..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. Yüzyýl Gençlik Kültürü > Nilüfer Aydur




28 Eylül 2010
Kültür Yozlaþmasý Gerçeðinde Türkiye  
Nilüfer Aydur
Kültürleþme ve etkileþme gerekli ve kaçýnýlmazdýr, ancak kültürel yozlaþmaya sebep olan -gizli zorla- kültürleme (asimile) kendi ülkesinde yaþayan bir toplum için facia, yok oluþ, savaþmadan teslimiyettir.


:BBCC:
Kültür yozlaþmasý; toplumlarýn iç dinamikleriyle, olumlu ve ileriye dönük kültürel deðiþimi saðlayacak güdülerinin yol alabileceði ortamýn kirletilmesi ya da engeller yaratýlarak durdurulmasý sonucu ortaya çýkan kültürel çarpýklýktýr.
Kültür endüstrisinin kolay, ucuz ve niteliksiz sunumlarý ile topluma nüfuz eden ve emperyalizmin kültür üzerinden kitleleri etkisi altýna almasýna yol açan bu yozlaþma; etki altýnda kalan toplumlarýn, siyasi, ekonomik, bilimsel ve genel anlamýyla kültürel ilerlemesini durdurma amacý güder. Özellikle 3. dünya ülkelerinin baðýmlýlýðýyla sonuçlanan bu yozlaþmanýn en güçlü hareket alaný dildir.

Teknolojik ilerlemelerin, dünya iktisadi gücünü elinde bulunduran ülkelerde gerçekleþmesi ve bu ülkeler kanalýyla dünyaya yayýlmasý bir tesadüf deðil, elbette ki sonuçtur. Bu doðal sonuçla, teknolojiyi ithal etme zorunluluðu olan ülkelerin, teknolojiyle birlikte, o teknolojiye ait dili de ithal etmesi kaçýnýlmazdýr. Eðer toplum ithal ettiði teknolojiye, anýnda kendi kültürüne uygun bir dil oluþturma becerisine sahip deðilse, zorla kültürlenme sorunuyla karþý karþýya kalacak ama bu zor, silah zoruyla deðil, doðal bir süreç gibi yaþandýðýndan sorun algýlanmayacaktýr. Hatta yozlaþma bir tür ilerleme gibi algýlanacak ve karþý çýkanlar da gericilik, teknoloji karþýtlýðý gibi ithamlarla yargýlanýr olacaktýr.
Týpký, içinde yaþadýðýmýz toplumda sýklýkla karþýlaþýldýðý gibi.

Konu; içinde yaþadýðýmýz toplum ölçeðinde irdelendiðinde, kitle iletiþim araçlarý kanalýyla yaygýnlaþan yozlaþmanýn pek çok alt baþlýkta incelenmesi zorunluluðu doðar. Yozlaþmýþ medya (medya=araçlar, iletiþim araçlarý) dili, gerek eðitim sistemimizde, gerek sanat alanlarýnda, gerek televizyon, radyo, bilgisayar gibi elektronik medyanýn eþanlý ortak kullaným koþullarýnda sistematik bir biçimde kirlenmeye yol açmýþ, bu ortamda kendini geliþtiremeyen, taklitçi ve çarpýk bir kültür oluþmuþtur.
Özellikle þu an iletiþimde bulunduðumuz internet ortamýnda ve daha da özelde, forumlar, sözlükler gibi paylaþým ortamlarýnda yaygýnca görülen yozlaþma, içinde yaþadýðýmýz topluma ait kültürel dilin kötü kullanýldýðýnýn ve hatta hiç kullanýlmadýðýnýn net göstergeleriyle doludur.
Kolaycý, kestirmeden sonuca varma güdülü, üretmeden tüketen, yenilik yerine taklit etmeye odaklý ve ait olunmayan bir kültürün bayaðýlaþmýþ görüntülerinin yansýdýðý bu ortamlar gitgide çoðalýrken, bu hastalýktan kurtulmak da ayný oranda zorlaþmaktadýr.
Amerikan filmlerinden fýrlamýþ repliklerin konu baþlýklarý oluþturmasý, özgürlük kavramýnýn, henüz onu tanýmlamayý dahi bilmeyenler tarafýndan cinsel içerikli paylaþýmlarla sýnýrlandýrýlmasý ve sanat yapmanýn, kültürümüzün argo olarak kabul ettiði kelimelerin fütursuzca kullanýlmasýyla eþdeðerde tutulmasý, aslýnda tersine, kilit üstüne kilit vurulan özgürlüðün ulaþýlmaz olmasýna sebep olmaktadýr.
Saðcýsý, solcusu ve orta yolcusuyla en az yüzde doksanýnýn emperyalizmden dem vurduðu bir ülkede, kültürel deðerlerin yozlaþmasýna böylesine seyirci kalýnmasý daha da kötüsü, katkýda bulunulmasý ironiktir.
Küçük Amerika Türkiye olgusu, Amerika’nýn öncülük ettiði bilim ve teknoloji alanlarý yerine, sokak argosunun yaygýn kullanýmýyla gerçekleþirken, en azýndan kültürünü koruyabilen bir toplum olmamýzýn önüne engeller koymaktan baþka bir iþe yaramýyor ve bu kanýksanmýþ taklitçilik her konuda taklit etmenin doðal bir süreç olmasýna neden oluyor.
Meselenin indirgemeci bir yaklaþýmla, cinsel özgürlük, eðitim karþýtlýðý, postmodern bilim karþýtlýðý þeklinde ele alýnmasý ve bu yolla özgürleþileceðinin lanse edilmesi, gençlerin gerçek mücadele alanlarýndan uzaklaþýp, yapay alanlarda boðulmasýna sebep olmakta ve aslýnda kültür emperyalizminin gerçek hedefine ulaþmasýna neden olmaktadýr.

Çeþitli etnik gruplara ve siyasi tercihlere sahip gençlerimizin konu hakkýnda daha fazla düþünmeleri dolayýsýyla, farkýndalýklarýnýn artmasýný dilemekten baþka, konunun her platformda tartýþýlmasýna vesile olmak gerekmektedir.
Kültürleþme ve etkileþme gerekli ve kaçýnýlmazdýr, ancak kültürel yozlaþmaya sebep olan -gizli zorla- kültürleme (asimile) kendi ülkesinde yaþayan bir toplum için facia, yok oluþ, savaþmadan teslimiyettir.





Açýklama:

Yukarýdaki yazýmdan alýnmýþ;



''Kültür yozlaþmasý; toplumlarýn iç dinamikleriyle, olumlu ve ileriye dönük kültürel deðiþimi saðlayacak güdülerinin yol alabileceði ortamýn kirletilmesi ya da engeller yaratýlarak durdurulmasý sonucu ortaya çýkan kültürel çarpýklýktýr.

Kültür endüstrisinin kolay, ucuz ve niteliksiz sunumlarý ile topluma nüfuz eden ve emperyalizmin kültür üzerinden kitleleri etkisi altýna almasýna yol açan bu yozlaþma; etki altýnda kalan toplumlarýn, siyasi, ekonomik, bilimsel ve genel anlamýyla kültürel ilerlemesini durdurma amacý güder. Özellikle 3. dünya ülkelerinin baðýmlýlýðýyla sonuçlanan bu yozlaþmanýn en güçlü hareket alaný dildir.''

'Yozlaþmýþ medya (medya=araçlar, iletiþim araçlarý) dili, gerek eðitim sistemimizde, gerek sanat alanlarýnda, gerek televizyon, radyo, bilgisayar gibi elektronik medyanýn eþanlý ortak kullaným koþullarýnda sistematik bir biçimde kirlenmeye yol açmýþ, bu ortamda kendini geliþtiremeyen, taklitçi ve çarpýk bir kültür oluþmuþtur.''

bölümler, bir partinin 2011 seçimlerine girerken hazýrladýðý seçim beyannamesinde, tarafýmdan izinsiz ve habersiz kullanýlmýþtýr. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmayý, partinin adýyla yanyana gelmekten imtina etmem sebebiyle uygunsuz buldum. Fakat bu vesileyle diðer kopyalayýcýlarý ayný suskunlukla cevapsýz býrakmayacaðým konusunda uyarmak isterim.

Lütfen alýntýlarýnýzda ya da yazýnýn tamamýyla yaptýnýz paylaþýmlarýnýzda, ismimi kullanmayý ihmal etmeyiniz.

25.11.2011

Nilüfer Aydur




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Ýnsan, Yeni Dünya Ýçin Elele
Çaðýn Manipülatörü Terör
Yenilgi - Kazaným ve Yeniden Alevlendirilen Sosyalist Mücadele Üzerine Birkaç Satýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sus - II - [Þiir]
Sus - I - [Þiir]
Kýzýma [Þiir]
Yalnýzlýk Kimsesizlik Deðildir [Þiir]
Söz Vermiþtin Ýnanacaktým [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VI [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VII [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - V [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - IV [Þiir]
Ayný Zamandý [Þiir]


Nilüfer Aydur kimdir?

Ýçine hapsolduðumuz evrenin dýþýna hiç çýkamayacak olsak da, bizim iþimiz o evrenin duvarlarýný kemirmektir. Zira o duvarlar ruhumuzun besin ihtiyacýný karþýlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Daha çok felsefi etkilerden söz edebilirim...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilüfer Aydur, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.