..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




2 Temmuz 2010
Her Nefis Ölümü Tadacaktýr  
Altuð Öztürk
Ýnsanýn sýmsýký baðlandýðý dünya hayatýndan bir ayrýlýþtýr ölüm. Sanki derin bir uykudan uyanýr gibi... Ýnsanlarýn konuþmaktan ya da düþünmekten hoþlanmadýklarý ölüm kesin olarak yaþanacak, asýl olan ahiret hayatýna geçiþ gerçekleþecek ve dünyaya dönüþ asla mümkün olmayacaktýr.


:ACFE:
Ýnsanýn sýmsýký baðlandýðý dünya hayatýndan bir ayrýlýþtýr ölüm. Sanki derin bir uykudan uyanýr gibi...

Ýnsanlarýn konuþmaktan ya da düþünmekten hoþlanmadýklarý ölüm kesin olarak yaþanacak, asýl olan ahiret hayatýna geçiþ gerçekleþecek ve dünyaya dönüþ asla mümkün olmayacaktýr.

'Her nerede olursanýz, ölüm sizi bulur; yüksekçe yerlerde tahkim edilmiþ þatolarda olsanýz bile.' (Nisa Suresi, 78)
Ölüm gerçeði belki de insanýn üzerinde en çok düþünmesi gereken konulardan biridir. Ölümü düþünmeyen insanýn içine düþtüðü gaflet, ahirette cehennem azabýyla karþýlaþmasýna neden olabilir. Ölümü aklýna bile getirmeyen insan için hayat yalnýzca dünya meþgalelerinin peþinden koþarak, nefsini tatmin ederek, baþkalarýnýn rýzasýný gözetip, çalýþarak ve eðlenerek geçer. Hayatýn amaçlarý arasýnda Allah'ý anmak, Allah'ýn rýzasýný gözetmek ve O'nun için yaþamak yoktur. Bu insanlar sadece belirli zamanlarda yaptýklarý ibadetlerle kendi vicdanlarýný rahatlatýr ve bunun yeterli olduðunu düþünürler. Ölümü çok uzak gören bu insanlar için ibadetler yaþlýlýk döneminde yapýlacak iþler olarak görülür. Oysa bir saniye sonra ölümle karþýlaþmayacaðýndan kimse emin olamaz. Ölüm aný geldiðinde dünyada sahip olduðunu sandýðý hiçbir þey kiþiye fayda saðlamayacaktýr. 'Ne yakýn akrabalarýnýz, ne çocuklarýnýz kýyamet günü size bir yarar saðlayamaz. (Allah) Sizin aranýzý ayýracaktýr. Allah, yaptýklarýnýzý görendir.' (Mümtehine Suresi, 3)

Ýnsanlar arasýnda ölümün bir son olarak görülmesi oldukça büyük bir yanýlgýdýr. Çoðu insan yaþadýðý sorunlardan kurtulmak için bir an önce ölmek ister. Ölümle birlikte her þeyin biteceðine ve tüm sýkýntýlardan sonsuza kadar kurtulacaklarýna inanýrlar. Ancak bu çok büyük bir yanýlgýdýr. Allah dünya hayatýný insanlarý sýnamak için özel olarak yaratmýþtýr ve insan bu sýnavý ancak Allah’a sýðýnarak ve O'nun razý olacaðý þekilde yaþayarak verebilir. Bunu yapmayan, Allah'ýn kaderinden razý olmayan insanlarýn cehennemde yaþayacaklarý hissiyat çok aðýr olacaktýr. 'Elleri boyunlarýna baðlý olarak, sýkýþýk bir yerine atýldýklarý zaman, orada yok oluþu isteyip-çaðýrýrlar. Bugün bir yok oluþu çaðýrmayýn, birçok (kere) yok oluþu isteyip-çaðýrýn.' (Furkan Suresi,13- 14) Cehennemin sonsuz azabýndan kurtulmak isteyen cehennem ehli dünyaya geri dönmek isteyecek ancak bu gerçekleþmeyecek ve sonsuz azapla baþ baþa kalacaktýr. 'Ateþin üstünde durdurulduklarýnda onlarý bir görsen; derler ki: "Keþke (dünyaya bir daha) geri çevrilseydik de Rabbimiz'in ayetlerini yalanlamasaydýk ve mü'minlerden olsaydýk." ' (En'am Suresi, 27) 'Keþke o (ölüm herþeyi) kesip bitirseydi.' (Hakka Suresi, 27)

Ölümü aklýndan çýkarmayan müminler ise çok kýsa bir süre sonra gidecekleri sonsuz mekânýn bilincinde olarak yaþarlar. Bu yüzden de tüm planlarý ve amelleri sonsuz cenneti kazanabilmek üzerinedir. Dünyayla ilgili hýrslardan arýnmýþ, sadece Allah'ýn razý olacaðý bir yaþam sürmeye kendilerini adamýþlardýr. Hayatlarý boyunca karþýlaþtýklarý her olayýn, her zorluðun Allah tarafýndan bir sýnav olarak yaratýldýðýný bilerek ve tevekkül göstererek yaþayan müminler hem bu dünyada hem ahirette huzuru, güveni ve mutluluðu yaþarlar. 'Rablerinden korkup-sakýnanlar; onlar için Allah Katýnda -bir þölen olarak- altlarýndan ýrmaklar akan -içinde ebedi kalacaklarý- cennetler vardýr. Ýyilik yapanlar için, Allah'ýn Katýnda olanlar daha hayýrlýdýr.' (Ali Ýmran Suresi, 198)

Allah çoðu zaman insanlara ölümü hatýrlatarak uyarýlarda bulunur. Yakýnlarýnýn, sevdiklerinin ölümüne þahit olanlar, deprem, sel ya da pek çok doðal afeti yaþayanlar ya da tanýk olanlar aslýnda ölümün ne kadar yakýn olduðunu anlarlar. Ancak bu uyanýþ çok uzun sürmez. Þeytanýn telkinleriyle insanlar yeniden hayatlarýna kaldýklarý yerden devam ederler. Ölüme çok yaklaþtýklarýný düþündükleri anlarda Allah'a yalvaran insanlar, ölüm kendilerinden uzaklaþtýðýnda ise yine nankörlük etmeye devam ederler. Üstelik hayatýn çok kýsa olduðunu düþünüp ''doya doya'' yaþamak üzere hayata daha da sýký baðlanarak... 'Onlar gemiye bindikleri zaman, dini yalnýzca O'na 'halis kýlan gönülden baðlýlar' olarak, Allah'a yalvarýp yakarýrlar. Ama onlarý karaya çýkarýp kurtarýnca, hemen þirk koþarlar.' (Ankebut Suresi, 65)

Ölüm bu dünyadan bir ayrýlýþ, asýl hayata bir geçiþtir. Bir yok oluþ deðil yeni bir baþlangýçtýr. Bu baþlangýç sonsuzluðadýr... Sonsuz cennet ya da sonsuz cehennem...

Altuð ÖZTÜRK




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.