..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Gülsüm Özgüven




8 Eylül 2002
Anne rahminde ki günlerimiz  
Gülsüm Özgüven
24 saatlik bir ömrü olan o güzelim bahar kelebeklerinin, biz insanlara Yüce Rabbim'in CEMÝL ismini anlatmak gibi bir görevi varsa ve bunu gerçekleþtirebiliyorlarsa, þu insanoðlunun 60 yýllýk ömründe ne çeþit görevleri olabileceðini siz düþünün artýk... Ki


:BBBI:
Hayatý sorgulamak dedik. Hadi baþlayalým dedik. Nereden baþlayacaðýz peki? Tabii ki ilk baþtan... Yani anne rahminden öyle deðil mi? Hepimizde her ne kadar hatýrlamasak da geçtik o dönemlerden... Ben kendi adýma hayatý sorgulamaya gençlikten baslardým nedense? Tâ ki bir gün tefsir dersinde Elmalý Hamdi Yazýr’ýn yorumunu okuyanadek. Sizlerle de paylaþmamý ister misiniz? Yasin suresinin tefsirini yaptýðýmýz bir dersteyiz. Dünyanýn geliþi güzel yaratýlmayýp, bir o kadar düzen ve ahenk içinde yaratýldýðýný kanýtlayan ayet-i kerimeler geçiyor. Fakat bir tanesi var ki beynimi sulandýrýyor. Yasin suresi 41. ayet-i kerime: ’Onlar için bir delil de bizim onlarýn neslini dolu bir gemi de taþýmamýzdýr’. Mealen bu þekilde olan muhteþem ayet-i kerimenin saygýdeðer Hamdi Yazýr tarafýndan yapýlan açýklamasýna bakýn; birde... Aynen sizlere aktarmak istiyorum o güzel satýrlarý:
‘Dolu gemi denilince önce Hz. Nuh’un gemisi akla gelir. Fakat burada nesilleri kaydý, bunu kast etmeye engeldir. Bu ipucu ile burada ’dolu gemi ’ ile hamile kadýnlarýn rahimlerinden mecazdýr, bir istiâredir. Evet babanýn sulbunden bir tufan ile atýlan nesiller, analarýn rahimlerinde Hz. Nuh’un gemisi gibi bir kurtuluþ bulur’
Ne kadar muhteþem öyle deðil mi? Kaçýmýz düþündük, anne rahminde ki günlerimizi... Þahsen þimdiye kadar aklýmýn ucundan geçmemiþti. Babamýzýn sulbunden gelip, Nuh’un gemisi olan annemizin rahminde kurtuluþ buldugumuzu kaçýmýz düþünmüþüzdür ki? Ya ardýndan gelen 43. ayet-i kerimeye ne dersiniz bilemeyeceðim:
‘Eðer dileseydik, onlarý orada boðardýk, o zaman onlarýn ne feryadýna yetiþen bulunur, ne de onlar kurtarýlýrlardý? ’ Düþünebiliyor musunuz? Yani Rabbim dileseydi, sizi o hava almasý imkansýz gibi gözüken yerde havasýz býrakýp, boðsaydý, þimdi bu satýrlarý okuyor olabilecek miydiniz? Ya da ben þu satýrlarý yazýyor olabilecek miydim? Ama sonuç olarak siz bu satýrlarý okuyorsunuz ve bende ona paralel olarak bu satýrlarý yazýyorum. Demek ki Yüce Rabbim bizi o hayatýmýzýn baþlangýcý olan dolu gemide boðmadý, bize bir lutuf ta bulundu ve bize hayatý bahþetti . Evet Yüce Rabbim bu hayatý bahþetti bize; ama ne sebeple? Örneðin ben þu an yaþýyorum, ayný þu satýrlarý okuyan siz dostlarým gibi... Ama yaþamayan, bu bize bahþedilmiþ olan hediyeye veda edemeden gidenlerde var; öyle deðil mi? Hatta bize bahþedilmiþ bu koca hediyeyi (dünyayý) hiç görmeden, anne rahminde elveda diyen ruhlarda var. Peki o zaman ilk önce kendime sonrada size soruyorum dostlar... Bazýlarý ölürken, bu hediye edilmiþ yaþama veda ederken, bazýlarý niye yaþýyor veya hayata merhaba diyor? Bu soruyu çok düþünmüþümdür. Kendimce bulabildiðim en mantýklý yanýt ise þu olmuþtur:
Yüce Rabbim beni Nuh’un kurtuluþ gemisi olan annemin rahminde öldürmemiþ ve sonrasýnda bende herkes gibi hayatla tanýþanlarýn arasýna karýþmýþým. Yaratýcým dileseydi pekâla beni öldürebilirdi. Ama ben yaþýyorum. Demek ki diyorum, þu dünya ile tanýþmamýn sebebini anlayabilmiþ deðilim daha... Ben acizâne þu dünyaya gönderilen herkesin bir görevi olduguna inananlardaným. Örneðin , 24 saatlik bir ömrü olan o güzelim bahar kelebeklerinin, biz insanlara Yüce Rabbim'in CEMÝL ismini anlatmak gibi bir görevi varsa ve bunu gerçekleþtirebiliyorlarsa, þu insanoðlunun 60 yýllýk ömründe ne çeþit görevleri olabileceðini siz düþünün artýk... Kim bilir neleri görmek ve neleri göstermek için gönderildik þu dünyaya... Madem herkesin bir görevi, üstlendiði bir yükümlülük var, o halde benimkisi nedir diye sorduðum zamanlar çok olmuþtur kendime... Ýyi bir kul olmak görevi baþlýðý adý altýnda hangi görev ve görevcikler topluluðu? Þu 60 yýl (o da ortalamasý) ya daha azý, yada fazlasý zamanda yapýlabilecekler ve üstlenilebilecekler listesini çýkarsak iyi ve güzel mâna da kaç þey buluruz kendimize bilemiyorum... Yada yaptýklarýmýz adýna, kaçý yararlýdýr kendimize ve çevremize... Ýnanýn bana öylesine çok görev var ki üstlenilecek... En azýndan bir çiçeðe ne kadar da güzel vazifeni yerine getiriyorsun diyebilmek adýna... O halde þu an için yaþýyorsak bu boþuna bir yaþayýþ deðil... Bunu kendimize de sindirerek neden daha dolu dolu yaþamayalým þu yaþamý? Haksýz mýyým?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
hayatý sorgulamak adýna
Tomurcuða Dönüþmemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Ve Ben
Ayrýlýk
sevgiye duyuru
Dostun


Gülsüm Özgüven kimdir?

Duygularýný ve dusuncelerini paylasmak onun icin bir hayat felsefesi

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Erdogan,Hülya Kartal,Halit Ertugrul,Selami yalçýn


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gülsüm Özgüven, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.