..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > barýþ özer




30 Mayýs 2010
Hürrem Sultan Karmaþasý ve Kadýnýn Ýktidar Hýrsý  
barýþ özer
kadýnlar ve entrika, hýrs; bir olma tek olma savaþý. Hürrem Sultan kadýn iktidarýnýn en çarpýcý örneklerinden biridir. iktidar hýrsý belkide bir devletin geleceðine mal oldu. peki ondan günümüz kadýnlarýna bir miras kaldý mý?


:DJIF:
Hürrem sultan karmaþasý ve kadýnýn iktidar hýrsý
Neden Hürrem Sultan:
Bilindiði gibi Türk tarihin de kadýnýn iktidar hýrsýný en iyi yansýtan örnek Hürrem sultandýr. Tarihte bahsedildiði üzere Hürrem sultan ve sultan 2. Süleyman ýn aþklarý çok büyüktür. Tabi gene bahsedildiðine göre aþkýn Süleyman tarafý Hürrem e olan aþktýr, ancak Hürrem tarafý Osmanlý tahtýna yönelik bir aþktýr. Süleyman bu uðurda 2 oðlunu feda etmiþ, birçok devlet adamýnýn kafasýný kestirmiþtir. Hürrem ise içlerinde en zayýf olan kendi oðlunu Osmanlý tahtýna hazýrlamýþ ve türlü entrikalarla Mustafa ve Beyazýt ý öldürtmüþtür sonunda oðlu selim tahta çýkmýþ ancak Hürrem sultan bu günü göremeden ahrete göç etmiþtir.
Kadýndaki bu hýrs nereden geliyor:

Kadýnlarda bir iktidar hýrsýnýn olduðu gerçeði apaçýk ortada durmaktadýr. Bir kadýnýn iktidar mücadelesi verebilmesi için ilada bir devlete (varlýða) sahip olmasý gerekmemektedir. Ýktidar mücadelesi verebilmesi için en küçük yönetim birimi yani bir erkekten (veya aileden) mevcut bir yapýnýn olmasý yeterlidir. Ancak gözlemler ortaya koymuþtur ki kadýnlar sadece bir erkeði yönetmek deðil o an içinde bulunduðu bütün toplumu yönetmek istemektedir. Elbette ki bu yönetim bizim bildiðimiz idareci tipi yahut resmi ve yasalý bir yönetim deðildir. Yönetmek ya da iktidar o çevrede en beðenilen, en sevilen, en çok ilgi gören, en iffetli þeklinde ortaya çýkmaktadýr.
Erkeklerde bu mücadeleye pek fazla rastlanmaz. Buda toplumun erkeðe zaten doðuþtan bariz þekilde bir iktidar bir galibiyet vermesi çok etkilidir. Bir diðer etkense erkeðin yaradýlýþtan “fiziksel” olarak kadýndan üstün (yani güçlü) olarak yaratýlmasý ve cinsel olarak ta aktif bir pozisyonda yer almasýdýr. Ayrýca erkeklerin kadýndan beklentileri ve toplum kurallarýnýn kadýna erkeðin bir basamak altýnda yer vermiþ olmasý yani o nun doðuþtan bir iktidar olmasý erkeklerde bu hýrsýn oluþmasýný engellemiþtir.
Þimdi madde madde kadýnlarda Hürrem Sultan karmaþasýnýn ortaya çýkmasýna neden olabilecek etkenleri açýklayalým:
•     Kadýnlarýn fiziksel olarak erkekten güçsüz olmasý: Bu karmaþanýn ortaya çýkmasýnda önemli bir neden olarak sayýlabilir. Çünkü kadýn fiziksel olarak erkekle ayný iþi yapabilecek kadar güçlü iskelet ve kas yapýsýna sahip deðildir. Bu sebeple de 20. asra gelinceye kadar kadýnýn yeri evidir anlayýþý hüküm sürmüþtür ve kadýn birçok toplumda baský altýnda kalmýþ ev iþlerini yapacak ve erkeðin birtakým ihtiyaçlarýný giderecek bir personel olarak deðerlendirilmesine yol açmýþtýr.

•     Kadýnýn pasif bir cinsel role sahip olmasý: Biyolojik olarak görülmektedir ki eþeyli üreme gösteren bütün canlýlarda diþi cinsiyet pasif bir roldür. Bu roldeki en önemli etken ise diþi ve erkeðin farklý ve birbirini bütünleyici cinsel organlara sahip olmasý ve diþinin doðum yapabilme yetisine sahip olmasýdýr. Bu cinsiyet rolünün kadýnlarda iktidar mücadelesinin yönetme hýrsýnýn ortaya çýkmasýnda büyük bir rolü olduðunun göstergesi olabilir.
•     Süper ego- ego çatýþmasý: Bilinen bir diðer gerçek ise bir çok toplumda kadýnlara verilmiþ olan görev erkelerden oldukça fazladýr. Yani kadýn süper egosu erkeðinkinden çok daha fazla þiþirilmiþ daha fazla görev yüklenmiþ ve ayný þekilde ihlali durumunda ise yaptýrýmý çok daha aðýr olmuþtur. Genle adýyla ahlaklý ya da iffetli kadýn kavramý geliþtikçe kadýn üzerinde idin( ilkel benlik ) ve egonun etkileri azalmaya baþlamýþ ve insan doðasýnýn doðal ihtiyaç ve istekleri bilinçaltýna gönderilmiþtir. Toplumun sadece iffetli kadýna vermiþ olduðu bir statü olduðu içinde birtakým davranýþlar aþaðýlanmýþ hor görülmüþtür. Bir kadýnýn en büyük korkularýndan birisi toplumun gözünden düþmektir. Bunun da en büyük sebebi iffetine sahip çýkamamak, ahlaksýz kadýn olmak korkusu yatmaktadýr. Ýþte insanýn doðasýnýn ihtiyaçlarýnýn süper egonun baskýsýyla kesilmesi sonucu kadýnlarda bazý ihtiyaçlarýný gizliden gizliye karþýlama gereði doðmuþtur.

•     Ýnsandaki eþitleme çabasý ve kýskançlýk içgüdüsü: Karmaþýk bir yapý olarak ortaya çýkan insanýn kendini eþitleme çabasý ve her insanda ait olma ihtiyacýnýn bir yan etkisi olarak ta kýskançlýk davranýþý görülmektedir. Ýnsan psikolojik olarak kendisini çevresindeki insanlarla eþitlemeye çalýþýr. Bu eþitleme çalýþmasýnýn bir üst basamaðý ise çevre içerisinde herkesten bir adým öne geçme isteðidir. Bu davranýþlar egonun bastýrýlamamasý ya da fazla bastýrýlmasý sonucu ortaya çýkan davranýþlardýr.
•     Kadýnlarýn bedensel yapýlarý ve estetik kaygýlar: Kadýn var oluþ itibari ile erkeklerden daha estetik, daha narin ve daha çekici bir vücut yapýsýna sahiptir. Kadýn vücudundaki estetik kaygý yani güzellik anlayýþý doðal olarak diðer kadýnlarla rekabet etmeyi gerektirmiþtir. Elbette ki kadýn estetiði erkeði etkilemekte ve iktidarý dolaylý olarak ele geçirmekte kullandýklarý en büyük silahtýr.

Sonuç:
Tüm bu yazýlanlar dikkate alýndýðýnda kadýnlarda neden bir iktidar, yönetim hýrsý olduðu anlaþýlmaktadýr. Elbette ki lider olma, söz dinletme, yani iktidar olma bütün insanlarda içgüdüsel bir davranýþ olarak vardýr. Ancak asýl önemli olan kadýnýn bu mücadeleyi neden bu kadar önemsediði ve bunu erkekler gibi açýk olarak deðil de ihtiraslar yoluyla ortaya koyduklarý ve neden bu konuda yýrtýcý bir hayvan gibi mücadele ettikleridir. Ve de özellikle bu mücadeleleri neden hemcinslerine karþý yoðunlaþmýþtýr…
Yukarýda yazýlanlar bir sebep olmakla birlikte ayný þekilde de yöntem olabilmektedir. Yani bir kadýn bu mücadelesinde bedenini de, ahlakýný da, masumiyetini de kullanabilir. Yöntem çevredekilere uygunluk ve þartlarýn oluþmasýna baðlý olarak deðiþebilir.
Sonuç olarak þu yargýlara varmak mümkün olmaktadýr:
•     Ahlaki ilkelerden taviz vermiþ olan bir kadýnýn en büyük düþmaný yine bir kadýndýr. Onu çok aðýr eleþtirir suçlar ve cezalandýrýrlar. Bunun yanýnda da kendi ahlakýný ön plana çýkarýrlar.
•     Sürekli olarak baþkalarýyla kendilerini kýyaslarlar. Bu durum þu þekillerde ortaya çýkabilir:
o     Bak bak þu komþunun evinde þu masadan var bizde neden yok.
o     Þuna da bak üzerindeki hiç olmuþ mu?
o     Ýnanamýyorum bir kýz/kadýn bunu nasýl yapar bu kadar basit olamaz.
En çarpýcý örneklerden birisi:
Bir haber sitesinde tecavüze uðrayýp çýplak pozlarý internete daðýtýlan bir kýz hakkýndaki fotoðraflý haberin altýnda bir bayan tarafýndan þu yorum yapýlmýþtýr: Þu kýzdaki yüze baksanýza hiç tecavüze uðramýþa benzemiyor. Bence kýz memnun. Böylelerini öldüreceksin. Ahlaksýzlar.
•     En önemli olan ise ( muhafazakâr olmayan çevrelerde daha yaygýn görülmektedir) kadýnlara ilgi gösteren erkeklerin çok olmasý durumudur. Bu tip çevrelerde tek kadýn olmaktan çok birçok seçenek içinde tercih edilen olma özelliði daha önemlidir.
Bu konuda kullanýlan yöntemler:
Kadýnlarýn bu konuda kullandýklarý yöntemlerin baþýnda cinsel çekicilik yer almaktadýr. Bunun dýþýnda, masumiyet, iffet, fiziksel güzellik ve narinlik en önemli yöntemlerden birisidir. Tüm bunlarla sonuca ulaþýlamazsa, karþý tarafýn eksiklerini gösterme, (bir partneri varsa ) cinsel baský oluþturma( Kendini geri çekme), cazibeyi kullanma ve cinsel uyarým yapma( cazibeyi kullanma yahut cilve yapma) en önemlisi de kadýn süper egosunu ortaya koyma yani ahlaklý ve vefakâr olma olarak görülmektedir.
Tüm bu yöntemlerin baþarýya ulaþmamasý durumunda kadýn ortaya en radikal ve en ihtiras dolu oyununu koymaktadýr yani FEMÝNÝZM.
FEMÝNÝZM iktidar mücadelesinde baþarýlý olamamýþ yada o yetide olmayanlarýn oluþturduðu bir kavramdýr ve bu kavramla birlikte çeþitli nedenleri öne sürerek (aile içi þiddet gibi.. Bu gerekçelerin gerçek olma ihtimali de göz ardý edilemeyecek bir gerçektir.) Erkeði ve cinselliði yerden yere vurur bir bakýma böylece erkeði cezalandýrmýþ olur. Böylece yine baþarýya ulaþmýþ olur. Gerçek bize göstermiþtir ki bu konuda baþarýya ulaþmamýþ kadýn yoktur. Baþarýsýnýn sýrrý da deneyeceði yöntemlerin yani entrikalarýnýn sýnýrý olmadýðý gerçeðidir. Sadece bazý þanslý kadýnlar bu sorundan kurtulmuþlardýr. Ancak tarih çoðu zaman kadýn entrikalarýnýn baþkahraman olduðu sahneleri oynamýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ruhbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Freudizm ve Ýnsanýn Kötülüðü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ayný [Þiir]


barýþ özer kimdir?

bir varmýþ bir daha yok olmamýþ.

Etkilendiði Yazarlar:
nietzche, charles bukovski, attila ilhan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © barýþ özer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.