..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > neslihanca




7 Temmuz 2010
Piyano Ýle Mehteran  
PÝYANO ÝLE MEHTERAN

neslihanca


PÝYANO ÝLE MEHTERAN


:AGBJ:
Geçen hafta Ýstanbul'daydým. Gerek iþ, gerekse biraz tatil olsun diyerekten, dolaþtým þöyle bir.

Trenden iner inmez Beykoz'da aldým soluðu. Sabahýn yedisi olduðundan olacak ki sokaklar bomboþtu. Hava sýcak, bir o kadar da temizdi. Bende bunu fýrsat bilerek, güzel bir kahvaltý yaptým boðaza karþý. Sonra da Ortaçeþme'ye doðru yürüdüm. Yol boyunca oltasýný sallayan balýkçýlarý, yürüyüþe çýkan insanlarý izledim. Burasý bence Ýstanbul'un en güzel, bozulmamýþ mekânlarýndan biri. Ne zaman fýrsat bulsam, çantamý aldýðým gibi burada alýyorum soluðu. Hele de Anadolu Kavaðý'nýn orasý tam anlamýyla bir köy. Bir de bu sahillerde, balýk ekmek muhabbeti var ki o da ayrý bir zevk.

Burada birkaç saat dolaþtýktan sonra artýk gezme faslý bitti, þimdi iþ zamaný diyerek kendim için güzel bir ev bakmaya baþladým. Ortaçeþme'den Çengelköy'e kadar ki hat üzerinde emlakçýlara uðradým. Yaþayabileceðim sakin, temiz, kutu gibi bir ev arýyordum. Ama bulamadým. Birkaç emlakçýya telefon numaramý býraktýktan sonra Çengelköy de mola verdim. Burada ki meþhur Çýnaraltý'ný bilmeyen yoktur. Burasý, kýzlarla sýnavlardan sonra uðradýðýmýz güzel bir mekân. Gerek temizliði, gerekse, yeri açýsýndan harika. Bir bardak çay da burada içtikten sonra vapurla Eminönü'ne doðru yola çýktým. Yol boyunca, aç martýlara simit atarak, onlarýn kanat çýrpýþlarýný izleyerek, son iskeleye ulaþtým. Ýstanbul'da ki en güzel þeylerden biride, vapurla karþýya geçmek olsa gerek… Martýlarýn beyaz kanatlarý, çayýn tadý ve simidin lezzeti daha bir baþka oluyor sanki.

Eminönü'nden tramvayla Zeytinburnu'na, oradan da Sefaköy'e doðru ilerledim. Sefaköy'e ulaþtýðým zaman saat altý olmuþtu. Armoni Alýþveriþ Merkezine uðrayýp, biraz alýþveriþ yaptým. Buradaki fiyatlar çok uygun. Özellikle sezon sonu olan ürünlerde, fiyatlar çok cazip.

Saat yedi sularýnda, havanýn serinlemesini fýrsat bilerek, kültür merkezine doðru yürüdüm. Çünkü akþam Tuluyhan Uðurlu ile Mehteran konseri vardý.

Saat sekiz gibi bizi içeri aldýlar. Yarým saat sonra, rötarlý da olsa konser baþladý. Ýlk baþta Tuluyhan Uðurlu ve grubu çýktý sahneye, iki parça seslendirdikten sonra "Mehteran" da aldý sahnede yerini. Mehteranla beraber salonda ki alkýþlar da arttý. Genellikle yaþlarý genç olan, öðrenci grubu ayakta karþýladý mehteraný. Estergon Kalesi ile baþlayan mehter, "Ceddin Deden" ve "Sala" ile devam etti. En son olarak Üsküdar'a Giderken'le son buldu. Üsküdar'a giderken parçasýnýn piyanonu ile uyumu çok güzeldi.

Sonra mehtersiz, piyano ile konser devam etti...
Sinan'ýn Kubbeleri adlý parçada Mimar Sinan'ýn hayatý, eserleri resimlerle anlatýldý. Belgesel niteliðinde olan slâytlarla, anlatým pekiþtirildi. Ardýndan çok ilginç, bir o kadar da gerçekçi olan "Yeþilçam'dan Ýstanbul'a Bakýþ" Ýsimli eser icra edildi. Bu slâyt hepsinden hoþtu. Eski Ýstanbul sokaklarý, Türkan Þoray, Ediz Hun, Emrah daha neler neler. Türk Filmlerin dünü, bugünü karþýlaþtýrmalý olarak irdelenmiþtir. Kimler yoktu ki burada: Arabeskin Krallarý, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur…

Bunlarý izlerken eski, tek kanallý günlerimiz aklýma geldi. Çarþamba akþamlarý çýkan, bütün hafta boyunca beklenen, siyah beyaz Türk filmleri. Arada bir televizyon parazitlenir, biz de tepesinde vururduk. Görüntü geri gelsin diye.

Bu parçanýn ardýndan konser sona erdi.

Benim en çok hoþuma giden parçalar; Yeþilçam'dan Ýstanbul'a Bakýþ ile Üç Dinin Kardeþçe Yaþadýðý Kent'di.

Saat on sularýnda, salondan ayrýlýrken, kalabalýðýn yüzünde mutlu bir memnuniyet vardý. "Geldiðimize deðdi!" der gibi…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatçý
Fahir Atakoðlu
Yalnýzlýk Üzerine
Ýlyas Halil
Okumak Üzerine
Sanatçý Olmak
Umut Nerede?
Dünyayý Döndüren Neydi?
Umudumla Kiraz Aðacým
Yazmak Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Papatya [Þiir]
Dar Sokaktaki Sessiz Çýðlýk [Öykü]
Biraz Mutluluk [Öykü]
Göþyaþýyla Mutluluk Kahkahasý [Öykü]


neslihanca kimdir?

seyahet etmeyi seven, yazma tutkunu bir insan. . . . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
tolstoy, kafka, balzac, hermann hesse, ahmet altan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © neslihanca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.