..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Hilâl Erboyacý




27 Haziran 2010
... ve Kederi de Yaþamalýsýn  
... ve Kederi de Yaþamalýsýn

Hilâl Erboyacý


Ne denilebilir? Ne diyebilirim ki?… Bu kadar zayýf olmayý yakýþtýramýyorum kendime. - Henüz on sekiz yaþýnda- Topraða yakýþýr mý onu koynuna almak....


:BDEJ:

Eðitim ve Öðretim yýlýnýn son günlerindeyiz. Mezun olacak öðrencilerimle birlikte doyumsuz bir veda gecesinin ardýndan ’’Cimri’ oyununu sahneye koyacaðýz . Öðrenciler oyun için giysilerini deðiþtiriyorlar. Sahne gerisini bilirsiniz , koþuþturmalar, espriler…. Ýnanýlmaz bir heyecan dalgasý esiyor oyun öncesinde.
Daha anneliði tatmadan öðrencilerimle hissettim anne olmanýn dayanýlmaz lezzetini. Onlarýn heyecaný benim, baþarýsý benim… Salonda boþ yer kalmamýþ. Ayakta izlemeye hazýr velilerimiz için neler yapabileceðimizi düþünüyorum. Gençlerin heyecanýný kontrol altýna almaksa hayli zor. Sahnedeki eksiklikler canýmý sýkýyor. Derken ’Hocam’ diyor Esra - oyun için giysisini giymeden önce- ’Bakar mýsýnýz koltuðumun altýnda bir beze var. Kanser olabilir mi? ’ Þaþýrýyorum, dürüst olmak gerekirse onca telaþenin içinde biraz da önemsemiyorum: ’ Allah aþkýna Esra her beze kanser mi olur? Voleybol oynarken attýðýn servislerden olmuþtur. Þimdi böyle þeyleri düþünmenin sýrasý mý? Allah esirgesin.’ diyorum.
Sonra unutuluyor her þey. Oyun aksamadan, baþarýyla, yapabileceklerinin en iyisiyle sonlanýyor. Sonraki günler, mezun olmanýn keyfi, okuldan ayrýlýyor olmanýn hüznüyle birleþiyor. Okul bitiyor.
Yaz tatilinde memleketteyim. Sürekli haberleþiyorum öðrencilerimle. Esra’dan bir kart geliyor: ’ Ankara’da hastaneden yazýyorum. ’ Ýnanamýyorum. Kendimi önemli bir þey olmadýðý konusunda ikna etmeye çalýþýyorum. Arkadaþlarýndan aldýðým tek tük haberlerle avunuyorum.
Dönüþte hasta yataðýnda buluyorum onu. Üzerinde sabahlýk, bir þeyler ikram etmeye çalýþýyor:
-Artýk iyiyim hocam, inanýn endiþelenecek bir þey yok.
-O zaman çýkar üstündeki þu sabahlýðý, diyorum.Gören de hasta olduðunu sanacak.
Gülüyor: :
-Bir daha geldiðinizde sizin sevdiðiniz blue-jean takýmýmý giyeceðim, göreceksiniz, diyor.
Sonraki ziyaretimin hastanede olmasý epeyce moralimi bozuyor. ’Hazýmsýzlýk’ demiþ doktorlar, yediði mýsýr aðýr gelmiþ, midesini yýkamýþlar. ’Kanser’ teþhisinin adý bile anýlmýyor. Herkes o sözcüðü unutmuþ sanki. Hepimiz iyi olduðuna inanmak istiyoruz.
-     Ýyileþeceðim, zaten önemli bir þey deðil.
-     Tabii deðil, diyorum, üstelik dediðime de inanýyorum.
Sarýlýyoruz birbirimize sýký sýký ama bir daha birbirimizi göreceðimizden emin. Bir daha sýmsýký sarýlacaðýmýzdan…
Sabah telefonun sesiyle uyanýyorum. Telefondaki ses artýk Esra’nýn yaþamadýðýný söylüyor. Ýnanamýyorum. ’Bir yanlýþlýk olmalý.’ diyorum. Yine öðrencilerin çocukça, dozu kaçmýþ þakalýndan biri olduðunu düþünüyorum. Koþarak, gözyaþlarýma aldýrmadan soluðu evlerinde alýyorum. Þaka deðil, herkes aðlýyor, herkes inanamýyor - Henüz on sekiz yaþýnda- gerçek suratýma bir tokat gibi çarpýyor.
Titriyorum, gözyaþlarým kuruyor, konuþamýyorum. Þadiye Haným:
-Gel hocaným,, gel,diyor. Kýzýmýzý Esra’mýzý kaybettik. Bir annesi de sensin, beni en iyi sen anlarsýn.
Ne denilebilir? Ne diyebilirim ki?… Bu kadar zayýf olmayý yakýþtýramýyorum kendime. - Henüz on sekiz yaþýnda- Topraða yakýþýr mý onu koynuna almak. Siyah pardösüsünün eteklerini savura savura geliþi geliyor gözlerimin önüne. Bir daha onu görememek … Varsýn sevdiðim blue-jeani olmasýn üstünde, sabahlýða razýyým ama ölmemiþ olsun, yine boynuma sarýlsýn. Tüm kalabalýk siliniyor gözümden. ’Ben kimim?’ diyorum. ’Onu ben doðurmadým, günlerce uykusuz kalmadým onun için, hastalýðýnda baþucunda deðildim, ne verdim ona? Üç yýllýk sevgimden, yaþama sevgisini kýrbaçlamaktan, sevgimi bilgiyle pekiþtirmekten baþka?!..’
- Sizi sordu akþam, diyor Þadiye Haným.
- ‘Ýyileþir iyileþmez hocam’a gidelim’, dedi.
Ne verdim ona?!..
Ataol Behramoðlu: ’ Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle. ’ der çok sevdiðim þiirinde. Böyle yaþadým bu acýyý, günlerce, aylarca, dolu dolu.. Esra’nýn manevi annesiyken Þadiye Haným’ýn manevî kýzý oluvermiþtim birden.
Yirmi yýlý hayli aþkýn bir zaman oldu. Artýk ben de bir çocuk annesiyim. Ve acýlarýn olgunlaþtýrýrken neler alýp götürdüðünü çok iyi biliyorum.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yaþamdan izler
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
3 Temmuz 2010
Sevgili meslekdaþým. Yazýlarýnýzý ilgiyle ve severek okudum. Her birinde yaþam ve insandan derin izler buldum. Yaþadýðýmýz sürece öyle çok geri dönüp baktýðýmýz, arkamýzdaki yýkýntýlarý süpürecek gücü bulabildiðimiz gibi bulamadýðýmýz zamanlar da olduðunu biliyoruz. Her þeye raðmen gülümseyerek bakmalý yaþama. selam ve sevgilerimle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hani Benim Gençliðim Anne
Gökse

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Elini Uzatsa Elime Deðecekti
Meydan Okuyuþ
Bir Kadýn
Ne Saçma Hayal (!)
Ýþte Gidiyorsun
Ruh Eþim
Yeter ki Çocuklarýmýz Mutlu Olsun
Bir Rejim Denemesi
Beyaz Asil Bir Renktir
Kadere Bak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.