..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > osman demircan




8 Eylül 2010
Kölelerin Vataný Olmaz  
osman demircan
Kaybedecek bir þeyi olmayanlar niçin korksun ki. Sosyologlar araþtýrsýn, Türkiye'de kaybedecek bir þeyi olmayan kaç kiþi vardýr. Kaybedecek bir þeyi olmayan insanlar, canlý bombaya benzerler. Bu yüzden Türkiye her an patlamaya hazýr bomba gibidir. Bu ülkeyi insan cephaneliðe çevirenler, okumuþ cahillerdir. Bu okumuþ cahiller memleketin canýna okurken, kendileri mal derdindedirler. Okumuþ cahillerin çoðu, aydýn sýfatýyla efeler gibi dolaþmaktadýrlar.


:AGDH:
Kaybedecek bir þeyi olmayanlar niçin korksun ki. Sosyologlar araþtýrsýn, Türkiye'de kaybedecek bir þeyi olmayan kaç kiþi vardýr. Kaybedecek bir þeyi olmayan insanlar, canlý bombaya benzerler. Bu yüzden Türkiye her an patlamaya hazýr bomba gibidir. Bu ülkeyi insan cephaneliðe çevirenler, okumuþ cahillerdir. Bu okumuþ cahiller memleketin canýna okurken, kendileri mal derdindedirler. Okumuþ cahillerin çoðu, aydýn sýfatýyla efeler gibi dolaþmaktadýrlar. Oysa Türkiye'deki aydýnlarýn çoðu ateþ böceðine benzerler. Her taraflarý karanlýktýr; ama kýçlarý aydýnlýk içindedir. Türkiye'deki aydýnlarýn çoðu kýçýný kurtarmanýn peþindedir.Çünkü en iyi yerde onlar oturmaktadýr.Bunlar millete emir vererek, onlarý hop oturtup hop kaldýrmaktadýr. Ardýndan da derler: Bak millet ne güzel ve özgürce hareket yapmaktadýr. Milleti hop oturtup hop kaldýranlar, sadece kendisinin özgür olduðunun farkýndadýr. Bu vatan bu yüzden onlarýndýr. Hý vatan özgür olunan yerdir. Kölelerin vataný da olmaz. Bakýn bakalým Türkiye'de kaç kiþi özgürdür. Ýnsanlara gelecek býrakmayanlar, halký gelecek korkusuyla da hareket ettiremezler. Halký sadece emme basma tulumba gibi kendilerine riayet ettirirler. Kaderlerini kendi ellerine alamayan milletler, bileklerine takýlan kelepçe altýn bilezik zannederler.Bu sebeple bileklerine kelepçe taktýklarýnýz hiç þüphesiz sizi özgürce alkýþlayamayacaklardýr. Bir köle azad edilmedikçe ve gözleri açýlmadýðý sürece efendisinin kim olduðuna bakmayacaktýr. Bu ülkenin efendiliði olduðu sürece ve para birkaç kiþinin elinde bulunduðu sürece demokrasi zenginlerin evindeki raflarda tozlanan bir kitap olacaktýr. Kimse de özgürlüðün kitabýna ulaþamayacaktýr. Bu millete cahil diyenlerin kitaplýklarýnda en çok özgürlük ve barýþ kitaplarý küf tutmaktadýr. Kendi gövdesinden daha büyük bir gölgeyi topraða düþürenler, halka aydýnlýk adýna ne verebilirler? Bu ülkeyi önce dinamite çevirip, sonra fitili baþka ellere verenler, ateþi kim yakarsa yaksýn kendilerini suçlama nezaketine de girsinler. Ateþi kim yakarsa yaksýn, bu ülkeyi kendi atlarý meydanlarda daha rahat koþsun diye samanlýða çevirenler, en azýndan at gözlüðü takmaktan vazgeçsinler. Bir ülkeye ne askerler ne politikacýlar yön vermelidir. Türkiye'ye doktrin üreten yazarlar deðil, vizyon üreten yazarlar yön vermelidir. Bu yüzden Türkiye'ye yön verenler, Atatürk gibi hem iyi bir okur hem de iyi bir yazar olmalýdýr. Peki sorun bakalým Türkiye'deki siyasilere kaç roman okumuþlardýr; kaç kitap bitirmiþlerdir. Balzac: " Tek kitaplýk adamdan kork! " demiþtir. Türkiye'deki aydýnlarýn ve siyasilerin tek bir düþünce etrafýnda dönüp durmalarýnýn sebebi, hep bir pervaneye benzemelerinin sebebi, dünyayý kendi cümleleriyle okumalarýdýr. Oysa dünya bir kütüphanedir, kainat ülkesinde. Dünyayý tek kitaba benzetenler, kainattan habersizdir. Kainattan habersiz olanlar ise Allah'ý anlamaktan da yoksundur. Yoksun olanlardan insanlýk adýna, ülke adýna bir þeyler beklemek büyük bir gaflettir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yorum yapmam lazým
Gönderen: Taner SARGIN / , Türkiye
10 Eylül 2010
Yukarýda eleþtiri bombardýmanýna tuttuðunuz ve aydýn dediðiniz frofildeki insanlarý aydýn olarak görmüyorum. Evet, halkýn içinden çýkacak olan ve halkýn yanýnda olduðunu halka kabul ettirmiþ olan aydýnlar sözkonusu vizyonu çizebilir. 1980 faþist darbesi sonucu apolitik yetiþtirilen günümüz gençliði çok boþtur. Üniversiteler liseleþtirilmiþtir. insanlar düþünmek ve fikir üretmekten alýkonulmuþ. ''sizin yerinize en iyisini biz biliriz'' diyerek beyinlere saldýrmýþlardýr. günümüz tüketim toplumuna dayatýlan: ürettiðinle var olmak deðil. tükettiðinle varolmak anlayýþýdýr. 'milleti hop oturtup hop kaldýranlar''özgür deðildir. esas köleler onlardýr. Çünkü onlara emirler üstlerinden geliyor. Köleleþtirilmiþ halk sahibini görmek zorunda deðildir. Çünkü halkýn sahibi olmaz. Ülkelerin sahibi halkýn sahibi deðildir. Halk kendi karar verdiði an vatanýna vae ülkesine sahip çýkabilme özgürlüðüne sahiptir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bazen Ýki Ýnsan Aptallýklarýný Tartýþýrlar
Hanýyaðma
Hepiniz Balkonlarýn Dudaklarýndan Akan Salyalarsýnýz
Laiklik Nedir
Ýnsan Yoktu, Sýnýrlar ve Sýnýflar Yoktu
Þafak Pavey'den Toplumsal Zihin Bulanýklýðýnýn Nüksetmesi
Tanrýlaþtýrdýðýmýz Sosyal Kurumlar
Kendime Özerk Bir Cumhuriyet Ýstiyorum
Birlikte Yaþama Kültürü
Kalaþnikoflu Çocuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köpekler ve Ýt Herifler
Üç Türlü Ýnsan
Ýnce Bir Tülüm
Tüm Aþklar Faþizm Kokmaz
Baþka Bir Yol Yoksa Ýnancýn Seni Nereye Kadar Götürür
Keyfin Bilir
Örümcek ve Kelebek
Dünya
Tüm Evli Sevgililerin, Sevgililer Günü Kutlu Olsun
Olan Daðdaki Garibana, Karakoldaki Garibana Olmakta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.