..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




12 Temmuz 2010
Namazda Huþu Ýçinde Olmak  
Altuð Öztürk
‘Namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiþ bir farzdýr.’ (Nisa Suresi, 103) ve insanlara hayatlarý boyunca sürdürmeleri emredilen çok önemli bir ibadettir.


:ABHE:
‘Namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiþ bir farzdýr.’ (Nisa Suresi, 103) ve insanlara hayatlarý boyunca sürdürmeleri emredilen çok önemli bir ibadettir.
Bu önemli ibadet üzerinde titizlikle durulmalý ve vakti geldiðinde huþu içinde uygulanmalýdýr. Allah Kuran’da müminler için, ‘Onlar namazlarýnda hûþû içinde olanlardýr.’ (Mü'minun Suresi, 2) buyurmaktadýr. Allah’ýn huzurunda bulunulan bu özel anda yalnýzca O’nun gücünü ve kudretini düþünerek, saygýyla dolu bir korku içinde bu ibadeti yerine getirebilmek çok önemlidir.

Sadece bir görevi yerine getirme bilinciyle kýlýnan namaz kuþkusuz amacýna ulaþamaz. Namazda önemli olan Allah’ýn gücünü düþünerek O’nu birlemek ve O’nu yüceltmektir. Namaz esnasýnda günlük hayatla ilgili sorunlarýn düþünülmesi ya da planlar yapýlmasý son derece uygunsuzdur. Samimiyetten uzak bu davranýþ, ibadetimizin Allah katýnda kabul görmesini riske atabilir. (Allah en doðrusunu bilir.)

Etrafýmýzda pek çok insandan : ‘Namaz kýlarken aklýma çok iyi bir fikir geldi’ gibi namazýn amacýna yakýþmayan sözler duyarýz. Bazý insanlar namazdan sonra ne yapacaklarýný düþünür bazýlarý ise bir an önce namazlarýný kýlýp iþlerine devam etmek için sabýrsýzlanýrlar.

Oysa Allah’ýn vakit bildirerek bizleri namaza çaðýrdýðý özel anlar her mümin tarafýndan þevkle beklenmeli ve o özel anlarda büyük bir istekle Allah’ýn huzurunda durulmalý ve Allah’ýn emri üzerine huþu içinde bu ibadet yerine getirilmelidir.

Ýnsanlarýn çoðu randevularýna karþý son derece titizdirler. En güzel ve en temiz giysilerini giyerek tam zamanýnda söylenilen yerde olmak için ellerinden geleni yaparlar. Ancak ayný titizliði namaz vakitlerinde gösteremedikleri çok açýktýr. Çoðu zaman iþler bahane edilir ve vakit bulunamaz ya da iþlerin arasýna sýkýþtýrýlýp özensiz bir þekilde kýlýnýp günlük koþuþturmacaya devam edilir. Ancak ‘(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alýþ-veriþ onlarý Allah'ý zikretmekten, dosdoðru namazý kýlmaktan ve zekatý vermekten 'tutkuya kaptýrýp alýkoymaz' (Nur Suresi, 37) ayeti, bize namazýn ve diðer ibadetlerin ne kadar önemli olduðunu gösterir. Hiçbir iþ ya da eðlence namazdan ve Allah yolunda yaþamaktan daha önemli deðildir.

Bu tabloda göze çarpan çok önemli bir gerçek vardýr: Ýnsanlar genellikle Allah rýzasýný gözetmek yerine kendi nefislerine hoþ gelen bir hayatý yaþamayý ve dünyaya sýmsýký baðlanmayý tercih ederler. Bu büyük gafletten ancak ölüm melekleriyle karþýlaþtýklarýnda uyanacak olan bu insanlar, hayatta sahip olduklarýný sandýklarý her þeyi geride býrakýp gerçeklerle yüzleþeceklerdir. ‘Ateþin üstünde durdurulduklarýnda onlarý bir görsen; derler ki: "Keþke (dünyaya bir daha) geri çevrilseydik de Rabbimiz'in ayetlerini yalanlamasaydýk ve mü'minlerden olsaydýk.’ (En'am Suresi, 27) Kuþkusuz bu büyük bir piþmanlýk olacaktýr. Ancak dünyaya geri dönüþ mümkün olmadýðý ve son anda yapýlan tevbeler kabul edilmeyeceði için sonsuz bir cehennem azabý dünyada gaflet içinde yaþayan insanlar üzerine hak olacaktýr. Þeytanýn boþ vaadlerle Allah’ýn yolundan alýkoyduðu bu insanlar Allah’a kul olmak yerine nefislerinin ve þeytanýn esiri olmalarýnýn bedelini þüphesiz çok aðýr ödeyeceklerdir. Dünya hayatýnda insanlara boþ vaadler veren þeytan, O gün geldiðinde kendisine uyan insanlara ‘Þüphesiz ben sizden uzaðým. Çünkü ben sizin görmediðinizi görüyorum, ben Allah'tan da korkuyorum’ (Enfal Suresi, 48) diyerek aslýnda ne kadar büyük bir hata yaptýklarýný hatýrlatacaktýr.

Ýnsanlarý bu gafletten kurtaracak tek yol Allah’ý sýkça zikretmek ve Allah rýzasýný arayarak yaþamaktýr. Namaz kýlmak bu yolda yapýlacak en önemli ibadetlerden biridir. Bu yüzden namazý huþu içinde kýlmak ta son derece önemlidir. Bu özel anlarda þeytanýn fýsýltýlarýna kulak vermek yerine tüm kalbimizle Allah’a yönelmek en güzel ve en doðru hareket olacaktýr.

‘(Þeytan) Onlara vaadler ediyor, onlarý en olmadýk kuruntulara düþürüyor. Oysa þeytan, onlara bir aldanýþtan baþka bir þey va'detmez.’ (Nisa Suresi, 120)

Altuð Öztürk



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.