..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Taner




24 Haziran 2010
Düþünceler Sermaye Bulamazlar Ama Sermayeler Düþünceleri Seçebilirler  
Düþünceler Sermaye Bulamasa da Bir Þekilde Ýfade Edilebilmeleri Önemlidir.

Taner


Belirli kademelerde olan kiþiler iletiþim araçlarý yoluyla tepki gördüklerinde bundan yakýnabilirler. Ama onlarýn korktuðu hakaret dolu sözlerin bu ortamlarda bulunmasý deðil, onlar hakkýnda doðru tespitlerin yapýlmasý ve gerçek yüzlerinin deþifre edilmesidir.


:BBBF:
Georges Burdeau’nun sözünü baþlýk yaparak konuyu ele almak istedim. Bundaki amacým þudur: Hangi kademede olursa olsun bir yönetici adalet istiyorsa önce yönetimi altýndakilere adaletli davranmalýdýr. Yasaklama zihniyeti hiçbir zaman çözüm deðildir. Adaletine sýðýnýlabilecek nihai güç ise yine halktýr. Kendini bir þey zannedenler halktan aldýklarý yetkiyi halka faþizan davranarak ödeyemezler. Yöneticiler bu açmazlarýnýn farkýna varamayacak kadar hýrs içine düþmüþlerse halka, sýrasýyla konuþmayý su içip yemek yemeyi hatta nefes almayý yani yaþamayý yasaklama yoluna gidebilirler. Ýþte bu onlarýn gidiþleridir aslýnda. Yaptýklarý giderayak yapýlan tahribattýr.

Klasik anlamda düþünecek olursak kitle iletiþim araçlarý yazýlý görsel iþitsel, yani basýn televizyon ve radyo gibi sýralanabilir. Kitle iletiþim araçlarý üzerinden düþünce özgürlüðü ve düþüncelerini yayabilme araçlarýndan biri daha olan internet diðer üçüyle kýyaslandýðýnda açýkça görebiliyoruz ki daha fazla geliþebiliyor. En önemlisi de tek taraflý iletiþime deðil, haber ya da bilginin yöneldiði kitlelerin de yorumlarýný paylaþabildiði bir özelliðe sahip. Özellikle televizyonda kaynaktan alýcýya tek taraflý ileti adeta izleyici bir uyuþturucu baðýmlýsýnýn durumuna getirmiþtir.

Demokratik olsun olmasýn, bir rejimde etkili olmak isteyen siyasal güçler açýsýndan, kitle iletiþim araçlarý her zaman büyük önem taþýr. Çoðulcu bir demokraside, halkýn genel çýkarlarýnýn ekonomik gücü elinde bulunduran azýnlýðýn özel çýkarlarýna feda edilmemesi, kitle iletiþim araçlarý üzerinde bazýlarýnýn doðrudan ya da dolaylý bir denetim tekeline sahip bulunmamasýna baðlýdýr. Paranýn kitleye, ya da baþka bir deyiþle sermayenin emeðe egemen olmamasý, kitle iletiþim araçlarýnýn konumuna baðlýdýr.Düþünce özgürlüðü, düþüncelerini yayabilme olanaklarý bulunmadýðý zaman bir anlam taþýmaz.


Çoðulcu bir demokrasi, yalnýz birbirinden farklý partilerin bulunmasýný deðil, kitle iletiþim araçlarýnýn da birbirinden farklý ellerde olmasýný gerektirir. Çoðulculuk, kamuoyunu oluþturacak araçlarýn da çoðulcu olmasýný gerekli kýlar. Bunlar üzerinde devletin tekeli olduðunda açýk bir baský rejimi söz konusu iken, özel kiþilerin tekeli oluþtuðunda örtülü, dolaylý bir baský rejimi akla gelebilir. Demokrasi sadece görünüþte kalýr. Yeni düþüncelerin yayýlmasý, yeni toplumsal güçlerin siyasal yasamda aðýrlýðýný duyurmasý zorlaþýr. Bilinmelidir ki farklý fikirleri toplumun öðrenme hakký vardýr.


Evet, bizler düþüncelerimize sermaye bulamýyoruz ama doðru ya da yanlýþ haklý ya da haksýz bir þekilde de olsa internet ortamýnda düþüncelerimizi paylaþýyoruz. Ama unutmayalým ki, kitle iletiþim araçlarýna egemen olan güçler, normal zamanlarda yurttaþlarý uyutma eðilimindedir ama yalanlarýný yeni yalanlarla örtemez duruma gelmiþ olan kapitalist iletiþim, uyanmýþ halký galeyana getirme eðilimindedir.

Belirli kademelerde olan kiþiler iletiþim araçlarý yoluyla tepki gördüklerinde bundan yakýnabilirler. Ama onlarýn korktuðu hakaret dolu sözlerin bu ortamlarda bulunmasý deðil, onlar hakkýnda doðru tespitlerin yapýlmasý ve gerçek yüzlerinin deþifre edilmesidir. Hakaret gördüklerinde maðdurlarý oynayýp haksýzlýk yaptýklarý toplum üzerinde bir vicdan muhasebesi yaptýrma eðilimindedirler.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Selamlarýmla...
Gönderen: Hilâl Erboyacý / , Türkiye
26 Haziran 2010
Georges Burdeau’nun sözünü baþlýk yaparak konuyu ele almak istedim. Bundaki amacým þudur: Hangi kademede olursa olsun bir yönetici adalet istiyorsa önce yönetimi altýndakilere adaletli davranmalýdýr. Yasaklama zihniyeti hiçbir zaman çözüm deðildir. .............. Düþünce özgürlüðü, düþüncelerini yayabilme olanaklarý bulunmadýðý zaman bir anlam taþýmaz. ...................... Hakaret gördüklerinde maðdurlarý oynayýp haksýzlýk yaptýklarý toplum üzerinde bir vicdan muhasebesi yaptýrma eðilimindedirler. ............... Deðerli Taner Bey, kutluyorum bu güzel yazý için. Gerçek demokrasiye kavuþacaðýmýz günlerin ümit ve temennisiyle selamlarýmý gönderiyorum...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Terör Kaos Siyaset Ekonomi ve Ýnsan.
Hanefi Avcý’nýn Kutsal Görevi Devam Ediyor.
Barýþýn Turþusu Kaç Kuruþ? Olmadý, Barýþýn Turþusu Kaç Kurþun Diyecektim.
Referandum'un Bana Öðrettikleri
Bir Garip Kampanya

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Günün Bilimi Nereye Kime Hizmet Ediyor
Ben Selfi'ye Karþýyým.
Barýþ Kültürünü Egemen Kýlmak
Ülkemizde Gazetecilik Nasýl Yapýlýyor?
Ampulün Patlama Süreci/ampulün Anlamý.
Türkiye Ekonomi - Poltikasýna Genel Bir Projeksiyon.
Ak / Kara Ayrýmý Dayatmasý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.