..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Emre Öksüzel




10 Mayýs 2010
"Öteki Halim"  
tiyatro

Emre Öksüzel


Þimdiye kadar yaþamýmda izlemeye fazla vakit ayýramadýðým , ne kadar sever gibi olsam da gerçek bir sanat ögesi kategorisine koyup hak ettiði ilgiyi göstermediðim , benim için hep  “öteki” olan tiyatroyu “öteki tiyatro” da izlemeye karar verdim bu sefer. “Erkeklik Halleri” adlý oyunu cazip kýlan öncelikle konusuydu. Tanýtým broþüründeki ; küfür düzeyinin duyma bozukluðuna yol açabileceði uyarýsý daha oyunu izlemeden beni düþünmeye sevk etmiþti erkeklik hallerimiz hakkýnda. Üçüncü tekil olarak kendimi izleme fýrsatýný kaçýrmamak için bir apartmanýn bodrum katýndaki sahnede yerimi aldým.


:AEIJ:


"ÖTEKÝ" HÂLÝM

Þimdiye kadar yaþamýmda izlemeye fazla vakit ayýramadýðým , ne kadar sever gibi olsam da gerçek bir sanat ögesi kategorisine koyup hak ettiði ilgiyi göstermediðim , benim için hep  “öteki” olan tiyatroyu “öteki tiyatro” da izlemeye karar verdim bu sefer. “Erkeklik Halleri” adlý oyunu cazip kýlan öncelikle konusuydu. Tanýtým broþüründeki ; küfür düzeyinin duyma bozukluðuna yol açabileceði uyarýsý daha oyunu izlemeden beni düþünmeye sevk etmiþti erkeklik hallerimiz hakkýnda. Üçüncü tekil olarak kendimi izleme fýrsatýný kaçýrmamak için bir apartmanýn bodrum katýndaki sahnede yerimi aldým. Perde arkasý diye bir þeyin olmadýðý , oyuncularýn sahne içerisinde kýyafetlerini yandaki askýdan alýp deðiþtirdikleri , upuzun sýralanmýþ tahta oturaklarda neredeyse kucak kucaða izlememize neden olan daha önce hiç rastlamadýðým bir sahne tipiyle karþý karþýya gelmiþ olmak oyunun en baþýnda þaþkýna döndürmüþtü.

Daha ilk dakikalardan keyifli bir oyun olacaðýný tahmin etmenin zor olmadýðý oyun , iki erkeðin tüm gerçek hallerini yansýtan bir bölümle baþlamýþtý. Bir siyasi liderin korumalýðýný ve danýþmanlýðýný yapan iki adamýn arasýnda yaþanan diyaloglar ,  erkeklerin gerçek manada kadýnlara bakýþlarýný anlatan sahneydi. Siyasi liderleri için hangilerinin daha kýymetli olduðunun tartýþýldýðý , bir nevi güç gösterisi þeklindeki bu oyun biter bitmez  oyuncular ; ýþýklarýn kapandýðý sahnede hem çaldý , hem söyledi , hem oynadý. Sahne aydýnlandýðýnda dekorunun deðiþmiþ olduðunu görmemle birlikte bu farklý tarzýn bir adý olabileceðini düþünüp , sonrasýnda araþtýrdým ve aslýnda bir  “oda tiyatrosu” na gittiðimin geç de olsa farkýna vardým.

Ýkinci bölümde terfi etmeyi bekleyen iki akademisyenin arasýnda geçenler mizahi bir dille anlatýlmýþtý . Birbirleri hakkýnda asýl ne düþündükleri , içlerinden ne gibi küfürler ettikleri gösteriliyor bu arada düþünen oyuncu dýþýnda her þey hareketsiz hale geliyordu. Farklý yöntemler kullanýlýp iç dünyalarýn ustaca anlatýldýðý sahnelerden sonra en etkileyici olan üçüncü bölüme geçilmiþti. Zaman kavramý olarak belli bir sýrada gitmeyen , döner býçaðýyla cinayetin iþlendiði bölümde en sonda yaþanan olay en baþta verilmiþ ve geriye doðru gidilmiþti. Erkeklik halinin küfürbaz , agresif , sorumsuz hemen hemen tüm olumsuz yönlerini anlatýlmýþtý. Hem didaktik hem komik olan bu bölümün en keyif verici olan bölüm olduðunu rahatlýkla söyleyebilirim .

Toplam 4 kiþinin  yer aldýðý oyunda bize gerçek  hallerimizi çok baþarýlý bir þekilde yansýtan  erkek oyuncular vardý.Tiyatronun farklý bir dalý olmasý nedeniyle dekordan bahsetmenin anlamsýz olacaðýný düþünüyorum. Ancak yer yer çalan Ankara havalarý zaten keyfi yerinde olan seyircileri  iyice keyiflendirmiþti. En son çýkarken  , seyircilerle sahnede muhabbet edecek kadar sýcakkanlý olan oyuncularý gidip tebrik etmeyi bir borç olarak bilip , teþekkür ettim. Baþka bir teþekkürü hak eden "Öteki Tiyatro"ya ise kendi halimi anlamamda yardýmcý olduðu için çýkarken ardýmda bir gülümseme býrakarak ayrýldým.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Faydalandým...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
11 Mayýs 2010
Güzeldi.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söyle...
Mutlu Yýllar - Yýldýrmalar...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Baykalamadý [Eleþtiri]


Emre Öksüzel kimdir?

Ankara'da yaþayan bir üniversite öðrencisi olarak; gençliðin tadýný doyasýya çýkarýyorum. O da nasýl oluyor derseniz , temiz ve güzel yaþarak , çünkü bu hayat güzel yaþandýðý zaman yaþanabilir . Kendi hayatýmý kirletecek kadar þuursuz olacaðýmý düþünmüyorum , yani þimdilik öyle umuyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emre Öksüzel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.