..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Hilâl Erboyacý




29 Haziran 2010
Bir Rejim Denemesi  
Bir Rejim Denemesi

Hilâl Erboyacý


Gecenin bir yarýsý Edebiyat Siteleri’ ni tararken birkaç þiir gönlüme su serpti. Hüzün yerini yaþama sevincine býraktý. Beni çocukluk anýlarýma götürdü...


:BABH:
Gecenin bir yarýsý Edebiyat Siteleri’ ni tararken birkaç þiir gönlüme su serpti. Hüzün yerini yaþama sevincine býraktý. Beni çocukluk anýlarýma götürdü: Sanýrým on üç, on dört yaþlarýndaydým. Genç kýzlýða doðru emeklediðimiz yýllar. Ablam benden çok güzel olmasýna raðmen biraz daha kiloluydu. Aramýzda sadece iki yaþ olduðu için her þeyi birlikte yapardýk.
O zamanlar -fi tarihinde!- dergiler,gazeteler, cep fotoromanlar þimdikinden daha çok okunurdu. En büyük zevkimiz artýrdýðýmýz harçlýklarla bunlarý alýp okumaktý. Bir gün ablam gazetede verilen bir tarif üzerine rejim yapmaya karar verdi.
Tabii bensiz olmaz.
Beni de ’Gücenirim,kýrýlýrým.’ gibi dayanamayacaðýmý bildiði sözcükleri kullanarak ikna etti.Yapacaðýmýz rejimin formülü þuydu: Sabah haþlanmýþ bir patates ve portakal suyu, öðle kor ateþte piþmiþ bir patates -nedenini hala bilmiyorum- ve bir bardak portakal suyu, akþam yine haþlanmýþ bir patates ve - artýk anlamýþsýnýzdýr - bir bardak portakal suyu. Çay ve kahve yasak. Bolca su içilecek. Zinhar baþka hiçbir þey yenmeyecek. Aðzýmý býçak açmýyor, susuyorum.
Hangi akla hizmet ettiðimizi bilmeden baþladýk rejime. Her gün tartýnýn üstündeyiz. Bir gün, iki gün ben sararýp, solmaya baþladým, ibre ablam üstüne çýkýnca zerre hareket etmiyor. Olduðu yerde sayýyor. Annem isyanlarda. Babam nerede marul var doldurmuþ gelmiþ eve, yememiz konusunda bizi ikna etmeye çalýþýyor. Her þeye hayýr diyoruz.
Artýk ayakta duracak mecalim kalmadýðýnda bir haftayý doldurmuþtuk. Yavaþ yavaþ ben de isyanlardayým ama ablamda týk yok. Hiç unutmuyorum bir cumartesi gecesiydi annem odamýza geldi yalvardý yakardý; doktora gitmiþ,anlatmýþ her þeyi. Doktor, kesinlikle tek yönlü beslenerek hele aç kalýnarak rejim yapýlmayacaðýný söylemiþ. Ben dünden hazýrým rejimi bozmaya ama ablama ayýp olur düþüncesiyle
Gecenin bir yarýsý açlýktan uyuyamýyoruz. Ýlk hamleyi ablam yapýyor: ’Ne yapalým Hilâl bozalým mý rejimi? Ben çok acýktým.’ diyiveriyor.Ben dünden hazýrým. Ýkimiz de fýrlýyoruz yerimizden aç kurtlar gibiyiz ne bulsak yiyebiliriz. Mutfaða yöneliyorum, ablam:’ Dur!’ diyor.Ne olup bittiðini anlamadan odanýn köþesinde pek de kullanmadýðýmýz küçük -eskiden gömme dolaplar olurdu evlerde- dolaba doðru yöneliyor. Kapaðý açýnca bir de ne göreyim? Çikolatalar, bisküviler, fýndýk, fýstýk daha þu an hatýrlayamadýðým bir sürü yiyecek bize gülen yüzleriyle selam veriyor.
Sabaha kadar gözümüz dönmüþ, kýtlýktan çýkmýþ bir vaziyette týkýþtýrýyoruz. Sonra da hazýmsýzlýk, mide kýramplarý çekerek her þeye raðmen mutlu ancak gizli bir vicdan azabýyla uyuyoruz. Sabah kalktýðýmýzda ikimizin de eli yüzü þiþ, berbat görünüyoruz. Bu iþe en çok annem seviniyor. Böylece bizim de bilinçsizce yaptýðýmýz bir rejim denemesi daha baþarýsýzlýkla sonuçlanýyor.
Ancak hep aklýma takýlan bir soru var. Ben sararýp solarken ablam neden benim kadar bu rejimden etkilenmiyor? Yoksa yoksa o dolap?!… Yok caným ablam böyle bir þey yapmamýþtýr. Ablama soruyorum ama her seferinde ’Ýnan hiç hatýrlamýyorum diyor..’
Azýcýk da yüzü kýzarýyor.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: --
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
29 Haziran 2010
Güzel bir anlatým tarzýnýz var..Tebrikler




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Elini Uzatsa Elime Deðecekti
... ve Kederi de Yaþamalýsýn
Meydan Okuyuþ
Bir Kadýn
Ne Saçma Hayal (!)
Ýþte Gidiyorsun
Ruh Eþim
Hani Benim Gençliðim Anne
Gökse
Yeter ki Çocuklarýmýz Mutlu Olsun

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.