..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > Mudi Beya




13 Mayýs 2010
Abdülrezzak Holding  
Mudi Beya
Abdülrezak’ ýn kendisine gelmesi uzun sürmedi… O gece evde yaþanan dramý hiç gündeme getirmedi ve kaþýmayý da düþünmedi… Abdülrezzak’ ýn bu davranýþ, diðerleri üzerinde yarý korkulu utangaç ve çekingen etkiler bile oluþturmaya yetti. Olayý böyle karþýlamasýnýn nedeni, bir kabullenme mi, yoksa kafasýnda kurarak geliþtirip uygulamaya koymak istediði atýlýmýn engellenmesi endiþe mi olduðunu anlayabilmek için atacaðý adýmlara bakmak yeterlidir… Kendisini toparladýktan bir hafta kadar sonra, ‘ nerede kalmýþtýk , dercesine konuyu yeniden açtý bir akþam: “ Ne deysiðiz geçende aðnattýklarýma? Ekmek yetmii, aþ yetmii! Üstüðüze lazým, baþýðýza lazým. Bu uzun günnerin arkasýndan kýþ gelii! Heç vakit harcamadan iþbaþý yapak deyim! ”


:AGFA:
ABDÜLREZZAK HOLDÝNG

- Sekizinci ve Son Bölüm -

Eldeki olanaklardan yararlanýlarak ampül deðiþtirildikten sonra oluþan hasar artýk göz önündeydi! Kýrýlýp devrilen önemli bir þey olmamýþtý. Hane halký, moda deyimle, ‘ faciayý kýlpayý atlatmýþtý! ’ Ufak tefek sýyrýklara, þurada burada önemsiz incinmelere hiç aldýran olmadý… Ampulün söndüðü için sehpa, tasarlanan hedefi tam tutturamadan Güldane’ nin sýrtýna yarým yamalak inmiþti... Doðal olarak en büyük hasar Abdülrezzak’ taydý… Ortaya yüzükoyun kývrýlmýþ; kendi kendine, “ Ula baða ne oldi? , Aman Allahým! Cin çarpmasý mi, zelzele mi urgadý bizim haneye ? ” diyerek sayýklýyordu…
Ýlk müdahaleyi, “ Ne de ossa sayende hemþire de olayazdým! Baba sen þimdi gazi mi oldun, yogsa niyazi mi ? ” diye kinayeli þekillerde lâflar dokundurarak Hatçe yaptý… Patlak çatlak noktalarý temizledikten sonra sarýp sarmalayarak yatýrdýlar adamý.
Abdülrezak’ ýn kendisine gelmesi uzun sürmedi… O gece evde yaþanan dramý hiç gündeme getirmedi ve kaþýmayý da düþünmedi… Abdülrezzak’ ýn bu davranýþ, diðerleri üzerinde yarý korkulu utangaç ve çekingen etkiler bile oluþturmaya yetti. Olayý böyle karþýlamasýnýn nedeni, bir kabullenme mi, yoksa kafasýnda kurarak geliþtirip uygulamaya koymak istediði atýlýmýn engellenmesi endiþe mi olduðunu anlayabilmek için atacaðý adýmlara bakmak yeterlidir… Kendisini toparladýktan bir hafta kadar sonra, ‘ nerede kalmýþtýk , dercesine konuyu yeniden açtý bir akþam: “ Ne deysiðiz geçende aðnattýklarýma? Ekmek yetmii, aþ yetmii! Üstüðüze lazým, baþýðýza lazým. Bu uzun günnerin arkasýndan kýþ gelii! Heç vakit harcamadan iþbaþý yapak deyim! ”
Adam, kaþýnda açýlan yarayý, baþýnda olan kýrýðý da kullandý sonuna kadar. Ortalýkta egemen olan utangaçlýk ve çekingenlik havasýndan yararlanarak Güldane’ yi de, çocuklarý da örgütledi kýsa bir zamanda… Kendiliðinden geliþen aile içi bir kargaþada hasar gördüðüne sevindiði zamanlar oldu, plânlarýný yaþama geçireceði için… Kýsa bir hazýrlýk döneminden sonra ekip belirlenen noktalarda konuþlandý Abdülrezzak’ ýn yönlendirdirmesiyle!
Aradan iki ay kadar zaman geçmiþti… Ümmühan, gece gündüz demeden arþýnlamakta olduðu iþlek caddelerden birinde kaldýrýmdan dalgýn dalgýn ilerlerken yeniyetme bir çocuðun önüne fýrlamasýyla irkildi… Çocuk, “ Abla okula gidiyorum ve bu iþi yapmak zorundayým.” diye dil dökerken kaldýrýmda duvar dibinde dizili duran yara bandý, kaðýt mendil ve kulak çöpü kutularýndan satmaya çalýþýyordu… Bir baþka çocuk daha yaklaþtý yanýna; o da kibrit, çiklet gibi þeyler satmaya çalýþýrken, babasý hasta olduðu için okulu býrakmak zorunda kalacaðýndan söz ediyordu… Ümmühan, ilk önce bir kapkaç ve ya gasp olayý ile karþý karþýya kaldýðýný sandý… Derken iki çocuk daha belirdi ayaklarýnýn dibinde!... Körpecik omuzlarýnda yað tenekesinden ve meyve sandýðýndan bozma sözde boya sandýklarý asýlýydý… Ümmühan, ürperti ile olanlarý izlerken çocuklar yarým yamalak cümlelerle ayakkabý boyadýklarýný anlatmaya çalýþýyorlardý!...
Abdülrezzak çocuklarý gelip geçenler arasýndan belirlediði insanlara yönlendirirken kendisi de boþ durmuyor; kibrit kutusu büyüklüðünde kitapçýklardan satmaya çalýþýyordu… Abdülrezzak, kýsa bir zamanda hedef kitlesini belirlemiþ durumdaydý. Mevzilendiði noktadan gelip geçen herkesin cebindeki parada gözü olmakla birlikte, çocuklarýnýn eþliðinde gelip geçen kadýnlara ve dolaþmak gibi, alýþveriþe çýkmak gibi durumlarda aile büyüklerine iyi satýþ yapýldýðýný saptamýþtý… Hele kadýnýn belirlin biçimde hamile olduðu durumlarda genç evlilerin de cömert davrandýklarýný keþfetmiþti… Bu tür müþteri gruplarýný geriden kollayarak durum alýyor ve elindeki kitapçýðý uzatýrken de, “ Rabbim analý babalý büyütsün, helâl ve bereketli rýzklar ihsan eylesin evlatlarýnýza! Ýnþallah! “ diyordu. Toplumca kutsal sayýlan günlerde de hasýlat daha bereketli oluyordu. Ýþin içinde kesin olan bir gerçek vardý… O da bu satýþta kadýnlarýn genel olarak kolay aldanacak potansiyel bir alýcý grubu olduðuydu!... Ümmühan’ ý fark edince þaþaladý!... Ümmühan’ a yanaþmadýðý gibi ona sýrtýný dönerek siftinmeyi yeðledi…
Bitti



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ortamsal kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi
Fanfinfon Çorbasý
Abdülrezzak Holding 2
Abdülrezzak Holding (Altýncý Bölüm )
Abdülrezzak Holding
Abdülrezzak Holding
Abdülrezzak Holding 3
Abdülrezzak Holding (4. Bölüm )
Ay Iþýðýnda Bir Temmuz Gecesi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akþamdan Yazýlan Mektup Sabahleyin Yazaný Tarafýndan Okunur Mu
Ýþte Geldi 8 Mart Bakýn Neler Olacak
Ereðli Çamlýyayla 2015 Toroslar Geçiþi
Öylesine Bir 8 Mart Yazýsý
Kalleþ Avrupalý!
Abdülrezzak Holding 1
Kriz Ortamýnda Ekonomik Garantili Konuk Aðýrlama Önerileri
Genç Politikacý Adaylarýna Öðütler!
Günlük: Kýrkbirkere Maþþþahlah Tüüü! Tüüü! Tüüü!
Ona Öyle Demezler Peynir Ekmek Yemezler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sýradýþý Bir 8 Mart Kutlamasý [Deneme]
Rabbiþ Teyzemin Fanfinfon Macerasý [Deneme]
Zevat Zerzevat Fiyat Vesaire… [Deneme]
Tezek Ýthalatý! [Deneme]
Muhteþem Bir Operasyon! [Deneme]
Günlük: [Deneme]
Milli Piyango Milyonerleri [Eleþtiri]
8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü [Eleþtiri]
Gaz Bombasý ve Basýnçlý Su Ýle Saldýrýlmasý Olasý Eylemlere Katýlacak Olanlarýn Dikkâtine! [Eleþtiri]
Anlaþýldý Vehpi' Nin Kerrakesi veya Eþekten Düþen Karpuz [Eleþtiri]


Mudi Beya kimdir?

Bilgisayar edinip Ýnternet ile yakýndan ilgilendiðim zamana kadar ülkemde okurdan çok yazarýn varlýðýný düþünür ve bundan büyük kaygý duyardým. . . Uçsuz bucaksýz olanaklarý bulunduðumuz odaya, ayaðýmýza getiren Ýnternetle tanýýþtýktan sonra, ülkemde okurdan çok yazarýn olduðunu düþünmüyor, çok net biliyorum böyle olduðunu. Bunu bilmem, yukarýda sözünü ettiðim kaygýlarýmýn katlanmasýna neden oluyor. Ýçinde debelenmekte olduðumuz sorunlarýn temelinde, okumayan bir toplum oluþumuzun katkýsý sanýldýðýndan daha daha çok diye düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Jack London, Ernest Hemingway, Gogol, Zola, Aziz Nesin, Nazým Hikmet ve daha baþkalarý...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mudi Beya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.