþkin görüþlerini bildiren tarihçi bir Profesör diyor ki :


“… Dikkati, ihtiyatý, elitist muhafazakârlýðý içinde Ýsmet Paþa, olanca popülist demagogluðuyla Hitler'e þahsen o kadar benzemeyebilir. Ancak 1930'larýn büyük kýsmý ile 1938-45 arasý Mussolini ve Hitler'den izler taþýyordu. Bu bir 'Tek Parti' diktatörlüðüydü. Siyasetin yaný sýra, kültür ve düþünce hayatýnýn her alanýnda da, çok koyu bir resmî ideoloji tekeli hüküm sürmekteydi. Bu resmî ideoloji hem Ýtalyan Faþizmi'ni hem Alman Nazizmi'ni andýrýr. Hepsi liberalizme ve demokrasiye düþman ve otoritarizmden yanaydý. Haklar deðil görevler ön plandaydý. Hepsinde yoðun bir devlet fetiþizmi söz konusuydu. Devletin tepesi ve merkezinde bir büyük lider bulunuyor ve "çizgi"yi asýl bu lider belirliyor; her dediði tartýþýlmaz kabul ediliyordu. Hitler'in, Mussolini'nin, Stalin'in etrafýnda hep benzer lider kültleri yükselmiþti. 1938'de ölen Atatürk'e "Ebedî Þef", Ýnönü'ye ise "Millî Þef" unvanlarýnýn verilmesi, bu atmosferin yansýmasýydý. Alman Nazizmi'ni karakterize eden ýrkçýlýk da Türkiye'nin 1930'lar ve 40'larýnýn özellikleri arasýndaydý. Varlýk vergisi uygulamasýnýn beraberinde getirdiði çalýþma kamplarý ise Alman ve Sovyet kamp sistemlerine ne kadar hayranlýk duyulduðunu ortaya koyuyor…” 1

Ýsmet Ýnönü Cumhurbaþkaný olduðunda, Almanya’ da Naziler, Ýtalya’ da Faþistler, Rusya’ da Komünistler iktidarlarýnýn en kuvvetli dönemlerini yaþamakta ve birbirleriyle çýkar çatýþmasý ve hakimiyet rekabeti sonucu Dünya , Ýkinci Dünya savaþýnýn öncesinde kazan gibi kaynamaktadýr.

Buradan yola çýkarak Ýnönü’ nün en karakteristik özelliklerinden biri de dünya konjonktürüne göre izlediði politikalar olduðunu belirten bir yazar der ki :

“…Devletin 1940’ larda yükselen Alman Nazizminin etkisiyle ýrkçýlýða dönük eðilimler beslediðini, sonra da savaþýn Almanya aleyhine dönmesi üzerine tasfiyelere giriþtiðini nasýl unutabiliriz?..” 2

Bir baþa yazar da, o dönemde Türkiye’ nin içinde bulunduðu siyasý sistemi :

“…Türkiye de 1933’ den baþlayarak resmi ideolojiyi, tek partiyi ve ’ebedi þef-milli þef ‘ anlayýþýný çelik bir çenber haline …” 3 þeklinde tarif eder.

O dönemin ünlü gazetecisi Bedii Faik ise, þunlarý söyler:

“…Ýnönü döneminde onunla ilgili haberler sadece birinci sayfada baþ makalenin üzerinde verilirdi. Mesela, 'Refikasý Ýstanbul'a teþrif ettiler!' diye. Bir gün validesinin Ýstanbul'a geliþini atlamýþlar. Ertesi gün gazete kapandý..” 4

Bedii Faik’in söyledikleri doðruysa, bu diktatörlüðün derecesindeki vahameti ortaya koymaz mý ?

Atatürkçülüðünden kuþku duyulamayacak bir kiþi olan Türk edebiyatýnýn önemli ismi Attila Ýlhan’ ýn, Atatürk’ e karþý hayranlýðý ne kadar sýnýrsýz ise, Ýnönü’ ye olan öfkesinin de had safhada olduðu bir gerçektir. Bunu Ýlhan’ ýn geride býraktýðý, kitap ve makalelerinde oldukça bol miktarda görüyoruz. Ýþte örnekleri :

“ Ýsmet Paþa ise, emperyalizme göbek baðýyla baðlanan, Avrupa’ da esen faþizm rüzgârlarýndan etkilenip, Türkiye’ yi tek parti, tek þef, tek millet sloganýna uydurmaya kalkýþan bir diktatör…

… 1940’ larda TBMM artýk ‘ dekoratif ‘ tir. ‘Tek millet ‘, ‘ tek parti ‘, ‘ tek þef ‘ sloganý geçerli; MÝLLÎ ÞEF otarþik, tekelci bir devlet kapitalizmi uyguluyor, ekonomi dýþa kapalý, buna karþýlýk ‘ çaðdaþlaþmak ‘ artýk ‘ batýlýlaþmak ‘ 0larak anlaþýlmaktadýr… “ 5

Þayet yukarýdaki tanýmlamalar doðru ise, Baþbakan’ ýn suçlamalarý karþýsýnda, hiç de reddedilmeyecek kadar kuvvetli bir argüman halinegelecektir.

Ýnönü’ nün Baþbakanlýðý sýrasýnda, CHP’ nin Genel Sekreteri olan Recep Peker’ in Europaische Revue isimli bir Alman dergisindeki, Volk und Stat Werdung baþlýðýyla yayýmlanan makalesinde :

''...Ýnsanlýðýn en büyük eseri devlettir, Türkiye'de parti, yurdun tek ulusal partisi, devleti ve ulusu, birbirine baðlamalýdýr. Çünkü tek tek bakýldýðý zaman, insanlarýn deðeri sýfýrdýr; demek insan, devlet içinde, ulus içinde deðer taþýmaktadýr; onun için daima bir, bir arada olmalý, tek bir kalp gibi çarpmalýdýr...
… Gidiþat oydu ki, o sýrada Ankara 'da görev yapmakta olan Amerika Birleþik Devletleri Büyükelçisi, Joseph Grew, Washington 'a konuyla ilgili raporunda kelimesi kelimesine þunlarý yazacaktý:
''...Eðer çýkardýðým sonuçta yanýlmýyorsam, bu yeni örgütlenme Halk Partisi' ni, Faþist Ýlkelere dayalý bir siyâset eðitim örgütüne dönüþtürecek; Faþizm'in Türkçe adý 'Yeni Kemalizm' olacaktýr (Bkz. Dr. Necdet Ekinci , A.g.e)…” 6

CHP’ nin Genel Sekreteri ve Ýsmet Ýnönü’ nün Baþbakanlarýndan Recep Peker’ in bu ifadelerinin, Alman Nazi Partisinin Führer’ inin savunduðu görüþlerden bir farký varmýdýr?

Ýsmet Ýnönü’ nün CHP’ nin Genel Baþkan vekili olarak izlediði siyasette ülke ve kiþi olarak neyi ve kimi örnek aldýðýný aþaðýdaki satýrlar bütün açýklýðý ile ortaya koyuyor :

“ .. Ýsmet Paþa, CHP 'nin Genel Baþkanvekili olarak, Genel Sekreter 'in bu patavatsýz tavrýný müsâmaha ile karþýlýyor; yeni kurultayda deðiþtirilecek Nizamname ve Program'ýn tesbiti mevzuunda çalýþmasý için, kendisini Avrupa 'ya, iki ülkede 'tetkikler yapmasý' için gönderiyordu: O ülkelerin hangileri olduðunu belirtmiþtik: Birisi Mussolini 'nin Ýtalya 'sý idi, öbürü Hitler 'in Almanya 'sý !
Zaten Mustafa Kemal Paþa 'yý sonunda feverâna sevk eden de, bu defa hazýrlanan nizamname ve program'daki açýk faþizan temayüldü !
Güler misin, aðlar mýsýn? …” 7

Þimdi, baþýmýzý iki avucumuzun arasýna alalým ve hükmümüzü verelim; Hitler’ e, Tayyip Erdoðan mý, yoksa Ýsmet Paþa mý benziyor !...

D Ý P N O T L A R :

1 Ýlker AKGÜNGÖR-Emre ÖZTÜRK, “Hitler Polemiði Tarihçileri Böldü “ Vatan Gazetesi, 3 Mayýs 2010
2 D.Mehmet DOÐAN, ”Halka Karþý Demokrasi”, Rehber Yayýnlarý, Ankara ( 4. Baský), s. 32
3 Hasan Bülent KAHRAMAN, ”Dört Kemalizm Bilmecesi”, Sabah Gazetesi, 21 Mayýs 2008
4 “ Atilla Ýlhan Tüm Dostlarýný Sattý “ Takvim Gazetesi, 14 Þubat 2010
5 Attila ÝLHAN, “ Aydýnlar Savaþý “, T.Ýþ Bankasý Kültür Yayýnlarý, Ýstanbul, 2004, 1.Baský, s.21
6 Attila ÝLHAN, “ Güler misin, Aðlar mýsýn?” www.attilailhan.com, 25 Mart 2005
7 Attila ÝLHAN, “ a.g.e “
http://ferahnak.wordpress.com/2010/05/04/%e2%80%9c-hitler-%e2%80%9c-tartismalarinda-hakli-olan-kim/



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: FAÞÝZM = FÝKRE KARÞI KÜFÜR
Gönderen: Salih Zeki Çavdaroðlu / , Türkiye
5 Mayýs 2010
Milletvekillerini oy vermeye dahi göndermekten korkanlarýn kim olduðunu, referandum korkusundan histeri geçirenlerin de kim olduðu meydanda. Tabii ki görene...

:: FAÞÝZM = FÝKRE KARÞI KÜFÜR
Gönderen: Salih Zeki Çavdaroðlu / , Türkiye
5 Mayýs 2010
Milletvekillerini oy vermeye dahi göndermekten korkanlarýn kim olduðunu, referandum korkusundan histeri geçirenlerin de kim olduðu meydanda. Tabii ki görene...

:: Ayýp
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
5 Mayýs 2010
Atatürk ve silah arkadaþlarý olmasaydý siz ananýzdan yine doðardýnýz ama adýnýz ve dininiz ne olurdu orasý meçhul. Tayyip'in ne olduðunu da ilk seçimden sonra Yüca Divan'da zaten bütün dünya alem görecek. Mahkeme korkusundan inim inim inliyor, meclisten dýþarýya iþemeye bile salmýyor partisinin vekillerini ki Anayasayý deðiþtirip paçasýný kurtarabilsin. Yaðma yok, yaðmanýn hesabý sorulacak.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Görünen Köy Gerçekten Kýlavuz Ýstemiyormuþ…

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Cinuçen Tanrýkorur
Türkiye’nin Siyaset Kroniði Piyanocusu Gene Hariçten Lied Okuyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.