..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Cahit KILIÇ




6 Mayýs 2010
Cevapsýz Sorular  
Cahit KILIÇ
Ýdamlar ülkesi Türkiye'de üç gencin asýlma yýldönümünde bizim penceremizden sorular...


:AFEC:


Bugün 6 Mayýs…

Deniz Gezmiþ, Hüseyin Ýnan ve Yusuf Aslan’ýn idam edilmelerinin yýldönümü…

O gün daha 18 yaþýmda bile deðildim. Sað görüþlü olmama raðmen acýyý yüreðimde hissetmiþ ve aðlamýþtým.

Bu gençler, hani o alkýþladýðýnýz 27 Mayýs cuntasýnýn hazýrladýðý “en özgürlükçü anayasa “ dediðiniz 61 anayasasý gereðince asýlmadýlar mý? O madde nasýldý hatýrlayan var mý? “ … Anayasayý cebren ve hile yoluyla ilgaya teþebbüs …”

Elbette ki çok iyi anlýyorum, bugün yaralarýnýz tazelendi; yüreðiniz sýzlýyor. Benim de sýzlýyor. Lakin “benim darbem iyidir, bana karþý yapýlan tu kaka” zihniyeti de sizin zihniyetiniz deðil mi?

27 Mayýs darbecilerini alkýþlayan, iddialarýn tamamý yalan çýkýnca “bebek köpek” davasýyla mahkûm edenler, açýkça “sizi buraya týkan güç böyle istedi” diyen mahkeme baþkanlarý, sýrf 27 Mayýs sabýklarýna özgü hukuk içtihatlarý, teorileri geliþtirip “ bunlardan birkaçýný sallandýrmazsanýz yaptýðýnýz ihtilalýn bir deðeri kalmaz” diyen, açýkça idam sehpalarý kurulmasýný teþvik eden koca koca hukuk profesörleri sizden deðil miydi?

9 Mart darbe planlarýndan ne haber? Aða babanýz Ýlhan Selçuk, Doðan Avcýoðlu, Ali Kýrca, Sarp Kuray ve baþkalarýnýn, Hava Kuvvetleri Komutaný Muhsin Batur, Kara Kuvvetleri Komutaný Faruk Gürler ile planladýklarý o 9 Mart sol darbesi? Genel Kurmay Baþkaný Memduh Taðmaç’ýn direniþini kýramayýnca çark eden ve 12 Mart Muhtýrasýný vermekte karar kýlan iki kuvvet komutanýna yýllarca neden ateþ püskürdünüz?

12 Mart Muhtýrasýnýn verip sað ve demokratik yollarla gelen hükümeti düþürenler önce sizden deðiller miydi?

Tamam, 12 Martçýlara çok kýzýyorsunuz. Pekiyi, Korutürk’ün görev süresi bitince Muhsin Batur’u cumhurbaþkanlýðýna aday gösteren gene sizin CHP deðil miydi?

12 Mart muhtýrasýnýn akabinde ara rejim hükümetini ilk olarak kuran CHP senatörü ( CHP’den istifa etmesi þartýyla baþbakanlýðý verdiler) Nihat Erim deðil miydi? Nihat Erim, 1945’ten 1950’ye kadar CHP milletvekilliði, Hasan Saka Hükümetinde bayýndýrlýk bakanlýðý, Þemsettin Günaltay hükümetinde baþbakan yardýmcýlýðý, 1950 seçimlerinden sonra CHP muhalefete düþünce de CHP’nin yayýn organý Ulus gazetesinin baþyazarlýðýný yapmýþtý. 1961’de tekrar CHP milletvekili oldu ve 12 Mart muhtýrasýnda da CHP senatörüydü.

Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýnýn yargýlanma sürecinde ve asýldýklarý zaman iþte o Nihat Erim ara rejim hükümetinin baþbakanýydý. Yani ömrü CHP’de geçmiþ bir politikacý devleti yönetiyordu.

Hakkýnýz yemeyelim. 19 Temmuz 1980’de, yani 12 Eylül darbesinden 53 günce Maltepe Dragos’ta plaja giderken korumalarý ile birlikte çapraz ateþ altýna alarak Nihat Erim’i infaz ettiniz ve Deniz Gezmiþlerin intikamýný aldýnýz.

Nihat Erim’in ölüm yýldönümünde de herhangi bir anma etkinliði tertipleyecek misiniz? Yürüyüþler düzenleyip Dev Sol’u telin edecek misiniz?

Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýna idam cezasý veren askeri hâkim Ali Elverdi’ye kin ve nefret kusan sizler, Yassýada savcýsý Altay Egesel ile Salim Baþol’a methiyeler düzen ve alkýþlayan da sizler. Bu ne yaman bir çeliþki deðil mi annem?

Mahkemenin idam kararýna TBMM’de evet oyu veren Adalet Partililer 27 Mayýs’ýn rövanþýný ve intikamýný aldýlar diyenleriniz var. Öyle olmasý halinde:
1-) Darbe yapmak, hükümet düþürmek, devri sabýk yaratmak, özel mahkemeler kurmak, savunma hakkýný kýsýtlayarak devlet adamlarýný yargýlamak, idama mahkûm etmek ve asmak size mubah mýydý?
2-) Ýdam kararlarý TBMM’de oylanýrken þimdi yandaþý olarak çýrpýndýðýnýz CHP’den hiç evet oyu veren olmadý mý? Hiç araþtýrdýnýz mý?

27 Mayýs sizin darbenizdi, eyvallah. 12 Mart ve 12 Eylül’e kin ve nefret duyuyorsunuz, ona da eyvallah. Pekiyi, bunca acýya raðmen son 10 yýlda neden darbe teþvikçiliði, darbeci paþa goygoyculuðu, darbeyi önleyen bir Paþa’ya kin ve nefret kusmuðu saçarken darbe hazýrlýðý yapanlarýn postalýný yalýyorsunuz?

Ne zaman ýslah veya iflah olup utanacaksýnýz?




Cahit Kýlýç

Ýstanbul, 06 Mayýs 2010




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler...
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
7 Mayýs 2010
Mustafa Bey, ilginize çok teþekkür ederim. Eksik olmayýnýz...

:: Son Paragraf
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
7 Mayýs 2010
Son paragraf hariç, yansýz görüþlerinize aynen katýlýyorum. Fakat,þu andaki tartýþmanýn taraflarý özgürlükçüler ile, darbe yanlýlarý deðildir. Bence doðru soru, Türkiye'nin küresel dünya düzeninde nasýl bir yer edineceði,rolünün ne olacýðýdýr. Selam ve saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Twitter Yazýlarý
Aydýn Kimdir, Nasýl Aydýn Olunur?
Kars'ý ve Kars'ýn Deðerlerini Yazmak
"Dünya Problemlerinin Halli"
Biz, Biz Miyiz!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebî Sohbetler!..
Âþýklýk Edebiyatý
Bizim Eller
Ýzedebiyat Çökmesin!
Ey Sevgili!
Þair-i Þuara
"Ay Mehemmed"
Kültür Bilinci
Ey Sevgili - II -
Yolda Geçmiþe Kýsa Bir Yolculuk!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.