..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Rüþtü Bayýndýr




24 Haziran 2010
Okumuyoruz  
Toplumumuzun En Dikkat Edilmesi Gereken Yönü

Rüþtü Bayýndýr


Okuyun ve gerçeklere tanýk olun...


:BFJD:
Çok okuyan bir toplum deðiliz maalesef. Gazetelerin bol fotoðraflýlarýný tercih eden, köþe yazarlarýndan haberi dahi olmayan, elinde kalýn kalýn romanlarý gösteriþ olsun diye gezdirip de tek bir sayfa bile okumayan bir yapýya sahibiz, en azýndan günümüz gençliðinin büyük bir kýsmý bu durumda. Kitaplar, artýk süs eþyasý gibi görülmekte. Ayda bir kitap bitirdik mi sanki dünyayý kurtarmýþ gibi bir tavýr takýnýp caka satmayý da ihmal etmeyiz. Bir de ikinci bir kitaba baþladýk mý artýk her þeyde söz sahibi hissederiz kendimizi. Maalesef bu tutum günümüzde artarak devam etmektedir. Ýþte size muhteþem bir örnek; geçenlerde bir kitapçýyý dolaþýyorum. Fakat gidiþimin sebebi bu sefer kitap almak deðil de okuyucularýn izlenimlerine misafir olmak. Kitap raflarýna göz atýyor, birkaç tanesinin arka kapak yazýlarýný okuyorum. Bazen de birkaç tanesini bir köþeye ayýrýyorum almak için. Tam 1 saat boyunca hem kitaplara göz attým hem de insanlarýn kitaplara yaklaþýmýna. Ýnanýlmaz bir sohbete kulak misafiri oldum. Bir edebiyat öðrencisi olarak bu istemeden duyduklarým benim için bir kýyamet alametiydi adeta. Ýþte duyduklarýmý aynen yazýyorum;

“-Aaa….Yaprak Dökümü’nün kitabý çýkmýþ… (hanýmefendi dizinin kitabý çýkmýþ diyor fakat dizinin kitaptan uyarlandýðýndan habersiz)

-Bak görüyor musun ne çalýþkan insanlarýz hemen de yazmýþlar kitabýný…(araya girmemek için zor tutuyorum kendimi)

-Sorma ya geçenlerde Aþk-ý Memnu’nun da kitabýný gördüm þok oldum vallahi... Bir görsen kitap o kadar kalýn ki maþallah dedim yazarýna… Halit Ziya diye bir adam varmýþ o yazmýþ kitabý… Ayy çok yakýþýklý olduðunu tahmin ediyorum… Çok da genç diyorlar… (hanýmefendimiz ünlü yazarýmýz Halit Ziya Uþaklýgil’i kastediyor fakat yýllar önce öldüðünden habersiz)

-Ayy… Alsak mý dersin Yaprak Dökümü’nü.

-Ne gerek var akþam izleriz nasýl olsa…

-Haklýsýn…(bence de çok haklý)

Konuþmalar bu þekilde sürüp gidiyor. Ben de o ortamdan gidiyorum. Bunlarý duyarken adeta öldüm öldüm dirildim ve hayatýmda hiç yaþamadýðým duygularý yaþadým. Kýyamet alameti böyle bir þey olsa gerek dedim kendi kendime. Hanýmefendilerin genç oluþlarý ise beni tümden hayal kýrýklýðýna uðrattý. Ellerinden kitabý düþürmemeleri gereken bu yaþlarda dizi müptelasý olup, kitaptan uyarlanan dizilerden habersiz, dizinin kitabýnýn yazýldýðýný düþünen bu düþünce tarzý karþýsýnda, kim olsa ayný þeyleri düþünürdü. Bu duyduklarýmýn ardýndan hýzla uzaklaþtým oradan, ayýrdýðým kitaplarý dahi almadan. Belki de o anlar hayatýmýn ender anlarýydý. Umuyorum ki bir daha böyle bir sohbete þahit olmam. En azýndan bunu kaldýramayacaðýmý iyi biliyorum.

Okumak illa ki binlerce roman bitirmek demek deðildir. Günde beþ on gazete okumayý da gerektirmez. Hiç olmazsa gündemi þöyle birkaç satýr okuyarak takip etmek, ayda bir kitap okumaya çalýþmakla iþe baþlanabilir. Zaten insan günde birkaç satýr okudu mu istese de býrakamýyor kitabý elinden.

Görüldüðü gibi okumuyoruz diyorum ama bu baþlýðý yazmak inanýn bana çok zor geldi. Böyle bir baþlýk atmaya vicdaným hiç el vermedi fakat bir takým gerçekleri belirtmek için de bazen vicdanýmýzý zorlamamýz gerekiyor. Ancak bu þekilde bazý problemleri halledebileceðimizi düþünüyorum…

HAFTANIN SÖZÜ: “Okumak, hayat trafiðinin yön levhalarýdýr.” (Rüþtü Bayýndýr)











.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ....
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
25 Haziran 2010
Güzeldi.Tebrikler.Okumayan bir toplum olduðumuz doðru;ancak sizin gibi gençlerimiz yýlmadan usanmadan insanlarýmýza okumyý sevdirmeye çalýþýrsa, sonunda amacýmýza mutlaka ulaþacaðýmýza inanýyorum.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Türk Dilinin Gücü [Bilimsel]


Rüþtü Bayýndýr kimdir?

Sevgili okurlar. . . Ben bir edebiyat öðrencisiyim. . . Birçok gazetede yazarlýk yaptým ve yapýyorum da. . . . Amacým ve en büyük isteðim Türk Dili hakkýnda insanlarý bilgilendirmek ve Türkçe kullanýmýný artýrmaktýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Türkçeci olan herkes...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüþtü Bayýndýr, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.