..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




6 Ekim 2010
Baþucumuzda Ölüm  
Fuat Türker
Birçok insan ölümü görünce isyan eder. Yakýný ölür, “zamansýz öldü”, “içimde yaþýyor” der. Kaderi mi biliyor ki zamansýz olsun ölüm? Ruh ve beden daha önce de ayrýydý, þimdi ayrýlýnca neden garip olsun? Ölümün geleceðini biliyorken kabullenemez ölümü, “hak etmedi, yakýþmadý” der. Oysa felaketler, deprem, sel, ölüm hepsi haktýr; çünkü Hak’tan gelir.


:ACJE:
Bir saat sonra ölüm meleklerinin geleceðini, canýnýzýn alýnacaðýný hayal edin. O an anlamýný yitirecek olanlarýn neler olduðunu düþünün. Tümü, yaþam boyunca en çok deðer verdiðiniz dünyevi þeyler deðil mi?... Nasýl da bir anda anlamsýzlaþtý hepsi?
 
Acaba o an, Allah’ýn huzuruna çýkmaya hazýr mýsýnýz? Gereði gibi kulluk ettiniz mi Rabb’inize?

Yýllar boyu çalýþýp, sahip olduðu trilyonu çekmek için gittiði bankanýn kapýsýnda ölen birini konu etmiþti bir gazete haberi...O anda her þey bitti, o kadardý iþte…

Dünya, ahiretle kýyas bile edilmeyecek kadar basit ve deðersiz. Bunu vurgulamak içindir ki, dünya’ kelimesi, Arapça ‘dar, sýkýþýk, alçak’ anlamýndan türemiþ. Ýnsanlar bu dar, düþük dünyadaki 60-70 yýllýk ömürlerini çok uzun, tatmin edici, deðerli zannederler, ama göz açýp kapama süresidir; ömür geçer. Ölüm yaklaþýnca, insanlar yaþamýn ne kadar kýsa sürdüðünü kavrarlar.

Denir ki onlara; "Yýl sayýsý olarak yeryüzünde ne kadar kaldýnýz?" Derler ki: "Bir gün ya da bir günün birazý kadar kaldýk, sayanlara sor. Yalnýzca az (bir zaman) kaldýnýz, gerçekten bir bilseydiniz. Bizim, sizi boþ bir amaç uðruna yarattýðýmýzý ve gerçekten bize döndürülüp getirilmeyeceðinizi mi sanmýþtýnýz?" (Müminun Suresi, 112-115)

Cahiliye, bilgisiz, bilinçsiz bir toplumdur. Bireyleri, yaþamlarýný kesin gerçeklere ve akla dayandýrmazlar. Boþ/batýl inançlar, gerçek dýþý zanlar, kýsacasý aldanýþ ve yanýlgýyla yaþarlar. Yanýlgýlarýn biri de, ölüme iliþkindir. Ölüm, elden geldiðince düþünülmemeli, konuþulmamalý, hatta akla getirilmemelidir.

Ölümü göz ardý ederek yapmak istedikleri; akýllarýnca ölümden kurtulmaktýr. Düþünmeyerek uzaklaþtýklarýný zannederler. Bu devekuþu mantýðý, ölüm tehlikesini ortadan kaldýrýr mý? Tam tersi insan hazýrlýksýz yakalanýr ve dolayýsýyla daha büyük zarar görür.

Cahiliyenin bu mantýðý samimi inanan için asla geçerli deðildir. Ölüm, yaþamdaki tek kesin ve açýk gerçektir; o bunu yok sayarak sanal bir dünyada yaþamaz. Ölümü ciddiye alýr, ciddi düþünür, ciddi konuþur, ciddi hatýrlatýr. "…Elbette sizin kendisinden kaçtýðýnýz ölüm, þüphesiz sizinle karþýlaþýp-buluþacaktýr. Sonra gaybý da, müþahede edilebileni de bilen (Allah)a döndürüleceksiniz; O da size yaptýklarýnýzý haber verecektir." (Cuma Suresi, 8) ayetiyle uyarýr…

Ölüm göz ardý edilmesi gereken bir ‘bela/musibet’ deðildir; ölüm yaþamýn gerçek anlamýný hatýrlatan ve yoðun düþünülmesi gereken önemli bir olaydýr. Samimi insan, neden tüm canlýlarýn ölümlü olduklarýný, Allah'ýn neden belli bir sürenin sonunda insanýn dünya hayatýný sona erdirdiðini derin düþünür. Her varlýðýn ölümlü olmasý, Yaratan karþýsýndaki aczi ve zayýflýðý gösterir. Herþeyin olduðu gibi, yaþamýn sahibi de Allah'týr. Tüm yaratýlmýþlar Allah'ýn dilemesi ile var olurlar ve yine O’nun dilemesi ile yaþamlarýný yitirirler.

(Yer) Üzerindeki herþey yok olucudur; Celal ve ikram sahibi olan Rabbinin yüzü (Kendisi) baki kalacaktýr. (Rahman Suresi, 26-27)

Ýnsanýn ölümü kendisinden uzak görmesi, kendisini cennet için yeterli zannetmesi, “nasýlsa Allah affeder” deyip tevil yapmasý, “Allah büyük” dediði halde, gerçekte Allah’ýn büyüklüðünün farkýnda olmamasý demektir.

Birçok insan ölümü görünce isyan eder. Yakýný ölür, “zamansýz öldü”, “içimde yaþýyor” der. Kaderi mi biliyor ki zamansýz olsun ölüm? Ruh ve beden daha önce de ayrýydý, þimdi ayrýlýnca neden garip olsun? Ölümün geleceðini biliyorken kabullenemez ölümü, “hak etmedi, yakýþmadý” der. Oysa felaketler, deprem, sel, ölüm hepsi haktýr; çünkü Hak’tan gelir.

Ölüm her an, her yerde, her þekilde gelebilir. Alýnan nefesin geri verilebileceðinin garantisi yoktur. Bu yüzden her an ölecekmiþ gibi davranmalýdýr. Ölümü sýk düþünmek insanýn þuurunu açar; insan o zaman yaþamýna Kur’an penceresinden bakar, Rabb’inin sýnýrlarýný ihlal etmeden yaþar. Dünya imtihan mekânýdýr ve “…Her nefis ölümü tadýcýdýr.” (Enbiya Suresi, 35)

Ölüm boyut deðiþtirmedir. Ölüm sevgiliyi sevgiliye kavuþturan köprüdür. Yaþamý boyunca, nefsini hastalýklardan kurtarmaya çalýþmýþ samimi insan için asla korkulacak bir olay deðildir. Ölümle birlikte bir anda görüntüsü deðiþen mümin, -Rabb’inin dilemesiyle- cennet görüntüsünü izlemeye baþlar.

Bunca kanýt ve kesin bir gerçek olan ölüm varken, þeytanýn etkisiyle tüm bunlarý unutarak, gaflet içinde sürdürülen bir yaþam, insanýn sonsuz yaþamýna mal olabilir…

“Sana nasihat edici olarak ölüm yeter” Hz.Muhammed(sav)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.