..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




24 Eylül 2010
Güzelliklerin Gerçek Sahibi  
Fuat Türker
Görüldüðü gibi dünya üzerindeki tüm güzellikler zamanýn yýpratýcý özelliði ile bir gün yok olur. Yeryüzünde zamanýn yýpratamadýðý hiçbir güzellik yoktur. Yüce Allah dileseydi sonsuz gücüyle sonsuza dek sürecek güzelliklerle dünyanýn her yanýný kuþatýrdý. Ancak, imtihan gereði, kullarýnýn Kendisi’ni tanýmalarý, gücünü anlamalarý ve cennet özlemi duymalarý için eksiklik ve acizlikleri de yaratmýþtýr. Gerçekte insanýn güzelliði arzu etmesi bir ‘kusursuzluk’ arayýþýdýr...


:AAHH:
Güzellik insana mutluluk ve huzur veren somut bir lezzettir. Ýnsanlar yaþamlarýnýn her aþamasýný bu lezzete ulaþabilmeyi umut ederek, zevk aldýklarý güzelliklere göre biçimlendirirler. Güzelliðe olan düþkünlük, bu lezzete olan baðýmlýlýk, insanlar için vazgeçilmezdir. Seçim yapmasý gereken kiþi, her zaman tercihlerini beðenisine göre en güzel olandan yana kullanýr. Hiçbir insan hoþuna gitmeyen ve çirkin bulduðu bir þeyi seçmez, istemez. Nedeni de insan ruhunun, görüntünün, ahlakýn, sözün kýsasý her þeyin güzel olanýndan zevk alacak þekilde ve güzelliðe düþkün duyarlýlýkta yaratýlmýþ olmasýdýr.

Ýnsanlarýn güzel olana bu denli yoðun istek ve ilgi duymalarýnýn nedeni, ruhlarýndaki güzelliðe ulaþma arzusuna yanýt verebilmektir. Pembe bir gül, beyaz bir lale, göz kamaþtýran bir mücevher, güzel bir çocuk, güzel, bahçeli bir ev, yeni bir araba ya da güzel bir köpek… Ýnsan tüm bunlarý gördüðünde, içinde bu güzelliklere sahip olmak arzusu oluþur. Kuran’da, bu güzelliklere sahip olma arzusunun, insanlarýn dünya hayatýnda sýnanmasý amacýyla süslü ve çekici kýlýnmýþ tutkular olduðu haber verilir.

"Kadýnlara, oðullara, kantar kantar yýðýlmýþ altýn ve gümüþe, salma güzel atlara, hayvanlara ve ekinlere duyulan tutkulu þehvet insanlara ’süslü ve çekici’ kýlýndý. Bunlar, dünya hayatýnýn metaýdýr. Asýl varýlacak güzel yer Allah Katýnda olandýr. (Al-i Ýmran Suresi, 14)

‘Yarattýðý herþeyi en güzel yapan’ Allah, insanlarýn hissedip zevk alabilmeleri için yarattýðý tüm güzellikleri evrenin her santimetrekaresine yerleþtirmiþtir. Baktýðýmýz her yerde O’nun Cemil (güzel), Musavvir (tasvir eden, þekil ve suret veren), Sani (Sanatçý) ve Bedi (örneksiz yaratan) isimlerinin tecellilerini görebiliriz. Güneþ doðar ve batarken gökyüzünde oluþan görsel þölende, Allah’ýn Sani isminin tecellisini izleriz. Bir kelebeðin kanadýndaki kusursuz simetriyi ve yanardöner renkleri fark ettiðimizde Allah’ýn Musavvir isminin tecellisini görürüz.

’Ol!’ buyruðuyla atomlardan, moleküllerden, hücrelerden, canlýlardan, gezegenlerden, yýldýz ve galaksilerden oluþan, insanýn kavrayýþ gücünün dýþýndaki sonsuz âlemin muhteþem güzelliklerini düþündüðümüzde sonsuz ilim ve güç sahibi olan Allah’ýn Bedî ismini hatýrlar, tecellisine hayranlýk duyarýz.

Çok güzel bir çocuk gördüðümüzde; duru teni, ýþýl ýþýl gözleri; yüzündeki mükemmel simetri Allah’ýn Cemil isminin bir tecellisidir ve Allah aþkýyla bakan onu görür.
Yüce Allah, insaný yaratýrken Kendi ruhundan üflemiþtir. Ve insan, "…Bizden kendilerine güzellik geçmiþ bulunanlar…" (Enbiya Suresi, 101) ayetiyle bildirildiði üzere Allah’ýn güzelliðinden bir parça taþýr. Güzelliði arayan insan, gerçekte Allah’ýn benzersiz sanatýndan, üstün ilminden, eþsiz güzelliðinden ruhuna zevk verecek olaný arar. Güzellikten alýnan zevk de Rabbimiz’in bu özelliðinin kulu üzerindeki tecellisidir. Peygamberimiz’in de hadisinde belirttiði gibi, “Allah güzeli sever”, O’nun ruhunu taþýyan kullarý da güzeli severler.


Ýnsanýn istek duyup elde etmek için çaba harcadýðý ve sahip olduðu tüm güzellikler, dünya koþullarýnda bozulacak, eskiyecek, yýpranacak ve sonunda da yok olacaktýr. Çok güzel bir insanýn güzelliði, zamanla yýpranýp yok olacak, muhteþem güzellikteki bir çiçek birkaç gün içinde solacak, kuruyacak ve güzelliðini yitirecektir. Çok gösteriþli bir ev ya da araba bile zamanla yýpranacaktýr.

Görüldüðü gibi dünya üzerindeki tüm güzellikler zamanýn yýpratýcý özelliði ile bir gün yok olur. Yeryüzünde zamanýn yýpratamadýðý hiçbir güzellik yoktur. Yüce Allah dileseydi sonsuz gücüyle sonsuza dek sürecek güzelliklerle dünyanýn her yanýný kuþatýrdý. Ancak, imtihan gereði, kullarýnýn Kendisi’ni tanýmalarý, gücünü anlamalarý ve cennet özlemi duymalarý için eksiklik ve acizlikleri de yaratmýþtýr. Gerçekte insanýn güzelliði arzu etmesi bir ‘kusursuzluk’ arayýþýdýr. Ýnsan Kuran’da, "..Tümüne güzelliði (cenneti) vaat etmiþtir;..." (Nisa Suresi, 95) ayetiyle bildirilen ve inananlara vaad edilen gerçek güzelliðin ardýndan koþmaktadýr.

Birçok insan, güzelliklerin ardýnda koþarken hýrs ve tutkuyla boþa bir çaba harcar. Oysa kalýcý olmayan güzellik için bu denli çabanýn bir anlamý yoktur. Ýnsanýn asýl çabasý cennetteki huzur ve mutluluk dolu sonsuz yaþama ulaþmanýn yollarýný aramak olmalýdýr. Ýnsan, içindeki kusursuz güzellik isteðine, gerçek anlamda yalnýzca cennette kavuþabilecektir. Bu gerçek Kuran’da "...Orda nefislerinizin arzuladýðý her þey sizindir ve istediðiniz her þey de sizindir." (Fussilet Suresi, 31) ayetiyle haber verilir.

Yüce Allah’ýn tüm evrene olan hakimiyetinin kanýtlarý çok açýktýr. Rabbimiz güzellikleri sonsuz ilmiyle yaratýr ve düzenler. Evrenin tümündeki ihtiþam, herþeyi örneksiz yaratan ve her güzelliðin kaynaðý, tüm güzelliklerin sahibi olan Allah’ýn üstün ve benzersiz sanatýdýr.

O Allah ki, Yaratan’dýr, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, ’þekil ve suret’ verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlarýn tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir. (Haþr Suresi, 24)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.