..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Fuat Türker




7 Ekim 2010
Allah'ýn Buyruðu; "Düþünün!"  
Fuat Türker
Hiçbir þey boþuna yaratýlmamýþtýr. Ancak derin düþünen insan Allah’ýn yüceliðini, büyüklüðünü kavrar ve korkusu artar. Bütün bunlarý önemsemeden geçmek ve düþünmemek, Allah’ýn ayetlerinden yüz çevirmek anlamýna gelir. Kuran’da pek çok yerde, Allah’ýn ayetlerinden ve yaratýlýþýn delillerinden yüz çevirmenin, inkar olduðu vurgulanýr.


:ADAJ:
Yüce Allah pek çok Kur’an ayetinde insanlarý derin düþünmeye davet eder. Ýnsan, herþeyi yoktan var eden, sonsuz güç sahibi Yüce Yaratýcýyý takdir edebilme gücünü, korkusunu ve O’na olan yakýnlýðýný ve sevgisini derin düþünerek artýrabilir.

Kur’an’da birçok ayette "...yine de öðüt alýp-düþünmeyecek misiniz?" (Nahl Suresi, 17), "...düþünen bir topluluk için deliller vardýr" (Bakara Suresi, 164) ifadeleriyle yaratýlýþýn kanýtlarý üzerinde düþünmenin önemi bildirilir. Çevremizde gördüðümüz herþey Allah’ýn benzersiz yaratýþýnýn ve varlýðýnýn delilidir. Bu nedenle gökler, yer ve bunlarýn arasýnda bulunan herþey insanýn düþünmesi için birer sebeptir.

"Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasýnda olanlarý altý günde yarattý, sonra arþa istiva etti. Sizin O’nun dýþýnda bir yardýmcýnýz ve þefaatçiniz yoktur. Yine de öðüt alýp -düþünmeyecek misiniz? (Secde Suresi,4)

Ýnsanlar gün içinde birçok konu hakkýnda düþünürler. Ancak bu düþüncelerin büyük bir kýsmý yararsýz, gereksiz, insaný hiçbir sonuca götürmeyen, insana hiçbir þey kazandýrmayan boþ düþüncelerdir. Oysa önemli olan, insanýn yaþamýnýn her anýnda olaylarýn sebeplerini, hikmetlerini araþtýrarak gerçek anlamda “derin bir þekilde” düþünmesidir.

Örneðin; insanda diþler oluþurken milyonlarca hücrenin önce kalsiyum depolayýp ardýndan yan yana gelerek büyük bir blok oluþturmasý ve devamýndaki aþamalar, Allah’ýn yaratma sanatýndaki kusursuzluðu ve örneksizliði bizlere gösterir. Bu bloðun þeklini de yine bloðu inþa eden hücrelerin belirlemesi büyük bir yaratýlýþ mucizesidir. Alt damakta bulunan hücreler, kendilerinden uzakta bulunan üst damaktaki hücrelerin nasýl bir þekil inþa ettiklerini adeta çok iyi bilirler ve her iki hücre grubu da ürettiði dev bloðu, kendisine karþý gelecek blokla birbirlerine en uygun þekilde üretirler. Hiçbir uyumsuzluk gerçekleþmez ve 32 kalsiyum bloðundan oluþan karmaþýk yapý, birbirlerine en uygun þekilde inþa edilir.

Derin düþünen insan için açýktýr ki, vücuttaki bütün hücrelere olduðu gibi diþleri oluþturan hücrelere de sahip olduklarý özellikleri veren üstün güç sahibi Allah’týr.
Ve kiþinin Allah’ýn yaratma sanatýna duyduðu hayranlýk, Allah’ýn izniyle imanýný artýrýr. Düþünen insan, Allah’ýn kudretini ve sanatýný görür, O’nu bütün noksanlýklardan tenzih eder ve Allah’a yakýnlaþmaya bir yol bulur..

Etrafýmýzdaki herþey Allah’ýn benzersiz yaratma sanatýnýn birer delilidir. Bu delillere sadece bakmak bir anlam ifade etmez. Baktýðýmýz herþeyi görmemiz ve üzerinde düþünmemiz gerekir. Çevremizdeki güzellikler üzerinde tefekkür ederek muhteþem yaratýlýþlarýný farkedebilir, Allah’ýn üstün yaratmasýný kavrayabiliriz.

Etrafýndaki deliller üzerinde düþünen insan, her þeyin bir varoluþ nedeni olduðunu görecek, kendisinin de bir amaçla yaratýldýðýný anlayacak ve Allah’ýn sonsuz kudretini kavrayabilecektir. Allah’ý çok düþünmek, Allah’tan çok korkmak, insanýn güzel ahlaklý olmasýný saðlayacaktýr.

Ýnsan yalnýzca Allah’ýn evrende yarattýðý varlýk delilleri üzerinde deðil, “Kendi nefisleri konusunda düþünmüyorlar mý?..” (Rum Suresi, 8) buyruðu gereði kendi nefsi konusunda da derin düþünmelidir. Rabb’inden bir aðýrlanma olarak O’nun hoþnutluðunu umut eden insan, gün içinde her attýðý adýmý Allah için attýðýnda, nefsinin bencil dünyevi tutkularýndan uzak olacaktýr.

Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah’ý zikrederler ve göklerin ve yerin yaratýlýþý konusunda düþünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, sen bunu boþuna yaratmadýn. Sen pek yücesin, bizi ateþin azabýndan koru." (Al-i Ýmran Suresi, 191)

Hiçbir þey boþuna yaratýlmamýþtýr. Ancak derin düþünen insan Allah’ýn yüceliðini, büyüklüðünü kavrar ve korkusu artar. Bütün bunlarý önemsemeden geçmek ve düþünmemek, Allah’ýn ayetlerinden yüz çevirmek anlamýna gelir. Kuran’da pek çok yerde, Allah’ýn ayetlerinden ve yaratýlýþýn delillerinden yüz çevirmenin, inkar olduðu vurgulanýr.

Gökyüzünü korunmuþ bir tavan kýldýk; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar. (Enbiya Suresi, 32)

Size kendi ayetlerini gösteriyor; artýk Allah’ýn ayetlerinden hangisini inkar ediyorsunuz? (Mü’min Suresi, 81)

Ýman etmeyen insanlar ise "O gün cehennem de getirilmiþtir. Ýnsan o gün düþünüp-hatýrlar, ancak (bu hatýrlamadan) ona ne fayda?" (Fecr Suresi, 23) ayetinde de haber verildiði gibi ancak azabý gördüklerinde gerçek anlamda düþünmeye baþlarlar.

Bu kiþiler o ana kadar, dünyadaki yaþama amaçlarýný, evrendeki ve canlýlardaki yaratýlýþ mucizelerini, Allah’ýn Kuran’daki emir ve yasaklarýný, kýsacasý gerçek anlamda kendilerine yarar saðlayacak konularý hiç düþünmemiþlerdir. Bir gün öleceklerini ve Allah’ýn huzurunda sorgulanacaklarýný akýllarýna bile getirmemiþlerdir.

Oysa Yüce Allah’ýn hiç var olmamýþ gibi her þeyi yok edecek olan buyruðu, hiç beklemediðimiz bir anda, aniden gelebilir. Hükmünü yerine getiren Allah’ýn herþeye gücü yeter.

Dünya hayatýnýn örneði, ancak gökten indirdiðimiz, onunla insanlarýn ve hayvanlarýn yediði yeryüzünün bitkisi karýþmýþ olan bir su gibidir. Öyle ki yer, güzelliðini takýnýp süslendiði ve ahalisi gerçekten ona güç yetirdiklerini sanmýþlarken (iþte tam bu sýrada) gece veya gündüz ona emrimiz gelmiþtir de, dün sanki hiç bir zenginliði yokmuþ gibi, onu kökünden biçilip atýlmýþ bir durumda kýlmýþýz. Düþünen bir topluluk için biz ayetleri böyle birer birer açýklarýz. (Yunus Suresi, 24)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Aciziz!..
Doða Yasalarýný Yarataný Bulmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Korkma Ebedi Varsýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.