..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Deniz Erdal Kaya




2 Aðustos 2010
Sen Gidince Anladým...  
Deniz Erdal Kaya
Bisiklet pedallarý araba pedallarýyla yer deðiþir; bisiklet sürerken yüzüne çarpan rüzgâr yok olur. Yaðmurda, karda oynanan oyunlarýn yerini sýcak soba baþýnda sohbetler alýr, soðuðun içimizi ýsýtan tarafý, yaðmurun yüreðimizi temizlemesi yok olur. O kadar basit ve o kadar kolay severiz ki ilk zamanlar, sevdalarýmýzýn acýlarý zamanla önce þüphe, sonra nefreti öðretir þartsýz koþulsuz güvenerek sevmek yok olur.


:AHEF:
Ýçime sýkýþmýþ anýlarýn yokluðu dizildi boðazýma. “Yokluk…” tek kelimede anlatýlamayan bir yaþam gibi. Yaþanmamýþ her þeyi, yaþanamayacak olaný, yaþananlarýn ardýna takýlmýþ olaný anlatan tek kelime. Bir insan ne vakte kadar bir kelimede anlatabilir hayatýný? Bile bile ne kadar teslimiyetçi davranabilir? Deðiþim gerçeðinden kaçýþýn bir yoludur belki yokluk ama arkasýna ne kadar sýðýnýlabilir ki?

Söylemenin kolay olduðu kadar kolay olmadý hiçbir zaman. Bir bilinmeyeni bulmak kolaydýr matematik denklemlerinde fakat hayatýn denkleþtirmelerinde bir bilinmeyeni bulabilmek o kadar zor, o kadar acýlý, sancýlý olur ki bilinmeyenleri görmezden gelmeye baþlar insanlar. Bisiklet pedallarý araba pedallarýyla yer deðiþir; bisiklet sürerken yüzüne çarpan rüzgâr yok olur. Yaðmurda, karda oynanan oyunlarýn yerini sýcak soba baþýnda sohbetler alýr, soðuðun içimizi ýsýtan tarafý, yaðmurun yüreðimizi temizlemesi yok olur. O kadar basit ve o kadar kolay severiz ki ilk zamanlar, sevdalarýmýzýn acýlarý zamanla önce þüphe, sonra nefreti öðretir þartsýz koþulsuz güvenerek sevmek yok olur. Derken, var olduðumuz yerleri terk ederiz, uzak yerler uzun yolculuklar çeker yüreðimizin dizgin bilmez yalnýzlýðý; bilinen, alýþtýðýmýz ve bize alýþan, azalmadan sürekli artan tanýnmýþlýðý kaybederiz. Aslýnda sýralayamayacak o kadar çok kayýplarýmýz vardýr ki her kazancýn ardýna takýlarak çoðalýr yokluklarýmýz. Ama ne vakit ölümle karþýlaþýrsak iþte o vakit anlarýz ne yokluklarýmýz varmýþ ve ne varlýklarýmýz yok olmuþ. Kayýplarýmýzýn kazançlarýmýzla ayný terazide, farklý kefelere dizilip, dengenin olduðuna inanma isteðinin zirve noktasý, iþte tam olarak o andýr. Bir saniyeden kýsa gibi gelir bin senede gitmez hezimetinin haykýrýþlarý. Uçsuz bucaksýz bir vadide bir kuþun yalnýz çýðlýðý gibi büyür, yankýlanýr. Ama duymaz kimse, duyulmaz insanýn iç aðlamalarý. Gözyaþlarýnýn içerde oluþturduðu deniz bilinmez. Ölüm çalýp gitmiþtir hayatýmýzýn yarýsýný biz kalan yarýsýnýn tam olduðunu sanarak hareket ederiz. Sonra yeni bir ölüm gelir ve elimizdeki yarým tamýmýzýn da yarýsýný kaybederiz.

Aslýnda hayat doðduðumuz gün kaybetmeye baþladýðýmýz emanet bir süreçtir. “Ne zaman istedik bu emaneti, kim verdi? ” diye isyan etsek de yaþayan bizler en saðdýk emanetçiler oluruz ve ihanet etmeye ne kadar yer ararsak arayalým hiçbir yolunu bulmayýz. Bulanlar yok deðil elbette fakat ardýnda býraktýðý sorumluluklar küfesini sevdiklerinin sýrtýna bölüþülmeden yüklüyor hayat. Her sevdiðine, kendisinin aynýsýndan bir küfe. Sonuç ölen gitmiyor hayatlarýmýzýn yarýsýný alýp sýrtýmýza kendi küfesini yerleþtirip üstümüzde kalýyor.



Deniz Erdal Kaya
02/08/10-Ýstanbul



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalamayanýmsýn...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bimeyene Dair... [Þiir]
Piraye [Öykü]
Piraye (3. Bölüm) [Öykü]
Piraye (2. Bölüm) [Öykü]
Bir Günü Yaþamak, Yaþlanmak... [Eleþtiri]


Deniz Erdal Kaya kimdir?

Düþünebilen herkesten farklý deðilim aslýnda… Herkesin kendince yaþadýklarýný ben de biraz eksiði, çokça fazlasýyla yaþýyorum, bu ülkenin, ülke benzeri Ýstanbul'unda. Yaþarken her an bir baþka öykü, ya da roman konusu olabilecek olayla karþýlaþabiliyoruz bu karmaþada… Ben de bu yaþam öykülerini biraz eksiði, biraz fazlasýyla sunmak için buradayým. Eðitim sürecimin karmaþýklýðý ve anýlarla ardýmda býraktýðým þehirlerin öyküleri bekliyor. Bekleyenlere ekleniyor, bu ülkedeki hemen her yaþamda az-çok yer bulabilen þizofren ve yaþanmamýþ hayallerim. Bütün olarak duygularýnýn yoðunlaþmasý ve algýsal empatisinin aþýrý geliþmesiyle yaþamý zindana dönen, genç bir ihtiyar söz konusu… Hepsi bu kadar mý? Elbette hayýr. Dahasý, öykülerimde sizlere sunulmak üzere gizli…


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Deniz Erdal Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.