..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Hilâl Erboyacý




13 Temmuz 2010
Ne Çok Ortak Yanýmýz Var  
Ne Çok Ortak Yanýmýz Var

Hilâl Erboyacý


Ýnsanlarýn yaþamýnda altýný çizdiði, önemli bulduðu nice olay var. Kimi mutluluklarla kimi de hüsranlarla dopdolu. Her insanýn istese de istemese de yaþadýðý bu deneyimlerin sonuçlarý kiþiden kiþiye deðiþir. Kimi bu olaylar karþýsýnda soðukkanlýlýðýný kaybetmez, kimi de yaþama küser, içine kapanýr, dünyanýn sonu gelmiþ gibi davranýr.


:BAGI:

Ýnsanlarýn yaþamýnda altýný çizdiði, önemli bulduðu nice olay var. Kimi mutluluklarla kimi de hüsranlarla dopdolu. Her insanýn istese de istemese de yaþadýðý bu deneyimlerin sonuçlarý kiþiden kiþiye deðiþir. Kimi bu olaylar karþýsýnda soðukkanlýlýðýný kaybetmez, kimi de yaþama küser, içine kapanýr, dünyanýn sonu gelmiþ gibi davranýr.



Bazý davranýþlarýmýzý genlerimizde taþýrken bazýlarýný da sonradan öðreniriz. Ancak bildiðim tek gerçek yaþamýn devam ettiði… Önce karar vermemiz gereken: Bir zavallý gibi davranýp, insanlarýn bize acýmasýný mý istiyoruz? Yoksa ayaklarýmýz üzerinde sapasaðlam durup, olaylarýn bir þekilde üstesinden gelmek için mücadele etmeyi mi istiyoruz? Burada aslolan olayýn mahiyeti deðil bizim duruþumuzdur. Tüm insanlarýn yaþadýðý o kadar çok ortak sorun var ki…



Örneðin, çocukluk yýllarýnda anne ve babamýzýn yaptýðý tartýþmalar, ekonomik sýkýntýlar, istediðimiz halde sahip olamadýðýmýz birçok þey…Biraz daha büyüyünce yavaþ yavaþ karþý cinsle aramýzda baþlayan elektriðin zaman zaman kaosa dönüþmesi, evliliðe atýlan adýmlar, meslek edinme kaygýlarý….. Daha sonra eþinizle olan farklý bakýþlar, farklý duruþlar, tartýþmalar, çocuklarýn eðitimleri, beklentileri, bir yandan da mesleðinizle ilgili akla gelmeyen bin bir çeþit problemler… Bu, büyüklerin deyimiyle çocuklarýnýz ele karýþana kadar böyle devam eder gider. Hastalýklar, aðrýlar, halsizlikler….derken ömür biter.



Bakýn ne kadar ortak sorunumuz var. Ve bu sorunlarýn hiçbiri zengin-fakir ayrýmýna girmeden , cinsiyete bakmadan sürer gider… Olaðan sorunlara artý sorunlar eklemeye bayýlýr insanoðlu. Sýradan (!) bu sorunlarýn üstesinden gelmek yerine sorunu sorun yaratarak çözmeye çalýþýr. Örneðin –Türkçede bu sözcük anlatmak istediðim þeye tam oturacaðý için kullanýyorum- evhamlarý vardýr. Gerçekle ilgisi olmayan þeyler üretir kendi kendine. Yanlýþ anlar bir bakýþý, bir duruþu; kahreder kendini. Bazen de hastalýk hastasýdýr, her gün bir yerleri aðrýr, sebepsiz þikayetler eder. Olur olmadýk her þeye sinirlenir, kýskançlýklarý vardýr üstesinden gelemediði, ‘ Bugün hiç sorun yoktu nasýl etsem de bir sorun üretsem?’ diye düþünür durur. Kýsaca sorunlarla yaþamayý sever, böylece sorunsuz yaþamak isteyen insanlarýn burnundan getirir dünyayý..



Ýþte benim sýkýntým bunlarla baþlýyor, yaþamýn getirdiði her þeye varým. Yeter ki iyi için, güzel için, ailemizi doðru bir yerlere getirmek, topluma iyi birer vatandaþ olmak için var gücümüzle çalýþalým. Aramýzdaki gereksiz sorunlarý aþýp , gerçekten dikkate deðer, bize , ailemize,topluma çok þey katacak sorunlarýn mücadelesini verelim.. Sorunlarý mümkün olduðu kadar kendi ellerimizle deþlemeyelim, mümkün olduðu kadar sorunsuz yaþamaya alýþalým, boþluktan konuþacak malzeme bulmak için sorun üretmek yerine sorunlarýmýzý aþaðý çekelim. Gerekli olanýyla olmayanýný ayýralým.. Ne kadar güzel yaþarsak o kadar psikolojisi saðlam, ruhsal yönden saðlýklý insanlarýn oluþturduðu bir ülkeye sahip olacaðýmýzý bilelim.




Çabamýz mesleðimizi nasýl daha iyi yapabiliriz olsun, çocuklarýmýzý daha iyi nasýl yetiþtirebiliriz olsun, bu ülke nasýl kalkýnacak olsun, hep birlikte nasýl mutlu oluruz olsun, baþkalarýna nasýl yardým edebilirim olsun, hedeflerimiz büyük , beklentilerimiz ortak olsun… Baþkalarýnýn sahip olduklarý içimize dert olmasýn, baþkalarýnýn baþarýlarý gurumuz olsun, baþkalarýna nispet yapmak için olmasýn sahip olduklarýmýz, kendimizi geliþtirmek olsun ortak kaygýmýz, baþkalarýnýn eksiklerini görmek yerine tamamlamak olsun kendimizi, hepimizin öyle çok eksiði var ki….



Dünyanýn merkezi olduk diyelim; astýk, kestik, emrettik, ortak sorunlardan kaçýþ var mý?…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arena
Ýkinci Cumhuriyet
Tahlil
Oysa Biz
Yenilenmenin Zamanýdýr
Yeni Oluþum
Referanduma Doðru
Cevabý Aranan Sorular
Cevabýný Bildiðimiz Sorular
Þaþýrtan Ývme

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ah! Ahmet Haþim...
21 Mart Dünya Þiir Günü
Çýnar
Pembe Panjurlu Ev
Sýzlanmalar
Ýnþirah
Yüreðimi X Iþýnlarýna Kapadým
'Zekaný Unut Daima Çalýþkan Ol'
Sürgünlerim Oldu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.