..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Ender Tören




22 Mayýs 2010
Utangaçlýk ve Nasýl Yenilir?  
Ender Tören
Utangaçlýk ve kiþilerin üzerinde býraktýðý etkileri daha hýzlý ve aþýlabilir durumu.


:BCHE:
Utangaçlýk erken dönemde kiþinin üzerinde oluþan fizyolojik bir durumdur. Ýnsanýn en büyük korkusu yapabileceðine güven duymamasý. Bu da kiþinin erken yaþta oluþturduðu psikoloji çekimserliðidir. Kiþinin ortak noktalarý içinde bulunduðu ortak noktadan çok farklý. Çünkü yetiþen bir birey doðumundan yaþamýna kadar hep bir noktada düþüncelerini yansýtýr. Ortak nokta kiþinin üzerin de oluþturduðu psikoloji durum. Bir toplulukta çekimser misiniz? Yâda bir toplulukta konuþurken, birilerine danýþýrken kendinizi mahcup mu hissediyorsunuz? Ýki lafý bir araya getirmekte zorlanýyor musunuz? Eðer kendinizi birileriyle tanýþamayacak kadar utangaç hissediyorsanýz daha sosyal ve aktif bir arkadaþýnýzdan bu konuda yardým alabilirsiniz.

Panik mi yapýyorsunuz siz aslýnda normal bir insansýnýz. Hep karþýmýzda ki kiþiye karþý acabalar ile adým atarýz. Tam konuþacaðýz acaba sesim kötü çýkar veya beni azarlar. Gibi durum ile karþý karþýya kaldýðýmýzda yapacaðýmýz durum þudur: o an çekingenliðimizi unutup karþýmýzda ki kiþiye karþý sorumuzu yöneltmek ve o cevabý alýrken, bizim de ona vereceðimiz cevap karþýsýnda konuþmayý uzatabiliriz.

Ýkinci aþama ise; bunu atlatmak ve aþmak için yapmanýz gereken durum kiþinin yaþamýþ olduðu ergenlik dönemine gitmeniz. Kiþinin yaþam üzerin de aldýðý kararlar ve onlarý uygularken ne gibi zorluklarla karþýlaþmýþ hatta o zorluklarda onu destekleyen olmuþ mu gibi sorular sorarak kiþinin ne gibi utangaçlýk durumlarý ile karþý karþýya kaldýðýný çözebiliriz. Öncelikle kiþi ergenlik dönemin de veya yaþadýðý bir takým sorunlar yüzünden içine kapanýk olabilir. Sebebi ise; aile içinde yaþanan trajik durumlar, arkadaþlarý arasýnda dýþlanmasý, toplumun yadýrgamasý veya aile içinde söz sahibi olmamasý gibi durumlarda kiþi bir takým sorunlar ile karþýlaþýr. Bunun için de en yakýn kiþilerinin yapmasý gereken durum; onu toplum açýsýndan eðitmeleri ve topluma kazandýrmalarý için bireyin çocuk üzerinde haklý tarafý olduðunu vurgulamasý lazým. Utangaçlýðý yenmesi kiþi üzerinde zaman aþýmýna uðrayabilir. Ama bir taraftan da doktorlarýn önerdiði utangaçlýðý yenme ilaçlarý vardýr. Yine de bu kiþiden kiþiye farklýlýk gösterebilir. Yani kiþi üzerinde yan etki býrakabilir veya kiþi üzerinde etkili de olabilir. Yine de bireyin almasý gereken kurallar bilinçli bir doktrin oluþturmasý. Çünkü utangaçlýðý yenme teorileri yaparsa birey kiþi üzerinde etkili olabilir. Aksi takdirde böyle bir durum olmazsa kiþi kendini yalnýz hisseder ve kötü alýþkanlýklar dediðimiz maruzlara yol açabilir. Yine yapýlmasý gereken durum; kiþiyi müþade altýna almak ve önerilen kitaplar, dergiler hatta ilgi alaka ile yoðunluk oluþturmak. En büyük mercii durumudur.

Sonuç ise; kiþi üzerinde psikiyatri doktor tavsiyesi ve klinik uzmanlar tarafýndan utangaçlýk üzerine testler yapýlmasý. Hatta konuþmacý olarak çekimserliðimizi atmak için sohbet oluþturmak. Kiþi üzerinde yenmesi gereken bu utangaçlýk þöyle örnek verilebilir; kiþi ayna karþýsýna geçerek tüm duygu ve düþüncelerini karþý da duran ayna yardýmýyla düþüncelerini paylaþabilir. Bunun yanlýþ veya doðru olmasý için deðil. Kiþinin üzerinde oluþturulmuþ etki ve aile içinde ki durumun yansýmasý. Kiþi bu durum karþýsýnda kendi yansýmasýyla her türlü bilgi alýþveriþinde bulunarak içinde bulunduðu durumu atlatabilme durumu olabilir. Bu da kiþinin üzerinde iyi bir etki býrakacaktýr. Yine de yalýn bir dille utangaçlýk her kiþinin yani erkek ve kadýn üzerinde etkisi olmuþtur. Ýki taraflý düþünce de ortak nokta; aþýlamayacak bir durum yok olduðunu varsaymýþlardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelmeyen Sevgiliye Son Sözler [Þiir]
Aldatma [Þiir]
Saklý Olan Sevgi [Þiir]
Zaman [Þiir]
Gönül Çeleni [Þiir]
Kadýným [Þiir]
Her Þeyi Yazabilirim Bir Beyaz Kâðýda [Þiir]
Gidiyorum [Þiir]
Sevdiler Ama Kavuþamadýlar [Þiir]
Hayatýnýzý Ertelemeyin [Deneme]


Ender Tören kimdir?

Bir yazarýn sevgiye umuda hayata hatta benimsemiþ olduðu insana olan tanýmý ve tanýyýnca anlaþýlacak ki o þu an duygu ve düþünceler deryasýnda. Sen o duygularý hiç yaþadýn mý?

Etkilendiði Yazarlar:
gözlemlediðim ve duygularýmda yaþadýðým her baþlangýç benim etki alanýmdadýr


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ender Tören, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.