..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




22 Mayýs 2010
Affedici Olabilmek  
Altuð Öztürk
Yüce Allah, sonsuz þefkat ve merhamet sahibidir. Allah’ýn affedici -Afüvv- sýfatý insanlar için çok büyük bir nimettir. Çünkü insan, hayatý boyunca pek çok hata yapar


:ADBH:
Yüce Allah, sonsuz þefkat ve merhamet sahibidir. Allah’ýn affedici -Afüvv- sýfatý insanlar için çok büyük bir nimettir. Çünkü insan, hayatý boyunca pek çok hata yapar. Ancak Allah, sonsuz merhameti ile insanlara her zaman hatalarýndan dolayý baðýþlanma dileme ve tevbe edebilme imkaný tanýr. Allah, bir ayetinde þöyle buyurur:

‘Kim kötülük iþler veya nefsine zulmedip sonra Allah'tan baðýþlanma dilerse Allah'ý baðýþlayýcý ve merhamet edici olarak bulur.’ (Nisa Suresi, 110)

Ýnsanlarý Allah’ýn yolundan alýkoymak için elinden geleni yapan þeytan, hata yapmaya yatkýn olan insan için oldukça büyük bir tehlikedir. Þeytanýn arkasý kesilmeyen telkinleriyle günaha giren insanlarýn, Allah’ýn affeden sýfatýný akýllarýndan çýkarmamalarý gerekir. Çünkü þeytanýn bir telkini de ‘artýk çok geç, sen günahkarsýn’ dýr. Bu telkine inanan insan asla baðýþlanmayacaðýný ve her þeyin bittiðini düþünür. Böylece hayatýna Allah’ýn istediði gibi deðil, þeytanýn yönlendirdiði þekilde devam eder ki, bunun sonucunda sonsuz cehennem azabý vardýr. Oysa Allah, samimi bir þekilde baðýþlanma dileyen ve tevbe eden kullarýný baðýþlayacaðýný pek çok Kuran ayetinde bildirmektedir. ‘Ancak kim iþlediði zulümden sonra tevbe eder ve (davranýþlarýný) düzeltirse, þüphesiz Allah onun tevbesini kabul eder. Muhakkak Allah, baðýþlayandýr, esirgeyendir.’ (Maide Suresi, 39)

Ancak baðýþlanma dileyen insanlarýn samimi olmalarý ve ayný hatayý tekrarlamamalarý çok önemlidir. Kuran’da geçen ‘Allah'ýn (kabulünü) üzerine aldýðý tevbe, ancak cehalet nedeniyle kötülük yapanlarýn, sonra hemencecik tevbe edenlerin(kidir). Ýþte Allah, böylelerinin tevbelerini kabul eder. Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sahibi olandýr. (Nisa Suresi, 17) Tevbe; ne, kötülükleri yapýp-edip de onlardan birine ölüm çatýnca: "Ben þimdi gerçekten tevbe ettim" diyenler, ne de kafir olarak ölenler için deðil. Böyleleri için acý bir azap hazýrlamýþýzdýr. (Nisa Suresi, 18) ayetlerinden de anlayacaðýmýz gibi iþlenen günahýn hemen ardýndan piþmanlýkla edilen tevbeler kabul edilecek, ölüm anýnda edilen tevbeler ise kabul edilmeyecektir.

Sonsuz merhamet sahibi Allah, Kuran’da insanlara birbirlerine karþý affedici olmalarýný öðütlemiþtir. "... affetsinler ve hoþgörsünler. Allah'ýn sizi baðýþlamasýný sevmez misiniz? Allah, baðýþlayandýr, esirgeyendir." (Nur Suresi, 22) Her þeyin Allah'ýn kontrolünde gerçekleþtiðini bilen müminler, olaylar karþýsýnda tevekküllü davranýr ve kiþisel tepki göstermezler, affedici olurlar. Affediciliklerinde her hangi bir sýnýr yoktur. Toplumda çokça konuþulan ‘Bir kereye mahsus affetme’ mantýðý müminler için geçerli deðildir. Oysaki Kuran ahlakýndan uzak yaþayan bir kimsenin hoþgörüsünün ve affediciliðinin bir tahammül sýnýrý vardýr. ‘Bardaðý taþýran son damlayla’ bu sýnýr aþýlýr.

Affetmenin Faydalarý

Affetmek sadece, insanlarýn iliþkilerinde olumlu etkiler oluþturmakla kalmaz ayný zamanda insanýn saðlýðýna da fayda saðlar. Uzmanlar öfkesini kontrol edebilen ve öfke duyduðu kiþiyi affedebilen kimselerin ruhen ve bedenen daha saðlýklý olduklarýný ve hayata daha pozitif bakabildiklerini ifade etmektedirler. Konuyla ilgili araþtýrma yapan Frederic Luskin, 260 kiþi arasýnda yaptýðý araþtýrmasýnda deneklere affetmeyi öðretmeye çalýþmýþtýr. Deneye katýlan kiþilerin kendilerine zarar veren kimseleri affettikten sonra daha az acý çektiklerini, ruhsal ve bedensel olarak rahatladýklarýný ve strese baðlý olarak geliþen aðrýlarýn da iyileþtiðini gözlemlemiþtir.

Amerikan Kalp Derneðinin 2000 yýlýnda yaptýðý bir araþtýrmada ise, öfkeye eðilimi olan bir insanýn en az eðilimli olan insanlardan üç kat daha fazla kalp krizine yakalanma olasýlýðýna sahip olduðu tespit edilmiþtir.
Ýnsanýn bir olaya takýlýp kalmasý ve her aklýna geldiðinde sýkýntý duymasý kuþkusuz vücutta çeþitli olumsuz reaksiyonlara sebep olur. Oysa bütün olaylarýn Allah’ýn kontrolünde gerçekleþtiðini bilen insan için öfke duymak, üzülmek, stres yaþamak doðru bir davranýþ deðildir. Kadere teslim olan mümin için en güzeli affetmek ve teslim olmaktýr. ‘Onlar, bollukta da, darlýkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlar(daki haklarýn)dan baðýþlama ile (vaz)geçenlerdir. Allah, iyilik yapanlarý sever.’ (Ali Ýmran Suresi, 134)

Allah’ýn kullarýna öðütlediði bu güzel ahlak tüm insanlar tarafýndan uygulandýðý takdirde sadece saðlýklý bir insana deðil huzurlu ve mutlu bir topluma kavuþuruz.

ALTUÐ ÖZTÜRK



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.