..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hilâl Erboyacý




1 Eylül 2010
Sakýnan Göze Çöp Batar  
Sakýnan Göze Çöp Batar

Hilâl Erboyacý


Hep derim:’ Ýnsan iliþkileri zor.’ Narsist yanýmýz peþimizi býrakmadýðý sürece belli ki daha çok üzüleceðiz. Soðukkanlý, sað duyulu, sabýrlý, hoþgörülü olmak iþin en can alýcý noktasý. Ölümcül olmayan her þeyin çözümü var. Yeter ki çözmek isteyelim.


:CACD:


Ne kadar güzel söylemiþ atalar. Gerçekten sakýnan göze bir þekilde batýyor çöp. Sonra sorgulamaya baþlýyoruz: ‘Ben nerede hata yaptým?’ Bu kadar dikkat ederken kimsenin kalbini kýrmamaya, kimseyi incitmemeye neden üzülür birileri? Neden?…Neden?…Neden?...

Þimdi sorguluyorum; hiçbir neden yokken, hiç kimse art niyetli deðilken neler üzer, incitir insanlarý? Göreceli bu sorunun cevabý. Hepimiz o kadar farklýyýz ki birbirimizden. Tepkilerimiz farklý, eleþtirilerimiz farklý, yorumlarýmýz farklý. Ancak bir ölçü olmalý. Mutlaka ortak, deðiþmeyen bir doðrumuz olmalý. Önce ‘Boðazýn kýrk düðümü var’ sözünden yola çýkabiliriz örneðin. Ya da empati kurup:’ Ayný davranýþ bana yapýlsa neler hissederim?’ sorusunun cevabý bizi doðru bir karara götürebilir.

Fevri davranýþlarýmýz çoðu zaman zarar verir bize ve çevremizdekilere. Çoðu düþünülmeden ‘pat!’ diye yapýverdiðimiz davranýþlardýr. Ancak bazen de zamana býraktýðýmýz pek çok tepki, zamanýnda yapýlmadýðý için anlamýný yitirir. Elbette ‘Ýnsan beþer , bir gün þaþar.’ Þaþar þaþmasýna da hatasýný telafi eder. Ya da etme yollarý arar. Bu davranýþýn bir özrü vardýr, bir alttan almasý vardýr -ne bileyim- bir þekilde bir telafi yolu vardýr. En azýndan bir açýklamasý vardýr.

Hiçbir neden yokken yani size zarar vermemiþken bir insanýn ayaðýna basar mýsýnýz? Bastýðýnýzý düþünelim en azýndan özür dilemeniz gerektiðini düþünmez misiniz? Önce basmamanýz gerekir elbet, sonra da haydi yaptýnýz bir hata diyelim özür dilemeniz gerekir. Deðilse nasýl saðlanacak hak ve adalet? Bir yanlýþ anlaþýlma bile kahrederken insaný bu kadarý da artýk lades…

‘Tatlý dil yýlaný deliðinden çýkarýr’ Sivri dil de onulmaz yaralar açar. ‘ Ben haklýyým’ noktasýnda ne kadar ýsrar edersek edelim, incitmiþsek, kýrmýþsak anlamsýz olur haklýlýðýmýz; duvarlar örülmüþtür bir kere, geriye dönüþü yoktur. ‘ Ben her þeyi senden daha iyi bilirim!’, tavrý gerçekten biliyor olsanýz bile hiçbir þey bilmediðinizi ifade eder. Yani tek bir yanlýþ tüm doðrularýnýzý siler süpürür gider.

Özgürlük bir baþkasýnýn haklarýnýn baþladýðý yerde biterken doðrularýmýz hala göreceli ve nalýncý keseri. Bir insana daha yakýnýz diye daha uzak olan insanýn haklýlýðýna gölge düþürmekse doðru olamaz. Doðru nesnel olmak zorundadýr. O zaman doðru, doðru olmaktan uzaklaþýr, yanlýþýn kardeþi olur. Doðrusuz yaþanýr yaþanmasýna ama huzur olmaz. Sitemle öfkeyi karýþtýrmamak gerekir. Haklý sitemkârdýr, ya içine kapanýr ya tartýþýr ya da isyan eder. Gülüp geçmekse herkese göre deðil. Kargaþa doðar, birlik ve beraberlik bozulur, güven ve itibar olmaz…

Hep derim:’ Ýnsan iliþkileri zor.’ Narsist yanýmýz peþimizi býrakmadýðý sürece belli ki daha çok üzüleceðiz. Soðukkanlý, sað duyulu, sabýrlý, hoþgörülü olmak iþin en can alýcý noktasý. Ölümcül olmayan her þeyin çözümü var. Yeter ki çözmek isteyelim.
Ah! hep diyorum: ‘ Sakýnan göze çöp batar!’




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söylemler ve Eylemler - 9
Söylemler ve Eylemler - 1 -
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 4 -
Söylemler ve Eylemler - 2 -
Söylemler ve Eylemler - 3 -
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Trafik Karmaþasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.