..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Ahmet Zekai Yýldýz




26 Haziran 2010
Büyükbaþlar Yalakta  
Ahmet Zekai Yýldýz
-“Evet, beyler! Ese pýnarý dinlenme tesislerine hoþ geldiniz! Bugün eþantiyon mönümüzde çay bulunmadýðýndan onun yerine leblebi ile raký ikramý yapýlacaktýr! Afiyet olsun efendim!


:BFEJ:
Nahiyenin ileri gelenleri bol güneþli bir Pazar günü yürüyüþe çýkarlar. Belediye baþkaný Atila bey, Ortaokul Müdürü Ahmet bey, Muhasip Turan bey, Muhtar Býyýklý Ramazan, Bakkal Gobülcü Mehmet ve Kasap Muzaffer’den oluþan gurup nahiyenin bir kilometre dýþýnda, yol kenarýnda bulunan Ese Pýnarýna geldiklerinde bir süre mola vermeyi kararlaþtýrýrlar.
Muhtar Ramazan’a Býyýklý denmesinin nedeni sýhhiye olarak askerlik yaptýktan sonra köyüne býyýklý olarak dönmesidir. Bakkal Mehmet’e ise patatesi çok sevdiði için ayný anlama gelen Gobül sýfatý verilmiþtir. Ese Pýnarý, içi oyuk aðaç yalaktan ibaret, eðreti bir sebilden baþka bir þey deðildir. Ama özellikle suyu lezzetli olduðundan yaz aylarýnda yoldan geçen herkesin mutlaka uðrak yeri olmaktadýr. Günün sürprizi de burada ortaya çýkacaktýr.
Rakýyý çok seven ve her gittiði yere on’u yanýndan ayýrmayan Muhasip Turan, o gün de ceketinin bir cebine leblebi, ötekine ise bir adet çay bardaðý koymuþtu. Pantolon kemerinin arkasýna sokulmuþ 70’lik bir þiþe de yeni raký bulunmaktaydý. Muhasip Turan gözlerinin içi parladýðý halde yüksek sesle konuþmaya baþlar.
-“Evet, beyler! Ese pýnarý dinlenme tesislerine hoþ geldiniz! Bugün eþantiyon mönümüzde çay bulunmadýðýndan onun yerine leblebi ile raký ikramý yapýlacaktýr! Afiyet olsun efendim!” diyerek çay bardaðýnýn yarýsýna raký koyarak üstünü su ile tamamlar ve protokol gereði olsa gerek, Belediye Baþkaný Atila’ya uzatýr. Yalaðýn her yaný hayvan pisliði olduðundan leblebileri koyacak yer bulamaz. Yeni buluþ yapmýþ bilim adamý edasýyla hýnzýr gülümseyerek leblebileri su dolu yalaðýn içine döküverir. Bu muzipliði çok ilginç ve hoþ bulan ekabir uzun uzun kahkahalar atar. Ve raký ikramý turlarý baþlamýþtýr. Sýrasýyla Belediye Baþkaný, Okul Müdürü, Muhtar… Böyle devam edip giderken yolun karþý tarafýndan kýþlýk yakacaðýný hazýrlayan Fatma isimli yaþlý bir köylü kadýn sýrtýnda topladýðý çýrpýlarla oradan geçmektedir.
Ne olduysa bundan sonra olmuþtur. Kadýn merakla su baþýnda yalaða eðilenlerin kimler olduðunu anlamaya çalýþýr bir süre. Sonunda birkaçýný tanýmayý baþarmýþtýr. Þaþkýnlýktan açýk kalan aðzýný eliyle kapatarak daha seri adýmlarla nahiyenin yolunu tutar. Evine geldiðinde kazak ören mahalleli kadýnlarla karþýlaþýr. Kadýnlardan bir tanesi –“Hayrola Fatma Nine!...Ne bu halin? Þeytan Çarpmýþ gibi selamsýz geçiverdin yanýmýzdan?” diye sorunca, Fatma Kadýn sýrtýndaki çýrpýlarý yere býrakarak: -“ Evet, tam üstüne bastýn. Çek ayaðýný oradan. Evet beni þeytan çarptý biraz evvel. Hatta þeytan çarpsa daha iyiydi.” deyince çok meraklanan kadýnlar Fatma kadýnýn etrafýnda daire oluþtururlar.
Fatma Kadýn gördüklerini anlatmaya baþlar. –“Gördüklerime hala inanamýyorum. Kýyamet yakýnlaþtý a dostlar. Nahiyemizin büyükbaþlarý toplanmýþlar. Sýrayla Ese pýnarý yalaðýndan su içiyorlardý.” Buna hiç þaþýrmayan kadýnlar, ne var bunda bu kadar þaþýlacak? Büyükbaþ elbet yalaktan su içecek. Bardaktan içecek deðil ya, diye konuþarak daðýlmaya baþlarlar ki; buna sinirlenen Fatma Kadýn sesini yükselterek,-“Büyükbaþ dediysem inekleri kastetmedim. Nahiyenin bakkalý, kasabý, okul müdürü, muhtarý, muhasibi, reisi, deyyusu tekmil oradaydý…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kutluyorum
Gönderen: Hilâl Erboyacý / , Türkiye
27 Haziran 2010
Gülümseten ve düþündüren öykünüzü kutluyorum...

:: Tebrikler.
Gönderen: Mehmet Önder / , Türkiye
26 Haziran 2010
Ahmet kardeþim, kolay kolay gülemeyen beni güldürdün ya, sen çook yaþa...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küfelik Adem
Dom/bay Mustafa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dersimiz Vatan Sevgisi [Þiir]
Herkes Yalnýz Ölür... (Çobanýmsý Yalnýzlýklar - 7 - ) [Þiir]
Þiir Anasý [Þiir]
Eðitim Emekçileri [Þiir]
Kanaviçe Ýþlemeli Yastýk [Þiir]
Gökanne'den Yerkýz'a [Þiir]
Elveda Sevgili Sincabým [Þiir]
Kavgam Kendimledir Tutmayýn Beni [Þiir]
Ben Bir Tanrýça Sevmiþim Meðer [Þiir]
Beni Býrakma Sakýn [Þiir]


Ahmet Zekai Yýldýz kimdir?

paylaþmak en yüce duygudur

Etkilendiði Yazarlar:
nazým hikmet, yahya kemal beyatlý,pablo neruda,orhan kemal


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zekai Yýldýz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.