..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > Aydýn Akdeniz




10 Ekim 2010
Ilýk Bir Nefeste, Ýstanbul"dur Solunan...  
Aydýn Akdeniz
Türlü, türlü oyunlarýn vardý senin. Tren raylarýnýn üzerine býraktýðýn çiviler o tonlarca aðýrlýk altýnda ezilirdi de bunlardan kargýlar ve ok uçlarý yapardýnýz. Küçükyalý’dan bindiðiniz banliyö treninin vagonlarý arasýnda koþuþturur, içeride baþkalarýný rahatsýz etmeði göze alarak köþe kapmaca oynardýnýz hani. Suadiye sinemalarýnýn gündüz matinelerinde dönemin en güzel filmlerini izlerde, dönüþte anlatýlaný merakla dinleyen diðerlerine ballandýra, ballandýra keyifle aktarýrdýnýz çocukça yaþanan tüm o anlarý.


:AHBE:
Türlü, türlü oyunlarýn vardý senin. Tren raylarýnýn üzerine býraktýðýn çiviler o tonlarca aðýrlýk altýnda ezilirdi de bunlardan kargýlar ve ok uçlarý yapardýnýz. Küçükyalý’dan bindiðiniz banliyö treninin vagonlarý arasýnda koþuþturur, içeride baþkalarýný rahatsýz etmeði göze alarak köþe kapmaca oynardýnýz hani. Suadiye sinemalarýnýn gündüz matinelerinde dönemin en güzel filmlerini izlerde, dönüþte anlatýlaný merakla dinleyen diðerlerine ballandýra, ballandýra keyifle aktarýrdýnýz çocukça yaþanan tüm o anlarý. Taksim sinemalarýnýn adýný þimdi hatýrlayamadýðým en gösteriþli olanlarýndan birinde izlediðin ve baþrollerinde Charles Bronson’un oynadýðý “ Beyaz Buffalo” adlý film ne unutulmaz güzellikte bir filmdi öyle. Sinemanýn yukarýdan aþaðýya olan eðimli iç mekâný ise nasýlda büyülemiþti seni hani, hatýrlar mýsýn acaba bunu þimdi. Bostancý’dan Göztepe’ye bütün o kýyý boyunca yaya olarak gezilip dolaþýlmadýk hiçbir yer býrakmazdýnýz. Otomatik kumar makinesini ilk kez orada görmüþtün. Hazneye atýlan bozuk paranýn, düþeceði son noktaya ininceye dek çarparak iliþtiði tüm metal yüzeylerde duyulan o metalik bozuk para sesi ile heyecanlanýr, içini kazanma hýrsý kaplardý. Sonra dönmeye baþlayan o renga renk küçük yuvarlak silindirlerle birlikte ayný renklilikte yanýp sönen ýþýklar. Küçük kazançlarýn ardýndan baþlayan kayýplar. Ýyice araþtýrýlan ceplerde bulunan yirmi beþ kuruþlara baðlanan büyük umutlar. Pendik’ten Kartal’a uzanan o güzergâhtan ise hoþlanmazdýn hiç. Ama telli baba’yý nedense çok sevmiþtin. Kâðýt helvalar mýydý bunun nedeni, o vakitler yeþili fazla olan bakir doðasý mýydý? hatýrlamýyorum ama sevmiþtin iþte kýsaca, o yakayý. Gülhane Parký’ndaki hayvanat bahçesinden çok istediðin o evcil hayvanlarý ise satýn alamamýþtýn bir türlü. Yine orada, bir gözü kýrmýzý diðeri yeþil olan köpek bulunamadýðý için Japonya’ya sipariþ verilmiþti sözde! Onun yerine uyuz görünüþlü, tek gözü kör olan kirli bir sarman kedi alýnmýþtý ya!. Zayýflýktan zavallý hayvanýn kaburga kemikleri sayýlýyordu. Ýçerlemiþtin tabii ki bu duruma. Kýzmýþtýn evdekilere de, taa ki, köpeðin yanýnda Avustralya’dan bir de kanguru getirilmesi sözü karþýlýðý barýþmýþtýn yeniden, o hinoðlu hinlerle. Nedense hiçbir zaman gelmedi oralardan, sipariþ edilen þu hayvanlar. Ýlk haftalar ve aylar boyunca tüm o beklemeler nafile. Iýýý, gelmiyordu iþte! Acaba bir daha mý verilseydi þu sipariþler?

Tommiksler, teksaslar,zagorlar derken, hayvan dergilerinin o dönemler fasikül halinde yayýmlanan serilerine abone olunmuþtu. Çocuk aklýyla neydi ki acaba bu abonelik? Abonman bileti gibi bir þey ise, sonuçta ne iþime yarardý ki bu! Fakat þu arabalý vapurun en üst katýndan suya atlayan aðabeyler var ya, hayrandýn vallahi onlara. Nasýlda, hiç korkmadan dalýyorlardý suya. Her bir dalýþta suda, yüzeyden derine kaybolmakta olan þu iki buçuk liralarý balýklara kaptýrmadan aðýzlarýnda çýkarýveriyorlardý hemencecik dýþarý. Bir dalýþ iki buçuk liraydý demek haa, üstelik onca alkýþ, onca pohpohlama! Ne iyi vallahi! Büyüyünce onlar gibi mi olsaydým acaba bende. Þöööyle gererek kaslarýmý metrelerce yüksekten baþ aþaðý dalabilseydim denize. Üstelik ben para da istemezdim kimsecikten. Yalnýzca, þu küçük alkýþlar olsun, yeterdi bana. Bir de þeyy, utanýyorum söylemekten belki ama þu karþý sitedeki kýzýn kulaðýna þöyle hafiften bir çalan olsaydý yapacaðým o dalýþlarý! Manzarayý düþünmek bile kýpýr, kýpýr ediyor insanýn içini. Birde gerçek olsa, ne iyi olurdu bu. Göz göze gelmekten kaçýnýrdým onunla. Yüreðimin gümbürtüsü dýþarýdan duyulmasýn diye neler, neler yapmazdým ki. Ama o, salaþ bir yürüyüþle sýrýtarak yanýmýza geldiðinde ise yatýþýrdý kendiliðinden tüm o telaþ ve o kargaþa. Köþe baþlarýnda saklambaçlar oynar, aramýzda ebeyi yanýltmak için giysilerimizi deðiþtirirdik.

Vakit çarçabuk geçer akþam oluverirdi birden. Balkonlardan uzanan meraklý baþlar, yükselen ve gittikçe öfkelenen çýðýrtýlar arasýnda sokaða saldýklarý çocuklarýnýn adlarýný haykýrýrdý. “ Esiin, Füsuuun nerdesiniz gýýz, körolasýca þeyleee., Allah belanýzý vermesin, sabahtan beri nerelerde sürtmektesiniz bakiiim siz öööle, gelmek bilmediniz nedense bi türlü eve! ”

Aydýn AKDENÝZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýstanbul kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Sokaklarýnda...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Tutkulu Yazýlar
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Havaalaný Ýzlenimleri
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.