..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > osman demircan




9 Aðustos 2010
Pakistanlý Çocuk  
osman demircan
Pakistan'daki çocuk, sel felaketinin ardýndan çamurda yatmaktasýn. Yorganýn rüzgar, rüyalarýn yaprak olmuþ gecenin en ayaz vaktinde. Saçlarýn topraðýn ýslak elleriyle yýkanýrken, sabunun çamur olmuþtur. Sana uzanan eller seni çamura boyamýþtýr. Gemiler kalkar limandan, içi dýþý beyaz ve tertemiz gemilerdir bunlar. Ýçindeki yüzler pürüzsüzdür. Ne Bangladeþ'te yüzüne kezzap atýlmýþ yüzlere benzer bu yüzler ne de sýcaðýn altýnda kapkara olmuþ bir yüze benzer.


:AIIA:
Pakistan'daki çocuk, sel felaketinin ardýndan çamurda yatmaktasýn. Yorganýn rüzgar, rüyalarýn yaprak olmuþ gecenin en ayaz vaktinde. Saçlarýn topraðýn ýslak elleriyle yýkanýrken, sabunun çamur olmuþtur. Sana uzanan eller seni çamura boyamýþtýr.
Gemiler kalkar limandan, içi dýþý beyaz ve tertemiz gemilerdir bunlar. Ýçindeki yüzler pürüzsüzdür. Ne Bangladeþ'te yüzüne kezzap atýlmýþ yüzlere benzer bu yüzler ne de sýcaðýn altýnda kapkara olmuþ bir yüze benzer. O yüzler ki gülüþleriyle martýlarý kýskandýrýrlar. O yüzler ki hiç çamura bulaþmamýþlardýr. Dünya iki yüzlüdür anlayacaðýn kardeþ. Bir yüzü sefalet solurken, öteki yüzü oksijen saðanaðý altýnda berraktýr.
Otobüsler kalkar terminallerden hiç sana uðramadan Pakistanlý çocuk. Hem sen ona uzaksýn hem o sana uzak. Yollarýnýz kesiþmeden daha, ayrýlýk yolun baþýnda sizi baþka yerlere savurmaktadýr. Dünya yol ayýrýmlarýyla doludur kardeþ. Daha merhaba demeden yollar elvedaya çýkmýþtýr çoktan. Sen Pakistanlý çocuk! Bir Ýngiliz çocuktan daha güzelken her þeyinle gözlerinle, ellerinle, saçlarýnla neden bütün çirkinlikler senin baþýnda? Ey Filistinli, Endonezyalý, Bangladeþli çocuk! Diðer çocuklar oyuncak tabancalarýyla oynarken, neden bütün namlular senin þakaðýndadýr? Ey Pakistanlý çocuk! Yüzün çamura deðerken, kendini çamurdan yeniden mi yaratmaktasýn. Yoksa sen baþka Tanrý'nýn bir çocuðu musun? Hayýr, bunun Tanrý ile bir alakasý yoktur çocuk. Sakýn Tanrý'ya haksýzlýk yapayým deme. Sen insanlarýn kazdýðý bir mezardasýn. Küreði ona Tanrý vermemiþtir. Sen baþka insanlarýn elleriyle bu haldesin. Dünya bir topsa eðer, dünyayý baþkalarý parmaklarýnýn ucunda oynatmaktadýr. Bu yüzden sen baþkalarýnýn oyununda çamura saplanmaktasýn.
Trenler kalkar garlardan. Bir garda Tolstoy'un son nefesini duymaktasýn, bir baþka garda ise çocuklar bali çekmektedir ciðerlerine, bir diðerinde ise çocuklar özel okullara giderken annelerine el sallamaktadýr. Ey Pakistanlý çocuk! Söyle sen ne tarafa gitmektesin. Raylarýn býçak gibi keskin sýrtýnda, kendine nasýl bir yol çizmektesin? Unutma Pakistanlý çocuk! Seller evini alýp götürse de hiç sahilinde yüzmediðin denizlere, yine de bakýþlarýný maviye boya. Dertlerin dev dalgalar olsa bile, yine gözlerin ufuktan ayrýlmasýn. Çünkü bir gün gelecek, umut çiçekleri senin tenekeden saksýlarýnda sapsarý açacak. Dünya sana da bir avuç mutluluk verecek. Yeter ki Tanrý'ya el açmaktan usanma.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
9 Aðustos 2010
Maalesef Pakistan yýllardýr "acýlarýn ülkesi" oldu. Allah yardýmcýlarý olur inþallah. Teþekkürler. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn savaþ ve afetler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ey Çocuk
Eþeklerle Savaþa Gidilmez

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köpekler ve Ýt Herifler
Üç Türlü Ýnsan
Ýnce Bir Tülüm
Tüm Aþklar Faþizm Kokmaz
Baþka Bir Yol Yoksa Ýnancýn Seni Nereye Kadar Götürür
Keyfin Bilir
Örümcek ve Kelebek
Dünya
Tüm Evli Sevgililerin, Sevgililer Günü Kutlu Olsun
Olan Daðdaki Garibana, Karakoldaki Garibana Olmakta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.