..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Hilâl Erboyacý




8 Aðustos 2010
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar  
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar

Hilâl Erboyacý


Gün geçtikçe sayýlarý artan Edebiyat Siteleri’nin yazan, çizen, sesini insanlara baþka türlü duyuramayan çoðu amatör þair / yazar için bulunmaz nimet olduðuna inananlardaným.


:BHJF:


Gün geçtikçe sayýlarý artan Edebiyat Siteleri’nin yazan, çizen, sesini insanlara baþka türlü duyuramayan çoðu amatör þair / yazar için bulunmaz nimet olduðuna inananlardaným. Kendini geliþtirmeye çalýþan , öðrenmek amaçlý bu iþe baþ koyanlarý gördükçe de çok mutlu oluyorum. Bunun yaný sýra öyle komik, öyle inanýlmaz yorum ve çýkýþlar okuyorum ki -ister istemez- ‘Sosyalleþmek mi edepsizlik mi?’ diye sormadan edemiyorum.

Önemli bir güruh, bu iþin eðitimini almýþ insanlara takmýþ. -Hani herkesin haddini bilmesinden yanayýz ya- Pek çok yanlýþ, pek çok eksik görsek de görmemezlikten geliyoruz.’ Bir edebiyat sitesinde yazýyorsanýz edebiyatýn ve dilimizin kurallarýna uymak zorundasýnýz .’ bile diyemiyoruz. Hele bir demeye kalkalým, aman Allah’ým bir yýðýn insan üstünüze geliyor. Verip veriþtiriyorlar. Bunlarý dediðimiz için kariyerimizi kullanmýþ, ukalalýk yapmýþ, onlarý ezmiþ oluyoruz.

Ne zamandýr içime dert oldu, yazayým dedim elim geldi geldi gitti. ‘Neden baþka mesleklerde ayný feveranlar olmaz da bizim mesleðimizde böyle þeyler olur?’ diye düþünmeye baþladým. Örneðin, bir doktorun týp konusundaki bilgisiyle benim bilgim bir mi? Ya da bir marangozun iþiyle ilgili ne kadar ahkam kesebilirim? Þimdi hemen yanlýþ anlaþýldýðýmý bilerek konuyu açmak istiyorum. Bu benim týpla ya da marangozlukla ilgili konularda kendimi geliþtiremeyeceðimi göstermez. Böyle olunca da kendimi geliþtirirken ilk yapacaðým iþ bu konunun erbabýna fikir danýþmak, inceliklerini sormak ve bu konuda yayýnlanmýþ, yazýlmýþ kaynaklarý incelemek olacaktýr.

Bana çok önemli þairlerin/ yazarlarýn baþka mesleklerden olduðunu söyleyebilirsiniz. Bu konuda da çok haklýsýnýz. Zaten benim sýkýntým bu deðil. Araþtýrmadan, yanlýþlarýmýzý görmeden ya da yanlýþlar konusundaki uyarýlara kulak asmadan, en azýndan ‘yazým kurallarý’ denen, ‘noktalama iþaretleri’ denen birtakým kurallarýn farkýnda olmalý insan. Edebiyat arenasýnda boy göstereceksek oyunu kuralýna göre oynamalý. Yazar ya da þair olmak için bir üniversite olmadýðýný biliyorum. Yani bunun bir mesleki tercih olmadýðýnýn farkýndayým; ancak yazar ya da þair olma kararýna varmýþsak bunun önemli bir misyon olduðunun da farkýnda olmamýz gerekmez mi?

Bugün isimlerinden söz ettiðimiz kayda deðer þairlerimizin þiirlerinde kullanacaklarý bir sözcük için aylarca düþündüklerini biliyor muydunuz? ‘ Ayný þeyleri dönüp dolaþýp yazacaðýma yazmayý býrakýrým.’ diyen dünya edebiyatýnýn saygýn isimlerini okudunuz mu hiç? Yazýlara/ þiirlere yapýlan yorumlarda bile yýðýnla cümle düþüklüðü yapabiliyorsak, en küçük eleþtiride kýzýlca kýyamet koparýyorsak, en azýndan edebiyat eðitimi almýþ ya da bu konuda kendini geliþtirmiþ insanlardan bir þeyler öðrenmek çabasý içinde deðilsek, bilgisayarýmýzdaki –en azýndan- ‘yazým kýlavuzu’na dönüp ‘Bu sözcüðü doðru mu yazdým?’ endiþesi taþýmýyorsak bu iþe hiç soyunmayalým derim ben.

Hele edebiyat gibi insan duygularýný öne çýkaran, düþüncelerini söze ve yazýya döken, insanlarýn birbirlerini tanýma ve anlama alanlarýný geniþleten bir alanda çirkin, kaba, aþaðýlayýcý hiçbir söyleme izin vermememiz gerek. Nezaketini, saygýnlýðýný, duyarlýlýðýný kaybetmiþ bir toplum insanlara hiçbir þey veremez. Eðitimden tutun saðlýða varana kadar her þeyin ranta dönüþtüðü bir dünyada en azýndan edebiyatý bu çýkmazýn içinden uzak tutalým.Tutalým ki çocuklarýmýz bizim yazdýklarýmýzla beslensinler. Tutalým ki çaðdaþ ve uygar bir toplum olabilmek için kendini geliþtirmiþ, nesnel, eleþtiriye açýk, birbirini ezmeyi deðil yüceltmeyi alýþkanlýk haline getirmiþ insanlar olalým. Kýsacasý asýrlardýr insanlarýn geliþiminde çok önemli bir rol oynamýþ ‘Edebiyat’ýn ve dilimizin hakkýný verelim.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýz Edebiyat Yöneticileri Dikkatine !
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
16 Aðustos 2010
Ýz Edebiyat gibi üstün nitelikleri olan bir sitede yazabilmek için bir yazýnsal, etik ve bilimsel kurallarý bilmek gerekir. Yetkililerin bu konuda sanýrým sýký bir düzenleme veya yönlendirme hatta eleme yapmasý gerekir diye düþünüyorum. Aksi takdirde, seviye düþebilir ve site çöplüðe dönebilir. Noktalama iþaretlerini bilmemek, düþük cümleler, eksensiz bir yapý, kiþisel karalama, hatta küfürleþme internet sitelerinde sýkça rastlanan bir olgu. Özellikle nokta, virgül gibi imleçlerden sonra bir harflik boþluk býrakýlmasýna hiç dikkat edilmiyor.

:: selam..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
11 Aðustos 2010
eleþtiri sanat iþidir ,öyle her eleþtirene eleþtirmen demiyoruz bazýlarý iþi öyle abartýyor ve sululuða veriyorki ben onlara soytarý eleþtirmenler diyorum .Ýmgesi bol olan bir þiire çöplük diyenleride gördük,dilin sadeleþmesi nasýl olur ve neden þiirlerde sadelik olmasý gerektiðini açýklayan yol gösteren eleþtirileri de okuduk.Okuyucunun çoðu maalesef göremiyor bunlarý ,doðru eleþtiri ve yerýnde sanatý.Ayrýca eleþtiri þairin duygularýna yön vermek deðildir ,onun duygularýnýn yerini deðiþtirmek deðildir ,pencereyi açýp bas bas nokta þurda olacaktý virgül burda olacaktý ,de -da lar þöle yazýlacaktý demek deðildir ,editörler pencereyi açýp baðýrmazlar sessizce düzeltirler bu tarz hatalarý .Eleþtiri bana göre þiirin veya bir metin yazýsýnýn özüne dair olmalýdýr eleþtiren fikrini söylemelidir.Öyle laf olsun torba dolsun amacýyla yapýlan eleþtirileri anlayack kadar olgunuz ,yaptýðýnýz eleþtirileri görmedim onun için sözüm size deðildir.Doðru eleþtirler yol gösteren eleþtirilere her zaman kapýmýz açýktýr .selamlar

:: Çok haklýsýnýz.
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
10 Aðustos 2010
Çok haklýsýnýz. Uzun zamandýr bu konu beni de rahatsýz ediyor ve incitmeden, rahatsýz etmeden, þiir veya deneme yazan, yazmaya çalýþan dostlarýmý hatalarý konusunda uyarmaya çalýþýyordum. Ancak gördüm ki kendilerini düzeltme yolunda adým atýlmýyor. Duygularýný ortaya döküp rahatlama isteði duyar gibi bir olgu haline gelmeye baþladý bazý kiþilerde yazmak. Ýþte bu sebepledir ki ( bence ) ne olursa olsun '' biz yazarýz '' havasýndalar. Gerisi umurlarýnda bile deðil.Ayrýca her gün günde birkaç þiir yazmalýymýþlar gibi de gerekli gereksiz her konuda bir þeyler karalayýp ortaya koyanlar da çok fazla ve rahatsýzlýk verici.Ýçinde olmak istediðimiz bir alanda kendimizi eðitmeye çalýþmak bu kadar mý zor? Konu için teþekkürler Hilâl. Çok güzel dile getirmiþsiniz.

:: Ayný kanaatteyim...
Gönderen: Umut Salih Tiryakioðlu / , Türkiye
8 Aðustos 2010
Dediðiniz gibi yazýnýn tabiatý gereði eli kalem tutan herkes yazar olabileceði zannýný taþýyor. Bu týp için yahut marangozluk için geçerli deðil elbette. Kimse hevese kapýlarak hasta muayene etmeye kalkýþmazken hayata dair hiçbir derin düþüncesi, ciddi bir araþtýrmasý, çalýþmasý ve en önemlisi yeteneði olmayan mahlukat yazarlýða heves edebiliyor. Hatta bunlar meþhur bile olabiliyor. Ben bugün entelektüel ilan edilen bir takým zat'ý muhteremin dahi gerekli meziyeti haiz olduklarýný sanmýyorum. Hegel, Estetik adlý çalýþmasýnda, "Büyük tutkular ve derin bir ruhun hareketleri açýða çýktýðýnda, daha ince beðeni ayrýmlarý ve beðeninin tek tek ayrýntýlarla bilgiçce uðraþmasý artýk söz konusu deðildir. Beðeni, böyle bir zemini bir adýmda aþan dehayý duyumsar ve onun gücü önünde geri çekilerek kendisine çok uygun bir yer bulur ve kendisinin neyi yapamayacaðýný bilir." der. Her alanda olduðu gibi edebiyatta da 'büyük adam' kalmadýðý için galiba meydan bayaðýlara kalýyor.

:: Tekrar etmek
Gönderen: Mustafa Aslan / , Türkiye
8 Aðustos 2010
Haklýsýnýz, özellikle de ayný þeyleri yazmak konusunda. Edebiyat sitelerinin þiir bölümlerine girmiyorum uzun zamandýr. Birbirinin kopyasý karalamalar, birkaç tane belirli imge çevresinde dönüp duran benzetmeler... Keza denemeler de öyle. Bana kalýrsa, ki buna ben de dahilim, genç yazarlar nereden besleneceklerini bilemiyorlar. Nâzým'ý, Fâzýl'ý, Câhit'i büyük yapan neydi, anlayamýyorlar. Elbette bu iþ öðrenilecek bir þey deðil, siz de deðinmiþsiniz bu hususa. Ama edebiyata merak saldýklarýnda, bir yol gösteren bulamýyorlar. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.