..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ýnternet > Levent Ölçer




15 Mayýs 2010
Gevþeyelim - Starcraft2  
Ýþ zamaný iþ, eðlence zamaný eðlence..

Levent Ölçer


Bilmeyenler veya çok aþina olmayanlar için tanýmlayacak olursak; Starcraft alelade bir oyun deðildir. Modern zamanlarýn "adrenalin ve süratli düþünce" ile oynanan bir tür "satrancý" diye tanýmlamalar duydum ve bu sözlere ben de katýlýyorum.


:AGCH:
Evet, arada gevþemek de lazým. Bu yazý internet ve bilgisayar oyunlarýyla ilgili.. Aslýnda daha da özel olarak Starcraft2: Wings of Liberty ile ilgili.

(Bu yazýmýn Link ve video içeren bir versiyonu için adresim: http://grimaden.blogspot.com/2010/05/starcraft2-wings-of-libertye-dair.html)

Bilenler "Starcraft" nedir bilir. Brood War dedin mi kendini kaybeden adamlar gördüm. Kore'de sadece Starcraft maçlarýný ve turnuvalarýný yayýnlayan, oyunlarýn "replay"lerini(kaydedilmiþ yeniden oynatýmlar) yayýnlayan televizyon kanalý olduðunu bile duymuþtum. Starcraft "Elektronik Sporlar" olarak anýlan kulvarýn en baþta giden dallarýndan biridir ve profesyonel oyuncular bu iþten þöhret-para kazanýr.

Bilmeyenler veya çok aþina olmayanlar için tanýmlayacak olursak; Starcraft alelade bir oyun deðildir. Modern zamanlarýn "adrenalin ve süratli düþünce" ile oynanan bir tür "satrancý" diye tanýmlamalar duydum ve bu sözlere ben de katýlýyorum. Starcraft oynamayý öðrenmesi kolay ama ustalaþmasý çok zor bir oyundur. Mesela ben oynamayý bilirim ama ustalýðýn yanýna bile yaklaþamam. Starcraft 1998 yýlýnda raflara ilk çýktýðýndan bu yana resmi olarak 9 milyondan fazla kopya satmýþtýr. Starcraft ünlü ve çok iyi bilinen büyük oyun firmasý Blizzard'ýn Diablo ve Warcraft, World of Warcraft oyunlarýyla birlikte en iyi oyunlarýndan biridir. Zaten eskilerden bir oyun dergisi yazarý bir güzel insanýn (Berker "Maddog" Güngör 'e selam. Ne güzel yazýlarýn vardý Berker. Mutlu ve iyi ol, þimdi her nerdeysen..) dediði gibi 'Blizzard'dan babam çýksa yerim'.. Bilim Kurgu türündeki bu RTS-Gerçek Zamanlý Strateji-Real Time Strategy oyunu olan Starcraft'ýn bugünlerde 2.'si yolda. "Beta"sý yani oyunculu testleri yapýlýyor. Sanýyorum çýkýþ tarihi de açýklandý ve 2010 Temmuz'un 27'si dükkanlarda satýþ tarihi olarak bildirildi.

Starcraft 2 üçleme olarak geliyor. Wings of Liberty ilk paket, Terran tarafý ana tema olarak görülüyor.. Sonra ZERG temalý Heart of the Swarm ve son olarak da Protoss temalý Legacy of the Void çýkacakmýþ gibi duruyor.

BETA anahtarlarý ile oyunu oynayabilen þanslý "þerefsizler"in oyunlarýný aðzýmýzýn sularý akarak izleyen("SC2 HD commentary" gibi anahtar kelimelerle internette ararsanýz bunlarý bulup izleyebilirsiniz.. Youtube'da HDStarcraft, HuskyStarcraft ve PsyStarcraft'ýn sayfalarýnýn takipçisiyim. Youtube'a giremiyorsanýz www.scaudios.com'u deneyin, burada da Starcraft2 videolarý mevcut..) biz "nabahtiyar" sefiller sabýrsýzlýkla kývranýyoruz. Bir çýksa da þu oyunu bilgisayar karþýsýnda komalýk olana kadar durmadan oynasak diye bekliyoruz. Evet, Starcraft2 cidden hasretle ve özlemle beklenen, epeydir açlýkla beklenen bir oyun..

BETA oynayanlarýn birbirleriyle yaptýklarý maçlarý izlerken oyunla ilgili pekçok þeyi gördük ve öðrendik. Ýlk izlenimlerim odur ki; "Adamlar yapmýþ be abi.. Ulan, Helal olsun!"

BETA oyunlarýný izlediðim ve genel stratejileri-iyi oyuncularýn yorumlarýný takip edebildiðim kadarýyla benim oyun hakkýndaki genel saptamalarým aþaðýda:

Zerg ve Protoss taraflarýnda olduðu gibi Terran tarafýnda da bazý üniteler oyundan çýkarken yeni gelenler de var. Eski dostlardan bazýlarý hala bizimleyken bazý dostlarý artýk "eski haliyle" göremiyoruz-"MEDIC!!".. Ah, bir "where does it hurt-neresi acýyor göster bakalým" deyiþi vardý bu hemþirelerin ki.. Neyse.. GHOST artýk çok daha dehþetengiz. Battlecruiser cilalanmýþ, TANKLAR hala bizimle :) yaþasýn. Yeni Benshee ve Vikingleri kullanmayý dört gözle bekliyorum. Command Center üzerindeki Planetary Fortress ve Orbital Command geliþtirmeleri de çok seksi duruyor. Yeni üniteleri öðrenip yeni stratejilere alýþmak zaman alacak. Bazý eski dostlarýn bazý özellikleri üzerindeki deðiþikliklere alýþmak da gerekecek.

Zerg hala pislik ama önceden bana çirkin gelen bu ýrk þu anda çok karizmatik ve estetik bir hale getirilmiþ. Zerg, oynamaya alýþmasý -bence- biraz zor olan ama þu anda oyundaki -bence- en oturaklý taraf. Hele bir Brood Lord üniteleri var ki eðer bu üniteden düþman üssüne 3-4 tane ulaþtýrabilirseniz adeta bir "hile" gibi çalýþýyor. Brood Lord üretip de saldýrýya geçen bir ZERG oyuncunun yenildiðini gördüðümü hatýrlamýyorum. Hydraliskler ve Mutaliskler hala saðlam ve zerglinglerin de yeni sürprizleri var.. Ultraliskler bu aralar pek sevilmiyor-tutulmuyor. Nydus Worm diye birþey var ki ben çok sevdim. Asýl olarak Zerg tarafýyla mý oynasam SC2'de diye düþünüyorum açýkçasý.. Zerg bence oynamasý biraz karýþýk bir ýrk(Hatchery-Larva-inþaat metodu-birim üretimini larvalarla yapmak gibi konular benim bir türlü sýraya koyup düzenini oturtamadýðým konular, bilmiyorum belki de ZERG þimdiye kadar itici geldiðinden yeterince öðrenmeye çalýþmadýðýmdandýr..)..

Protos, hala ÇOK karizmatik ve baba.. Hatta karizma artýk aþmýþ, tavanlarý delmiþ. Bu kadar olur. Saygýyla eðiliyorum. Ama yeni havadan havaya ünitesi Phoenix için ayný þeyi söyleyemem. Ýlk intibam Protoss hava savaþlarýnda çok zayýf kalacak þeklinde.. Bunun dýþýnda Stalkers ve Colossus üniteleri ile Immortal'larýn çok "vaaauuuv" olduðunu eklemeliyim. Gerçi Stalkerlar biraz zayýf gibi gördüm ama neyse.. Protos kaybederse hava ünitelerine karþý kaybeder gibi geliyor bana.. Bu çok sinir bozucu bence..

Oyun görüntülerinde ünite tasarýmlarý ve haritalar benden geçer not aldý diyebilirim. Yeni haritalar çok hoþ duruyor. Yeni haliyle Starcraft2 çok saatlerimizi çalacak gibi bir intiba yaratýyor..

Neyse, þimdilik bu kadar goygoy yeter.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Valla ben bir þey anlamadým
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
16 Mayýs 2010
Levent bey,bu Gevþeyelim - Starcraft2 konusundan ben bir þey anlamadým.Çünkü hayatýmda böyle bir oyun oynamadým.Galiba bu oyun genç iþi...Saygýlarýmla. (yazarýn cevabý: Taþ-kaðýt-makas mantýðýyla oynanan zevkli bir oyundur aslýnda. hehe)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Levent ile Röportaj!
Neyzen Tevfik
Osman Pamukoðlu Denen Adam
Melnibone'lu Elric

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.