..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




2 Aðustos 2010
Kaçýnýlmaz Son Ölüm  
Altuð Öztürk
Dünyada yaþayan milyarlarca insanýn hayattaki tek amacý iyi bir iþe, kariyere, ve mutlu bir aileye sahip olabilmektir. Bunun haricinde baþka bir amaçlarý yoktur. Zaten tüm bunlara ulaþabilmek için çabalarken geriye çok fazla zamanlarý da kalmaz.


:ACJI:
Dünyada yaþayan milyarlarca insanýn hayattaki tek amacý iyi bir iþe, kariyere, ve mutlu bir aileye sahip olabilmektir. Bunun haricinde baþka bir amaçlarý yoktur. Zaten tüm bunlara ulaþabilmek için çabalarken geriye çok fazla zamanlarý da kalmaz.

Mesela yoðun olarak çalýþan bir iþ adamý günün büyük bir bölümünü çalýþarak geçirir; iþ yemekleri, toplantýlar, iþ gezileri... Tüm bu yoðunluðun dýþýnda ailesine de zaman ayýran bu kiþiler boþ kalan zamanlarýnda ise sosyal bazý aktivitelerde bulunarak toplum içerisinde daha saygýn ve sosyal bir pozisyon elde etmeye çalýþýrlar. Tek amaçlarý hayatlarýný en iyi þekilde yaþayabilmektir. Ölüm ve sonrasýný ise asla düþünmezler.

Oysa ölüm, insaný ne zaman yakalayacaðý belli olmayan hayatýn en önemli gerçeðidir. Ölüm, kýsa bir hayalden oluþan dünya hayatýndan uyanma vaktinin geldiðini bildiren bir çalar saat gibidir. Ýnsan bu sesi duyduðunda uyanmak istemez. Hayatýný sadece kendi arzularý ve istekleri doðrultusunda yaþayan, ahiretini hiç düþünmeden, Allah'ý anmadan, O'nun rýzasýný gözetmeden yaþayan insan, hayatýn ölümle biteceðini zanneder. Oysa gerçek hayatýn baþladýðýný fark ettiði o anda yaþadýðý uyku haline geri dönmek ister. 'Ateþin üstünde durdurulduklarýnda onlarý bir görsen; derler ki: "Keþke (dünyaya bir daha) geri çevrilseydik de Rabbimiz'in ayetlerini yalanlamasaydýk ve mü'minlerden olsaydýk." ' (En'am Suresi, 27) Bu geriye dönme isteði aslýnda büyük bir piþmanlýðýn göstergesidir. Yaþanacak sonsuz azabýn þuuruna varan insanýn çaresiz piþmanlýðý... Oysa Allah tüm insanlara öðüt alacaklarý kadar zaman vermiþ ve uyarýcýlarýný da göndermiþtir. 'Size orda (dünyada), öðüt alabilecek olanýn öðüt alabileceði kadar ömür vermedik mi? Size uyaran da gelmiþti. Öyleyse (azabý) tadýn; artýk zalimler için bir yardýmcý yoktur.' (Fatýr Suresi, 37) ayetiyle bu gerçeði çok açýk bir þekilde görmekteyiz.

Þimdi geriye dönelim ve sonsuz azapla karþýlaþan böyle birinin dünya meþgaleleriyle oyalanýrken Allah için neler yaptýðýna bakalým.

Allah kullarýna çeþitli þekillerde uyarýlarda bulunmuþtur. Bu uyarýlar, elçileri ve kitaplarýyla olduðu gibi bazen bir insan aracýlýðýyla, bazen bir yazý, bazen de bir olayla olmuþtur. Kendisine namaz kýlmasý gerektiði hatýrlatýldýðýnda bu kiþilerin en büyük bahanesi vakitlerinin olmadýðýdýr. Onlara göre namaz kýlmak diðer iþlerini yapmalarýna engeldir. Oysa Allah Kuran'da cennet ehli için : '(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alýþ-veriþ onlarý Allah'ý zikretmekten, dosdoðru namazý kýlmaktan ve zekatý vermekten 'tutkuya kaptýrýp alýkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkýlaba uðrayacaðý (dehþetten allak bullak olacaðý) günden korkarlar'. (Nur Suresi, 37) buyurmaktadýr. Cehennem ehli için ise çok para kazanmak, kendini ya da baþkalarýný daha fazla hoþnut etmek, namazdan ve diðer ibadetlerden çok daha önemlidir. Mesela daha fazla kazanmak için her þeyi yapabilen bu insanlara faizin haram olduðu hatýrlatýldýðýnda, zamana uymak gerektiði ve faizin ticaret hayatýnýn bir parçasý olduðu cevabýný verirler. Oysa Kuran'da faiz yiyenler için : 'Faiz (riba) yiyenler, ancak þeytan çarpmýþ olanýn kalkýþý gibi, çarpýlmýþ olmaktan baþka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onlarýn: "Alým-satým da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayýdýr. Oysa Allah, alýþ-veriþi helal, faizi haram kýlmýþtýr. ' (Bakara Suresi, 275) buyrulmaktadýr. Ýnfak etmeleri söylendiðinde ise mallara ve paraya olan hýrslarý ortaya çýkar. Sahip olduklarýnýn sadece küçük bir kýsmýný ihtiyacý olanlara verirler. Ancak bunu Allah rýzasý için deðil sadece kendi vicdanlarýný rahatlatmak ya da toplum tarafýndan alkýþlanmak amacýyla yaparlar. Geri kalan mallarýna ise sýmsýký sarýlýp daha da artýrmaya çalýþýrlar. 'Ve onlar, mallarýný insanlara gösteriþ olsun diye infak ederler, Allah'a ve ahiret gününe de inanmazlar. Þeytan, kime arkadaþ olursa, artýk ne kötü bir arkadaþtýr o.' (Nisa Suresi, 38) Kendilerine emanet olarak verilen mallarla böbürlenir ve gücün kendilerinde olduðunu düþünürler. Oysa sahip olduklarý her þey: 'Bilin ki, mallarýnýz ve çocuklarýnýz ancak bir fitnedir (imtihan konusudur.) Allah yanýnda ise büyük bir mükafat vardýr.' (Enfal Suresi, 28) ayetiyle bildirildiði gibi sadece bir imtihan konusudur.

Allah'ýn yolunda yaþamak yerine þeytanýn yolunda yaþamayý tercih eden bu insanlar ibadetlerini genelde yaþlýlýk dönemlerine ertelerler. Yaþlanýnca namaza baþlayacaklarýndan, kapanacaklarýndan ya da hacca gideceklerinden bahsederler. Ölüm konusunun açýlmasýndan hiç hoþlanmazlar. Birileri ölümden bahsedecek olsa hemen sustururlar. Hayatýn tadýný çýkarmak varken böylesine kasvetli konularda konuþmak anlamsýzdýr bu kiþilere göre. Ölümü ve sonrasýný düþünmek bugünü yaþamalarýna engeldir çünkü... Bu yüzden de tüm uyarýlara kulaklarýný týkarlar. Ancak görmezden gelmeye çabalasalar bile mutlaka 'Her nefis ölümü tadýcýdýr.' (Ali Ýmran Suresi, 185) ve bu sondan kimse kaçamayacaktýr.

Çok açýktýr ki dünya hayatý sadece bir imtihan mekânýdýr. Bu mekânda ahiret için yapacaklarýmýz hayati öneme sahipken sadece dünya için yaþamak, uyumayý çalýþmaya tercih etmek gibi bir þey olur. Böylesine bir gafletin sonucu dünyada yaþanacaklardan çok daha acý verici olacaktýr. Bunun bilincinde olarak Allah'a sýðýnýp yaþamaksa tek kurtuluþ olacaktýr...

'Bilin ki, dünya hayatý ancak bir oyun, '(eðlence türünden) tutkulu bir oyalama', bir süs, kendi aranýzda bir övünme (süresi ve konusu), mal ve çocuklarda bir 'çoðalma-tutkusu'dur. Bir yaðmur örneði gibi; onun bitirdiði ekin ekicilerin (veya kafirlerin) hoþuna gitmiþtir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsýn ki sapsarý kesilmiþ, sonra o, bir çer-çöp oluvermiþtir. Ahirette ise þiddetli bir azap; Allah'tan bir maðfiret ve bir hoþnutluk (rýza) vardýr. Dünya hayatý, aldanýþ olan bir metadan baþka bir þey deðildir'. (Hadid Suresi, 20)

Altuð ÖZTÜRK



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Günahtýr...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
5 Aðustos 2010
Ölümün müspet ve kaçýnýlmaz olduðunu her insan bilir ama bununla insanlarý korkutmaya çalýþmak günahtýr. “Dünya hayatý aldanýþ olan bir metadan baþka bir þey deðildir,” derken yüce Rabbimizin bu metayý sevdiði için yarattýðýný unutmak ta günahtýr. Bir de Allah adýna onun sözcüsü imiþ gibi bu kadar kesin konuþmak/yazmak ta günahtýr. Yüce Rabbimizin þu dünya alemi için yarattýðý kullarýn arasýnda sadece Müslüman olanlarý kuldan saymak ta günahtýr. Allah adýna izafi yazýlar yazmadan önce elli kitap okuyup bitirmeden bir satýrcýðý kaðýda dökmek te günahtýr. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.