..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > HAMZA EKÝZ




24 Temmuz 2010
Hüzün Yaraþýyor Bana  
HAMZA EKÝZ
öyle iþte negelir elden insan kalmaktan baþka


:AEAJ:
Yaþam denilen bu kýsýr döngüde var olmuþuz bir kere, ilk nefesi tattýðýmýz anadan son nefesi verinceye kadar sürecek bu yaþam. Neden var olduðumuzu düþünerek yaþarken, çektiðimiz acýlar kavuracak yüreklerimizi ve acýlarla boðuþurken sevda türküleri söylemeyi öðreneceðiz beklide. Ve varlýk yokluk içinde kaybetme telaþýyla yaþayacaðýz bu hayatý. Kimi zaman maddi olgu telaþýyla savrulacaðýz kimi zaman sevdayý arayacaðýz, tam mutluyum derken aðlamaya baþlayacaðýz kimi zaman. Kimi zaman buldum derken kaybetmeyi, kimi zaman yok oluþlar içinde var olmayý öðreneceðiz. Kýsaca yaþamayý öðreneceðiz alabildiðine ne þekilde olduðunu bilmeden. Ya insan kalarak yada hayvan olarak ama yaþayacaðýz sonuçta. Kimilerimiz hakký meyhanede arayacak, kimilerimiz sabah akþam alný seccadede namaz kýlacak. Kimileri meyhaneden çýkýp eþine sarýlacak kimilerimiz namazdan sonra zinaya soyunacak. Kimilerimiz doðru söyleyip doksan dokuz köyden kovulacak kimilerimiz ise yalan söyleyip yüreklere taht kuracak. Kimi dolandýracak, kimi dolandýrýlacak. Kimi satacak bedenini üç kuruþa lüks yaþama kaygýsýyla, kimisi aç kalsa da onurlu yaþayacak. Ve bir çocuðuz düþene vuracaðýz tekmeyi düþeceðimizi unutarak ve bir kaçýmýzda düþtüðümüzü yada düþeceðimizi hatýrlayýp el vereceðiz düþene. Kimimiz sevecek delice, kimimiz sevilecek. Kimilerimizin içinde yaþayacak sevdasý, bir kaçýmýz haykýracak yaþadýðý sevdasýný. Kimi diyecek bendesin, kimi diyecek dostlarýmla paylaþýlarak büyüyorsun. Kimi gerçek dost olacak sana varlýkta yoklukta, birçoðu koyacak tekmeyi sana yok olmaya yüz tuttuðunda. Kimisi sesini özleyip sesine dayanmak için arayacak seni kimisi sadece anlatacak neþesini anlatýrken sormayacak derdini anlatýrken sormayacak halini. Ve yaþayacaksýn yaþamayý öðrenerek ve yaþayacaksýn bir gün mutlu bir gün umutlu üç gün acý çekerek , beþ gün terk edilmiþ ve bazen bir sese hasret bir telefonun çalmasýný bekleyerek, bazen yoklukta yok olmak üzere olacaksýn bir bakacaksýn varlýkta yokluk çektiðin günleri unutmuþ yaþýyor olacaksýn. Ama yaþayacaksýn iþte bir þekilde ve yaþacaksýn nefes aldýðýn sürece.
     
     Evet yaþayacaksýn, yaþadýðýn sürece var olacaksýn. Neþeli umutlu ve onurlu ya da onursuz yaþayacaksýn ya ahlaklý olup mutlu olacaksýn ya da mutsuz olup ahlaksýzlýk limanýna demirleyeceksin. Çoðu zaman yorgun düþecek bedenin, bir zaman dingin bedeninle omuzlayacaksýn dünyayý. Bir gün çocuðun olacak aðlayacak düþüneceksin neden aðlýyor diye ve sevecek kahkaha atacak inançlýca yine düþüneceksin ya inançlarý kýrýlýr aðlarsa diye. Sevda selinde boðulurken, ayrýlýk çöllerinde susuz kalacaksýn birden. Seveceksin, sevileceksin ve terk edileceksin. Yâda ayný yastýkta vereceksin son nefesi. Kimi zaman savruk küfürler çýkacak aðzýndan sana yakýþmayan þekliyle ve çoðu zamanda sevda türküleri, umut þiirleri söyleyeceksin yaþadýðýnýn keyfine vararak. Bir gün olacak aðlayacaksýn, iki saat sonra kahkaha atacaksýn çeliþkilerle. Ve sevdiklerini kaybedeceksin teker teker kimileri yaþarken ölecekler kimileri gerçekten son nefeslerini verecekler, yaþayanlarýn acýlarýný taþýyacaksýn bir ömür yüreðinde ve ölenlerin acýlarý onlar topraðýn altýna girinceye kadar sürecek yüreðinde. Yaþadýðýn sürece belki bilmeyeceksin hiç babanýn ne demek annenin ne demek olduðunu, bazen bildiðin halde bilmezlikten geleceksin, bazen de yok sayacaksýn seni var edenleri onursuzca ve alnýna bu onursuzluðun karanlýðý eklenecek. Ve seveceksin hiç sevmemiþ gibi, ve sevileceksin sevilmemiþ gibi çabuk unutacaksýn seni seveninde senin sevdiðinin de var olduðunu, hoyratlaþacaksýn günden güne bilgisizce tüketeceksin yaþadýðýn sevdayý. Ve dönüp bakacaksýn neredeyim ben diye aptalca ve kendine hiç toz deðirmeden. Sütten çýkmýþ ak kaþýk olacaksýn kendine göre, karþý taraf için kara bir leke ve adýn iyiyle güzelle anýlmamaya baþlayacak kirlettiðin hayatlar için. Acýyacak yüreðin. Sen sen olmaktan çýkacaksýn dünya seni taþýmaktan býkacak beklide yalnýzlaþacaksýn. Ve yalnýz olmayý özleyeceksin paylaþmayý bilmediðin zamanlarda içine dolan dertler seni koparmak isteyecek yaþadýðýn dünyadan ya uzak þehirler paklayacak seni ya dað baþlarý yada yalçýn kayalar. Ýçindeki isyanýn varlýðý olacak bu saydýklarým mavi bir denizi hayal edemeyeceksin yada serin bir göl kenarýný yada mis gibi çam kokusunun içini doldurduðu bir dere kenarý çekmeyecek seni. Çünkü unutacaksýn paylaþmayý ve kendinle çeliþmek aðýr gelecek kaçmak isteyeceksin.

     Bazen de kaçamayacaksýn ha tutacaklar kollarýnda atacaklar seni taþ duvarlarýn ardýna, ellerin kelepçeli bedel ödeyeceksin. Ya namusunun bedeli olacak du ya vatan sevdasýnýn yada kendini feda ettiðin insanlar için bir bedel. Bunlar onurlularý belki namussuzluktan düþeceksin içeri 15 yaþýnda bir kýza saldýrmaktan adice yada dolandýrýcýlýktan alýn terini unutmuþ bir halde yada lüks uðruna bedenini satmaktan alacaklar seni demir parmaklýklarýn arasýna yüzün kýzaracak onursuzca. Ve sistem çekecek bazen dýþarý seni ya damardan alacaksýn ya da bir üçlü patlatacaksýn ve sonunda yakalanýp sen bile anlayamayacaksýn ne halde olduðunu. 3 ay 5 ay 1 yýl 5 yýl derken bazen de muhabbete dönecek yaþadýðýn yaþamýn bedelleri. Çeliþeceksin kendinle dar koðuþlar içinde. Bir an gelecek duracak zaman düþünmeden yok olmak isteyeceksin ya sýkacaksýn kafana ya atlayacaksýn bir köprüden yada içeceksin bir zehri yarýn ne olacak demeden. Yaþayacaksýn iþte bir þekilde kimi zaman noktayý koyan olacaksýn kimi zaman nokta sen olacaksýn. Ve kimi zaman yokmuþsun gibi yaþanacaksýn kimi zamanda yürek dolduracaksýn. Ve ne olursa olsun son nefese kadar yaþayacaksýn.

     Düþünmeyeceksin dünya üzerindeki insanlarýn mutsuzluklarýný sen kendi dünyanda kendi varlýðýnla sürdüreceksin hayatý. Senin dünyada dönüyor olacak dünya ve sen yalnýzlaþtýkça unutacaksýn paylaþmayý ve sen yalnýzlaþtýkça kapayacaksýn gözlerini sistemin çýkar dolu düzenine. Bana ne diyeceksin. Bana ne dedikçe mutlu bir insan olacaksýn insani duygulardan bir haber. Yada düþüneceksin dünya üzerindeki insanlarý, açý toku satýlaný sataný aç klaný tok yatýný kan emen burjuvayý kaný emilen iþçileri çocuklarýn aðlamasý çýnlayacak gece kulaklarýnda uykularýn kaçacak, bir hayat kadýný sokakta vurulacak kardeþin vurulmuþçasýna aðlayacaksýn bir gelinlik kýzýn pamuk tarlasýnda eleri dikenlerden parçalanýrken topraða düþen kan olacaksýn kimi zaman, yüreðindeki acý olacaksýn. Düþüneceksin gece bir kurþun gelecek mi diye bekleyen Mehmetçiðin halini, gazý var diye aðlayan bebeðin neden çýkmaz bu gazý diyeceksin. Satýlan vatan topraðý olacaksýn yýllar önce dökülen kanlar sýzlayacak bedeninde ve aç yatan insanlarýn açlýðý tedirgin edecek seni. Bir pezevengin neden pezevenk olduðunu düþüneceksin saatlerce ve bilmem hangi gece kulübünde tuvalette ölen 17 yaþýnda gencin neden altýn vuruþ yapmasýna engel olamadým diyeceksin. ve dar aðacýnda can veren nice onurlu insaný düþüneceksin ve ilmik dolanacak boynuna nefessiz kalacaksýn. Misket bombalarýnýn üzerlerine yaðdýðý çocuklarý düþüneceksin gecenin bilmem kaçýnda ve bir dostunun gözünden akan yaþýn nedenini. Ýncittiðin kýrdýðýn kalpler gelecek aklýna ve gece iyice zindan olacak sana. Ve yüreðinin en güzel yerini dolduran sevdan gelecek aklýna ve onun seninle paylaþamadýðý onu aðlatan dertler sevdiðin insanýn gözyaþlarýnda boðulacaksýn belki de. Ýçin sýzlayacak tüm bu olumsuzluklar içinde, onursuzluklarý düzeltememenin acizliðiyle. Ve mutluluktan bahsedecekler sana yalnýzlaþýrsan mutlu olursun diyerek ve düþünme diyecek ve 3 lü bir sarma verecekler eline yada bir þýrýnga ne bileyim akþamlarý birbirini bilmem ne yapmak için koþturan adamlarýn dizelerini izlettirecekler aðzýn sulanarak ve hayalini kura kura yata odasýna gireceksin kadýn dizideki baþ rol oyuncusunu hayal edecek sende esas kadýný hiç seviþmediðin gibi seviþeceksin karýnla. Bu derece aþaðýlýk yaþamaya itecekler seni adice ve onursuzca.

     Evet tüm bunlar içinde, tüm bu olumsuzluklar içinde yanaðýmýn kýyýsýnda eskilerden kalan tatlý bir tebessümle tutunmaya çalýþýyorum hayata. O tebessüm daha açarken gözlerimi benim karnýmý doyuran ve beni mutlu eden yumuþak bir memenin dudaðýma býraktýðý en çýkarsýz armaðan. Onun haricinde mutlu ol demeyin bana tüm bunlarý düþünmeyeceksem insanlýðýmdan þüphe duyarým ve insan kalamazsam hayvanlaþýrsam ne onur kalýr bende ne yaþama þevki. Yok biliyorum hüzün yaraþýyor bana ben düþününce insanlaþýyorum yalnýzlaþtýðým zamanlar düþünüyorum ve elimden geleni yapabildiðim sürece insan kalýyorum. Varsýn insan sýfatýna bürünmüþ hayvanlar düþünsün gerisini. Acýda olsa benim için acýsa da ben seviyorum hüznü. Ýnsan olmak yaraþýyor bana ve düþündükçe insan kalýyorum ben. Darýsý düþünemeyen ve kýþ uykusuna yatmýþlarýn baþýna…

     
www.hamzaekiz.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnadýna Yaþa Bebek…
Sevgiliye
Ayrýlýk
Haksýzmýyým
Hoþgeldin Bebek
Ölüm...
Sonbahar
Baba!..
Bilmiyorum
Türküler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Unutmadýmaklýmda!..
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.