..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Fuat Türker




26 Eylül 2010
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - II  
Fuat Türker
Hurafe dolu bir anlatým, çocuk için din deðil, aklýnýn alamayacaðý bir kâbus olacaktýr. Dini Kur’an ve sünnet çizgisi dýþýnda hurafelerle yorumlayan kiþiler, kendi ruhlarýndaki karanlýðý ve þirk düþüncesini Kur’an’a ve Peygamberimizin hadislerine uygulamaya çalýþýrlar. Bilim ve sanat dýþarýda býrakýlarak, çocuða “oturma, bakma, yapma!” emirleriyle dini eðitim vermeye çalýþmak konuyu açmaza götürür. Çocuða baský, dayak, þiddet uygulanmamalýdýr. Þiddet iþe yarayan bir unsur olsaydý Hz. Nuh, peygamber olduðu halde kendisine inanmayan ve Allah’a iman etmeyen oðluna þiddet uygulardý.


:BABF:
Ölüm Konusu

Günümüz çocuklarý oldukça zekidir; “anlamaz, çocuktur bir þey bilmez” diye düþünmek çok yanlýþtýr. Çocuða eðer din öðretilmezse çocuðun ruhu boþlukta kalýr. Özellikle ölüm konusu çocuða çok dikkatli anlatýlmalýdýr. Anne - babasýnýn bir gün ölerek yok olacaðýný düþünen çocuk, psikolojik açýdan dengesini yitirir. Kendisinin bir gün öleceðini düþünen çocuk da ayný ruh haline sürüklenir. Oysa anne ve babasýyla cennette kavuþacaðýný, onlarla birlikte olacaðýný bilen bir çocuk, ruhen ve bedenen çok saðlýklý ve zinde olur.

Ölümü yok olmak olarak anlamasý çocuk için yýkýmdýr. Annesini ya da babasýný kaybeden bir çocuk için, anne - babasýnýn bir daha asla gelmeyecek olmasý dehþet verici bir düþüncedir. Dolayýsýyla “bizleri Allah yarattý, ahirette, cennette yine hep birlikte olacaðýz” dendiðinde, çocuk ruhsal yönden rahatlýk içinde olur; sevgisi devam eder.

Din ruhun gýdasýdýr; insanlarýn saðlýklý, mutlu, huzurlu olmasýný saðlayan ruhsal bir ilaçtýr. Yüce Allah, insanlarý, bilim adamý H. Benson’ýn ifadesiyle “Allah’a iman etmeye göre ayarlý” olarak yaratmýþtýr. Ýman yaþanmýyorsa önce insanlarýn, ardýndan ailelerin, daha sonra da toplumlarýn saðlýðý bozulur. Çevremize baktýðýmýzda, insanlarýn ne kadar mutsuz olduðunu görmemek mümkün deðildir. Bu, toplumda din eðitiminin gerçek anlamda ve yeterli düzeyde yapýlmamasýndan kaynaklanýr.

Çocuklara Sevgi ve Saygý

Çocuklara büyük insan gibi davranmak, sevgi ve saygýyla yaklaþmak önemlidir. Bu, akýlcý bir yaklaþým tarzý olur. Çocuða içten, candan ve Allah aþkýyla yaklaþmak gerekir. Büyüklerindeki o samimi imaný görürse çocuk dine daha yakýnlaþýr. Allah’ýn kutlu peygamberleri de küçük yaþtan itibaren mükemmel yetiþmiþ, çocuk yaþta Allah aþkýný çok güçlü kazanmýþ insanlardýr.

Din, dünyanýn en kaliteli insanýnýn yaþadýðý sistem, dindar insan da dünyanýn en kaliteli insanýdýr. Mümin en akýllý, basiretli, ferasetli, vicdanlý, makul düþünen ve en güvenilir insanýdýr. Kur’an, dünyayý en mükemmel þekilde kullanma sanatýný anlatýr. Ayný zamanda sevmenin sanatýný öðretir. Çocuða bu bakýþ açýsýyla yaklaþýlýrsa – Allah’ýn dilemesiyle- çok güzel sonuç alýnýr.

Çocuklara din, gerici ve tutucu bir üslup ile anlatýlmamalýdýr. Hurafe dolu bir anlatým, çocuk için din deðil, aklýnýn alamayacaðý bir kâbus olacaktýr. Dini Kur’an ve sünnet çizgisi dýþýnda hurafelerle yorumlayan kiþiler, kendi ruhlarýndaki karanlýðý ve þirk düþüncesini Kur’an’a ve Peygamberimizin hadislerine uygulamaya çalýþýrlar. Bilim ve sanat dýþarýda býrakýlarak, çocuða “oturma, bakma, yapma!” emirleriyle dini eðitim vermeye çalýþmak konuyu açmaza götürür. Çocuða baský, dayak, þiddet uygulanmamalýdýr. Þiddet iþe yarayan bir unsur olsaydý Hz. Nuh, peygamber olduðu halde kendisine inanmayan ve Allah’a iman etmeyen oðluna þiddet uygulardý.

Anne – Babanýn Her Konuda Eðitimli Olmasý Önemlidir

Kuran’da bildirilen eðitim anlayýþýnýn kapsamý oldukça geniþtir. Vicdan sahibi her Müslüman, bilimsel konularda kendini geliþtirmelidir. Çünkü bilim, evreni ve içindeki varlýklarý incelemenin ve Allah’ýn sanatýndaki kusursuzluðu, yaratýþýndaki üstünlüðü delilleriyle açýklamanýn yoludur. Anne babalar, kiþiliklerini, davranýþlarýný, konuþma biçimlerini Kur’an’da bildirilen üstün ahlaka yakýþýr bir hale getirmede gayret ettikleri kadar, bilime dair konularda da kendilerini eðitmelidirler. Bütün bu özellikler, çocuklarýnýn alacaðý ilk teblið için ailelere yardýmcý olacaktýr.

Kuþkusuz bunlarýn tümü dua mahiyetindeki hazýrlýklardýr. Kalpleri etkileyecek ve hidayeti verecek olan yalnýzca Yüce Rabb’imizdir. Ancak anne baba, her konuda bilgi birikimine sahip olmanýn yaný sýra ahlaký, kiþiliði ve karakter özellikleriyle de hayranlýk uyandýran bir Müslüman olarak, çocuklarý için örnek birer model olurlar…

Ýslamiyet pýrýl pýrýl aydýnlýk bir dindir. Kur’an ýþýl ýþýl aydýnlýktýr; karanlýklardan aydýnlýða çýkarýr. Ve bize sevgiyi, þefkati, özveriyi, merhameti, dostluðu emreder. Ýnsanlarý sevmemizi, bitkileri, hayvanlarý, Allah’ýn bütün yarattýklarýna aþkla sevgi duymamýzý ister.
O halde, dini yaþayan vicdan sahibi bir nesil için, çocuklarýmýza Peygamberimiz’in (sav) hadisindeki gibi en güzel mirasý býrakalým:

"Bir baba çocuðuna güzel ahlaktan daha üstün bir miras býrakamaz." (Kütüb-i Sitte, Muhtasarý Tercüme ve Þerhi, Prof. Dr. Ýbrahim Canan, 2. cilt, Akçað Yayýnlarý, Ankara, s.512)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk eðitimi ve yetiþtirilmesi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Öðretmenimiz
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I
Anne Sütünde Bir Mucize Daha...
"Orucunu Boya Hediyen Yolda"

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.