..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mahmut Yakup Uyluk




12 Haziran 2010
Kâbil ve Zulüm  
Mahmut Yakup Uyluk
“Tarih’i nasýl olsa deðiþtiremezsin” diyorlar. Ama yok, yok ben gene de deli saçmasý gibi görülen bu varsayýmlarý yapacaðým. Yoksa zulüm nedir nasýl anlarýz ? Korkulan canavarýn sadece bir karpuz olduðunu biliyor muydunuz ?


:ADGB:
Düþündüm kendi kendime, Kâbil kana bulamadan önce o taþý fýrlatsaydý bir aðaç dibine. Yezid kýlýcý eline hiç almasaydý. Þu Ýspanyollar’da bilgelik fýþkýran tonlarca kitabý yakmasaydýlar, hatta celladlarýna bir dur deselerdi. Hitler bu kadar megaloman ve manyak olmasaydý. Ne deðiþirdi Dünya’da? Zulmün baþlangýcý Kâbil gidince, insanoðlu Kardeþ katlini icad etmeyecek miydi acaba? Böyle deyince durduruyorlar beni, “Tarih’i nasýl olsa deðiþtiremezsin” diyorlar. Ama yok, yok ben gene de deli saçmasý gibi görülen bu varsayýmlarý yapacaðým.

Bak dedim kendi kendime, bu iþin içinde tutkudan, hýrstan baþka bir þeyler var. Kýskançlýk var, Ego var, Nefs falan var. Sen sanýyor musun Habil vasat bir kul olsaydý, cinayet gene ortaya çýkmayacak, koca koca Budistler sessiz sessiz, cayýr cayýr yanmayacaktý. Sömürü, kölelik, o lanet faiz ve kapitalizm elini ayaðýný dünyadan çekecek miydi, Kâbil’in aklýna bir cinlik gelmeseydi.

Yuh dedim kendi kendime, susmak da bir tepkidir diyorlar. Sessizlik, ve pasiflik zalimlere atýlmýþ en sert yumruktur diyen Gandhi var ya, iþte saçmalýyor o. Ýmanýn en alt seviyesi deðil mi Kalbi ile buðz etmek. Demiyor mu Peygamber(s.a.v) ya eylem ile müdahele, ya dil ile. Kullan demiyor mu kelimeleri? Yoksa Cemil Meriç’in bahsettiði narsist gibi derin derin baktýðým o kuyunun içine mi düþüyorum? Yok ama yok, yüzyýllarýn eskitemediði 2 mânidar þey var: Kalem ve Kitap. Ey ademoðlu, sap gibi durma, “baðýrmayý bilmem ama aðlamayý çok iyi bilirim” gibi hezeyanlara düþme sakýn !

Kabadayýlýk yapýyorum dedim kendi kendime, dünyanýn çarký öyle dönmüyor dedim. Zahirinden gördüðümüz olaylarýn üstüne bodoslama girmemeli miyiz acaba? Biraz acelecilik, biraz ecele gidicilik mi katýyorum iþin içine? Kafamda dönüyor konjoktürel çabalar, dünya dengeleri. Sen diyor um kendime akl-ý evvellik yapma hele bi. Ýçimdeki liberali susturuyorum. Bazý þeyleri yapmak için illa bir nedene sahip olmamamýz lazým diyorum, Ýslamlýk da böyle bir þey deðil mi zaten? Þeriat bu “Allah rýzasý için” derse yeni sebepler arama ey Mümin! Yapman gereken için elinden gelen mücahedeyi ortaya koymazsan, ne iþe yarar ki o el.

Gözlüyorum insanlarý. Yanlýþlar üstüne bina edilmiþ Cihadlarýyla, heva ve hevesine kapýlmýþ liderleriyle, eskimiþ yöntemleriyle vs vs. Benzetiyorum onlarý papaz’ýn arkasýnda tespih namazý kýlan koyun sürüsüne, hatta bazen engisizyonlar görüyorum. Takiyeler, takkeler, þakalar, ayýya dayý demeler ve elde edilen âlâ çýkarlar.

Peki ya fitneler? Bizdeki hakikatler, ve bizdeki fitneler? Sadece þunu diyorum, doðrularýn söylendiði yerde fitne tehlikeleri, ayrýlýkçý çýðlýklar yükselmeye baþlamýþsa bir sorun vardýr usta. Çok bakma öyle yanlýþlarýný bir çocuðun bile yüzüne vurabildiði Sahabeye benzer bir tayfa bulacaðým diye. Yok öyle bir þey.

Cahil köyün canavar sandýðý karpuzu yaralým diyorum. Ucunda Canavar’a dönüþme ihtimali olsa bile, o köyden kovulsak veya 1 avuç ciðeri beþ para etmez münafýk tarafýndan taþlansak bile. Doðaçlama davranalým bazen ne olur ki? Miskin ve en umursamaz tavrýmýzla sizin dünyadan anladýðýnýzla bizimki ayný þey deðil diyelim. Onlarýn deneylerle kanýtlanmýþ fantezilerine elvada diyelim.

Ha bu arada Ahmet Hakan’ýn dediði gibi bazen fasýklar da hak söyler. Bittiyse, Daðýlalým…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Mahmut Yakup Uyluk kimdir?

Bir garip ki Hakikat'e emekleyen. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mahmut Yakup Uyluk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.