..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > derya eðilmez




2 Temmuz 2010
Muadil Ýstemezuk  
derya eðilmez
eczacýnýn boðuþtuðu sorunlardan sadece birisine küçük bir örnek


:BJGA:


Hasta,hýþýmla girer eczaneden içeriye.Eleman yerinden kalkýp güleryüzle elini uzatýr reçeteyi almak için.Tebessümle beraber buyurun,hoþ geldiniz sözleri yavaþça dökülür dilinden.Hasta duymaz bile, aklý reçetesindedir.Beynine yerleþtirmiþtir bir kere imkaný yok deðiþtiremezsiniz o saplantýyý.Hasta kendinden emin her þeyin iyisini biliyor ya suratýnýn ve sesinin hýþmýnda hiçbir yumuþama yok,eczanede kendini karþýlayan kýzcaðýzada ters ters bakýyor.Buyrun oturun,ilaçlarýnýz hazýrlanana kadar içecek bir þey alýrmýsýnýz?diye sessiz ve ürkek soruyor kýz.Hasta bedeninden umulmayan sertlikle kükrüyor.Ýstemez,ilaçlarýmýn aynýsýný vereceksiniz bekleyeyim,yoksa verin reçetemi baþka yerden alacaðým.Beni çayla kandýracaðýnýzýmý zannediyorsunuz.
Olay þu þekildede gerçekleþebiliyor.Hasta reçetesini uzatýyor, ilaçlarýn aynýsýný vereceksiniz,yalnýz biraz çabuk olun daha ilaçlarý doktora göstereceðim beni bekliyor diyor.Her þekilde hasta reçetede yazýlý ilacýn aynýsýný istiyor,muadil verdiðini görünce kýzýyor,eczaneyi þikayet etmekle tehdit edip küpürü kesilip hazýrlanmýþ ilaçlarý býrakýp reçetesini alarak söylene söylene gidiyor.Arkasýndan reçete sistemden siliniyor,küpürler kutuya tekrar yapýþýyor,eczane personeli iþittikleri sözleri yutarak çalýþmaya devam ediyor.Hemen her gün en az bir kere karþýlaþtýklarý bu manzara karþýsýnda personel soðukkanlý ama orada bekleyen baþka hastalar varsa yanlarýnda yaþanan bu hadise karþýsýnda biraz tedirgin birazda þüpheci bakýyorlar eczaneye,hastanýn arkasýndan kýzýp,saygýsýzlýðýný,terbiyesizliðini dile getiriyorlar ama kafalarýnda beliren soru iþaretinede engel olamýyorlar.Ya eczane kendilerinide kandýrýyorsa(!),olamaz mý?Olabilir.Ýlaçlarýný alýp çýkýyorlar ama kafalarýnda ayný soru dönüp duruyor.Ya benzerini vermiþlerse?
Görüyorsunuz deðil mi?Bir muadil ilaç nelere mal oluyor.Eczanenin sahtekar damgasý yemesine,hastanýn ilaç almadan gitmesine yani hasta ve reçete kaybýna,baþka hastalarýnda tedirgin olup eczaneye imtina ile yaklaþmasýna.Halbuki eczacýnýn en doðal ve yasal hakkýdýr,reçeteye yazýlý ilacýn muadilini vermek.Bu yüzden kimse eczacýyý suçlayamaz,tehdit ve þikayet edemez.Öncelikle deðiþmesi gereken beyinlerde kliþeleþmiþ belirli þablonlar.Aynýsý olmazsa fayda etmiyor,aynýsý olmazsa etkisi olmuyor,aynýsý olmazsa alerji yapýyor,aynýsý olmazsa,aynýsý olmazsa.Ýþte bunlar öncelikle beyinlerden çýkarýlmasý gereken.
Doktor,reçeteye her zaman ilk çýkan orijinal ilacý yazmaz,zaman zaman çok ucuz olan muadilinide yazabilir.O nedenle doktorun reçeteye yazdýðý ilacýn aynýsý olacak diye peþinden koþup,heba olmak inanýn çok anlamsýz.Ayrýca vatandaþýn göz ardý ettiði bir nokta daha varki eczacýnýn kendi kullandýðý ilaçta orijinal kaygýsý çekmeyip,muadil ilacýda rahatlýkla kullanmasý.Bu iþin uzmaný muadil kullanýyor da bazý çok bilmiþler muadil istemezuk diyorsa sormak lazým o kendini bir þey sanan çok bilmiþlere dünyanýn en akýllýsý sizmisiniz?










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan
Nerede O Eski Ramazanlar
Özgürlüðün Farkýna Varabilmek
Terörü Bitirip Akan Þehit Kanýný Durdurmak Mümkünmü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay
Gaziantep Ýzlenimlerim
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar
Bir Kadýn Ne Ýster?
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz
Dubai Ýzlenimleri
Sakýn Komþum Görmesin
Baþka Türkiye Yok

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar [Eleþtiri]
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý [Eleþtiri]
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Muhaliflere Ders Olsun (!) [Eleþtiri]
Bu Bono Baþka Bono [Eleþtiri]
Eyvah Texastayým [Eleþtiri]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.