..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Emine Piþiren




30 Aðustos 2010
Gerçekten O Köy Bizim Köyümüz Mü?  
Emine Piþiren
Türkiye ile uzaktan yakýndan hiçbir alakasý olmayan bu "...Türk Köyünün hikayesi de oldukça ilginç geldi bana: Bundan 324 yýl önce 2. Viyana Kuþatmasý sonrasý yaralý bir Yeniçeri askerini ölmek üzereyken buradaki halk tarafýndan tedavi edilip bakýlýyor. Bir süre sonra burada yaþayan bir Ýtalyan kýzla evlenen Yeniçeri..."


:BCAB:


Zaman zaman internette eski gazeteleri okumaktan zevk alýrým. Bazen öyle ilginç haberlere tesadüf eder ki gözlerim, iþte bir tanesini sizinle paylaþmak isterim. Hem de günün manasýna ve deðerine çok uygun düþüyor. Hani çocukluðumuzda hep bir aðýzdan bir marþ söylerdik. Ýçimize yayýlan bir sýcaklýk olurdu. Bu sýcaklýkla hiç tanýmadýðýmýz köyleri düþünürdük. Bizim köyümüz olan o köyleri düþlerdik. Ve… Ahmet Kutsi TECER'ÝN yüreklerimize hece hece, duygu yüklediðimiz þiirini coþkuyla söylerdik:

Orda bir köy var, uzakta
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.

Orda bir ev var, uzakta
O ev bizim evimizdir.
Yatmasak da, kalkmasak da
O ev bizim evimizdir.

Orda bir ses var, uzakta
O ses bizim sesimizdir.
Duymasak da, týnmasak da
O ses bizim sesimizdir.

Orda bir dað var, uzakta
O dað bizim daðýmýzdýr.
Ýnmesek de, çýkmasak da
O dað bizim daðýmýzdýr.

Orda bir yol var, uzakta
O yol bizim yolumuzdur.
Dönmesek de, varmasak da
O yol bizim yolumuzdur.

Evet bir köy var çok çok uzaklarda. O köy, bizim köyümüz Anayurt Türkiye’den km’lerce mesafede hala varlýðýný hissettiriyor. Akdeniz’in lacivert sularýna bir çizme gibi uzanan bir ülke olan, Ýtalya Avusturya sýnýrýnda bir kayak merkezinin baðlý olduðu bir Ýtalyan köyüdür. Bu köyün adý MOENA… Ve bu köyün insanlarý tam 324 sene bir TÜRK gibi yaþamaktalar. Evet, yanlýþ duymadýnýz. Bu köyün tamamý TÜRK. Yaz aylarýnda nüfusu 2 bin 600, kýþýn ise 14 bine çýkan Ýtalya'da Manzori Daðlarý'nýn eteðinde kurulmuþ adý Moena olan Türk Köyü…
Hürriyet/Milliyet Gazetelerinin dýþýnda diðer haber ajanslarýnýn da bildirdiklerine göre, sokakta röportaj yapýldýðýnda, her insan “Türkiye doðumluyum” yanýtýný veriyorlarmýþ. Bu yanýtý okuyunca öyle muhteþem bir duygu yayýldý ki bedenime. Daha sonra da sol yaným “milli duygularýmýzla” kabarýverdi.
Türkiye ile uzaktan yakýndan hiçbir alakasý olmayan bu Türk Köyünün hikayesi de oldukça ilginç geldi bana:
Bundan 324 yýl önce 2. Viyana Kuþatmasý sonrasý yaralý bir Yeniçeri askerini ölmek üzereyken buradaki halk tarafýndan tedavi edilip bakýlýyor. Bir süre sonra burada yaþayan bir Ýtalyan kýzla evlenen Yeniçeri, 'Osmanlý erkeði' görünümüyle ev yerine eþiyle bir çadýrda yaþamayý tercih ediyor.Gün geliyor ve yeniçeri kasabanýn aðasý seçiliyor. O kasabanýn yönetiminde sorumlu zalim bir dük varmýþ, yani o köyü yöneten derebeyi Ausburg Dükünün askerleri, halktan haksýz yere vergi almaktaymýþ.
Yeniçeri bu toplananý haksýz vergilere karþý halký, örgütler ve ayaklandýrýr, dükalýk sistemini ortadan kaldýran yeniçeri bölgede kahraman ilan edilir.Lakin Osmanlý Yeniçerisi vazgeçer mi örf ve adetlerinden. Kýrk yýllýk veli olur mu deli? Kýldan bir çadýr yaptýrmýþ, baþýndan sarýðý hiç çýkartmaz olmuþ, belindeki kýlýcý ise onun þaný, þeref, gücünü kanýtlar olmuþ. Osmanlý Yeniçerisi halka adaletli davranarak yörenin insanýna kýsa zamanda sevdirmiþ kendisini. Öyle ki, o yöre halký onu çok benimsemiþ gönüllerindeki yeri en baþ köþe olmuþ..
Ýþte bu Türk Köyünün tam 324 yýldýr bu gelenekleriyle varlýðýný o yeniçerinin adetlerine göre sürdürmeye devam ediyorlar. Öyle ki, Moenalýlar,Anadolu’nun bazý yörelerinde uygulandýðý Türk örf ve adetlerini çok benimsemiþler halen sürdürmektedirler. Örneðin; kýz istemeye giden aileden “baþlýk parasý” istenmekte, bunun adýna da “töremiz” denilmekte. Hatta köyden baþka köylere gelin giderken “Alabastia” adý altýnda bir geleneksel törenleri uyguluyorlarmýþ.

Bu törenlerdede, gelinin dýþarýya çýkabilmesi için köyün büyüklerinden “adlarý sultan olan” izin alýnmadýkça asla, gelin kýz köyün dýþýna çýkamýyormuþ. Köydeki büyüklerin kýlýk ve kýyafetleri ayný” Osmanlý Sultanlarýnýn” kýyafetlerine benzemeleri de geleneklerinin en önemli unsurlarýndanmýþ…Her yýl düzenlenen bu törenlerde köy baþtan aþaðý “ay yýldýzlý Türk Bayraklarý” ile donatýlýyormuþ.
Bunlarý okudukça inanýn imrendim. Hele hele güzel yurdumun son yýllarýmýzda yaþadýðý talihsizlikleri, bin yýldýr birlikte yaþadýðýmýz bu mozaik kültürü ayrýþtýrmaya çalýþan zihniyetleri düþündükçe Ýtalya’daki Türk Köyünün varlýðýný hissetmek, göðsümü kabartýp gururlandýrdýðý gibi, ruhumda ayazlarý da birlikte getirdi…KEÞKE, diye bir sözcük dudaklarýmda bir fýsýltý olarak tutsak kaldý…
Bu düþüncelerden sonra hem gözlerimin nemlenmesine,hem de sesimin titremesine engel olamamýþtým, binlerce þehit aklýma düþünce, bu nasýl mümkün olabilir diki?

30 Aðustos Zafer Bayramýmýz kutlu olsun.

NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE!..

(-Bu yazýmýn Belçika’daki Türkler ve Asya’daki Türklerle ilgili yazý dizisini, önümüzdeki günlerde yayýnlayacaðým-)


Emine PÝÞÝREN/Edremit-Akçay
30.Aðustos.2010

Not: Yazýma esin olan Milliyet/ Hürriyet Com sitelerine ve resimlerini alýntý yaptýðým aþaðýdaki adrese sonsuz teþekkürler.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=428328

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
30 Aðustos 2010
Teþekkürler. Ben de çok duygulandým. Baþka bir ülkede de olsa tabii ki o köy bizim köyümüz. Bu arada aklýma Türkiyedeki kendi köyüm geldi. Trakya'da gariban bir köydü. Þimdi ise belde. Tek katlý evler gitti sefer tasý gibi apartmanlar yükselmeye baþladý. Çocukken yüzdüðümüz, balýk tuttuðumuz deresinde þimdi kurbaða bile yaþamýyor. Çünkü oralar artýk sanayi bölgesi. Komþuluk, dostluk ve tabii adetler birer birer ortadan kalktý. Çýkar esasýna dayalý ikincil türden iliþkiler hakim oldu. Üzülüyorum hem de çok üzülüyorum kayýplara, ama ne yaparsýn elden bir þey gelmiyor. Selam ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu
Benim Adým Ata Deðil!..
Bedeli Çanakkale'de Altýn Olarak Ödenecektir!..
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki...
Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým
Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 -
Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 -
Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç
Asla Baþýn Öne Eðilmesin!..
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr. - Birinci Bölümü -
Nasýlsýn Görüþmeyeli?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.